FC Inter on uuden aikakauden alussa – Turussa jatketaan espanjalaiskomennossa

FC Interin urheilutoimenjohtaja Jani Meriläinen on ollut viime aikoina kiireinen mies. Seurassa on jo pidempään tiedostettu, miten Interissä ollaan siirtymässä uuteen aikakauteen. Pelaajapuolella tapahtuu muutoksia, mutta myös koko espanjalainen valmennusnelikko menee uusiksi.

Päävalmentaja Jose Riveiron aikakaudella FC Inter vakiinnutti paikkansa Veikkausliigan kärkijoukkueiden joukossa. Eurokentätkin tulivat tutuiksi. Jatkossa turkulaisjoukkueen tavoite on pysyä siellä, mihin on nyt ylletty. Kun joukkueen kuviot menevät osittain uusiksi, tavoite on aina haasteellisempi

– Mitäpä sitä on kiertelemään. Kun Furuholmin ja Moisanderin tapaiset henkilöt lähtevät pukuhuoneesta ja kentältä pois, niin jäähän sinne iso lovi. Isoja menetyksiä, totta kai. Heidän korvaaminen on hankalaa. ”Furkka” on ollut vielä seuran kasvot. Mutta pyörä pyörii. Uudet tulevat tilalle, toteaa Meriläinen.

Vaikka pelaajaliikenteestä on tihkunut jo epävirallista ja virallistakin tietoa, on Interin kannalta ajankohtaisempi asia uuden valmennuksen valinta ja sen julkaiseminen. Jose Riveiron lähtö ei tullut yllätyksenä, niinpä siihen osattiin varautua.

– Molemmin puolin ratkaisu oli varmasti oikea. Seura oli tietysti Josen päätökseen varautunut jo hyvissä ajoin. Samalla tavoin kuin pelaaja voi päästä urallaan eteenpäin, myös hyvä valmentajakin voi edetä. Sitä me itsekin toivomme. Pelaajat tavoittelevat unelmiaan. Kunnianhimoisella pelaajalla unelmat ovat varmasti muualla kuin täällä. Moni haluaisi pelata ulkomailla. Tämä kuuluu tähän lajiin.

Pelaajan ja valmentajan siirto isompiin ympyröihin on mainosta myös seuralle.

Fabrizio Piccareta lähti Turusta AS Roman organisaatioon. Se on ihan tajuton hyppy eteenpäin. Kyllä me Interissä olemme siitä ylpeitä. Näin se on ollut pelaajien näkökulmasta aina, mutta nykyisin myös valmentajien kohdalla. Tänne tulee nuorempia valmentajia, jotka haluavat päästä urallaan eteenpäin. Suomi koetaan hyvänä vaihtoehtona yltää suuremmille Euroopan kentille.

Valmentajapestit ovat lyhentyneet.

– Koko valmennustiimi laittoi itsensä likoon. Riveiro toi omalla esimerkillään Turkuun työnteon kulttuurin. Se oli ihan ykkösluokkaa. Hän palautti tuloksellisesti seuran uskottavuuden, mutta varmasti jokainen valmentajanelikosta tarvitsee hengähdystauon. Suomessa ei valmentajalla kuitenkaan ole mahdollisuutta pitää taloudellisesti jalkapallossa välivuotta.

Riveiro on kertonut halustaan pitää valmennusryhmä (kakkosvalmentaja Sergio Almenara, fysiikkavalmentaja Michel Bellver ja maalivahtivalmentaja Juanjo Roa) kasassa myös seuraavassa seurassa. Kuulostaa kunnianhimoiselta.

– Maailmalla se on yleistä, kun resurssit ovat erilaiset kuin meillä. Suomessa se on poikkeuksellista. Olisi kuitenkin hyvä, että valmennustiimissä on yksi, joka tuntee seuran ja maan kulttuurin sekä tavat.

Meriläinen aloitti uuden valmentajan haun jo ennen kauden päättymistä.

– Aluksi keskustellaan laji-ihmisten kanssa ja käytetään hyväksi luotettavia kontakteja. Haetaan taustatietoa samalla tavoin kuin pelaajistakin. Kaikkien valmentajien CV näyttää aina kauniilta, mutta pitää osata katsoa sen taakse. Varmaan itselläni oli noin sadan valmentajaehdokkaan CV tarkasteltavana. Annamme jo alkuvaiheessa myös tietyt taloudelliset raamit. Se karsii vaihtoehtoja.

Vähitellen ehdokkaiden määrä väheni.

– Itse seuloin vaihtoehdoista sellaiset, jotka olisivat meille sopivia. Sen jälkeen keskustelin henkilökohtaisesti kunkin kanssa Tiimsin välityksellä. Kun vaihtoehtojen määrä väheni, keskustelimme isommalla porukalla mahdollisen uuden valmentajan kanssa. Hyvä englannin kielen taito tarvitaan. Jos kieli ei taivu, niin punainen viiva vedettiin ehdokkaan yli.

Uuden valmentajan pitää sopia myös seuran luomaan identiteettiin.

– Haluamme korostaa valmentajavalinnassa myös pelillistä jatkumoa. Interissä on pyritty pelaamaan tietynlaista jalkapalloa, joten emme halua uutta valmentajaa luomaan uutta pelisysteemiä. Haluamme valmentajan, joka sopii meidän pelilliseen identiteettiin.

Valintaprosessin edetessä vaihtoehtojen määrä väheni.

– Lopuksi mukana oli valmentajia neljästä eri maasta. Oli myös kotimainen vaihtoehto, jonka kanssa käytiin keskusteluja.

Paljon ehti tapahtua niiden vuosien aikana, kun Riveiro on viettänyt Suomessa. Jose saapui aikoinaan tuntemattomana apuvalmentajana Suomeen. Ura eteni FC Hongan ja PK-35:n kautta HJK:n organisaatioon. Vasta Interissä Riveirosta tuli yksi Veikkausliigan arvostetuimmista päävalmentajista.

Riveiron tilalle tulee tuntematon espanjalainen 37-vuotias Miguel Grau, joka on toiminut päävalmentajana vain Valencian kakkosjoukkueessa. Sopimus Interissä on 2+1-vuotinen. Uusina nimiä ovat myös apuvalmentaja Ramiro Muñoz sekä SJK:n organisaatiosta tuleva fyysiseen valmennukseen erikoistunut Xavi Calabuig.

– Jos olisimme ottaneet Riveiron suoraan ulkomailta, kaikki olisivat ihmetelleet, kuka ihmeen Riveiro. Espanjassa, jos ei ole entinen nimekäs pelaaja, on valmentajana vaikea päästä huippuseuroihin. Valmentajan motivaatio on korkealla, kun he haluavat päästä urallaan eteenpäin ja näkevät Suomen hyvänä vaihtoehtona. Suomen kautta heillä on mahdollisuus päästä eurokentille.

Graunin nimi sopimuspaperissa on ollut jo pidempään.

– Hän kävi jo syyskuun lopussa puolisonsa kanssa tutustumassa paikkoihin. Koko perhe muuttaa Turkuun. Job Dragtsma vei aikoinaan seuraa ison askeleen eteenpäin, Riveiro teki samoin. Molemmat valmentajat ovat omalla tekemisellään jättäneet vaikutteensa koko suomalaiseen jalkapalloon.

Nyt on sama mahdollisuus Miguel Graunilla.

Jose Riveiro ja Sergio Almenara suuntaavat muualle.
Maalivahtivalmentaja Juanjo Roa (vas.) ja fysiikkavalmentaja Michel Bellver lähtevät myös Turusta.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!