Vain harvasta tulee Veikkausliigapelaaja. Vielä harvempi yltää kansainväliselle tasolle. Yhden käden sormissa voi laskea, kuinka moni lahjakas turkulainen on tehnyt komean kansainvälisen jalkapallouran. Sadasta juniorista parhaimmassa tapauksessa ehkä kolme yltää ammattilaiseksi.
Oleellisempaa onkin, mitä tapahtuu lopuille. Futiksen harrastamista voi jatkaa, vaikka pelaisi alasarjoissa. Tärkeämpää on kuitenkin se, että kaikista saadaan kasvatettua hyviä kansalaisia Suomeen.
Tähän ajatukseen perustuu FC Interin kehittämä InterAction -toiminta. Komeasta englanninkielisestä nimestään huolimatta kyse on tärkeästä ruohonjuuritason työstä, lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Seura haluaa olla mukana estämässä turkulaisten nuorten syrjäytymistä, huonovointisuutta ja epätasa-arvoistumista.
InterAction on FC Interin yhteiskuntavastuutoimintaa, jolla oikeasti halutaan parantaa kaikkien nuorten, ei pelkästään interiläisten hyvinvointia.
Kyse ei ole pelkistä korulauseiden värittämistä puheista, vaan todellisista teoista.
– FC Inter on tehnyt paljon vastuullista työtä seuran sisällä jo aikaisemmin, mutta sitä ei ole pystytty tai osattu tuoda esille. InterActionin myötä haluamme antaa tälle toiminnalle kasvot. Tavoitteenamme on avata toimintaa entistä enemmän kaikille turkulaisille, kertoo yksi hankkeen puuhamiehistä, projektikoordinaattori Jani Meriläinen, pitkänlinjan interiläinen.
Tuskin FC Interin perustaja Stefan Håkans näki edes unta yli 30 vuotta sitten, mitä tulee tapahtumaan seuraavien vuosikymmenien aikana. Kesällä 1990 ryhmä jalkapallosta kiinnostuneiden pikkupoikien vanhempia perustivat oman seuran, tai paremminkin siinä vaiheessa vielä vain yhden joukkueen.
Nyt FC Interissä on satoja junnuja, kymmeniä valmentajia ja joukkueenjohtajia sekä iso määrä muita toimijoita. Vuosikymmenien aikana on tullut menestystäkin aina Suomen mestaruudesta alkaen.
FC Interin edustusjoukkue on ollut se, joka on vahvimmin luonut ulkopuolisille mielikuvaa seurasta. Päällimmäinen vaikutelma on ollut, että Turkua edustava FC Inter on muukalaislegioona, jossa seuran omien junioreiden osuus on hyvin pieni. Ulkopuoliselle hämärtyy helposti käsitys siitä, että seuran lippulaivan, edustusjoukkueen, taustalla on kuitenkin satojen jalkapalloa harrastavien lasten ja nuorten yhteisö. Kaikkien siinä mukana olevien ei ole alun perinkään tarkoitus yltää ammattilaisiksi.
Ammattivalmennus, talenttipäällikkö, korkeat kausimaksut, pelaajapolku, pelisysteemi, seuraidentiteetti, varhainen erikoistuminen…Siinä sanoja, jotka liitetään usein suurseurojen toimintakulttuuriin.
FC Interin kehittämä InterAction-toiminta haluaa muuttaa näitä käsityksiä.
– Työni puolesta otan huomioon myös huippu-urheiluasiat, mutta yksi tavoite on myös saada FC Inter isommaksi osaksi paikallista yhteiskuntaa. Jos saamme isot massat liikkumaan, niin se takaa myös enemmän hyviä jalkapalloilijoita. Nyt meidän kaikkien iso ongelma on ylipäätään se, että isot massat eivät liiku tarpeeksi. Emme saa riittävästi nuoria liikunnan pariin. Itselleni tällainen toiminta sopii hyvin. Kolmen lapsen isänä näen niitä ongelmia, joiden kanssa nuoret nykyään painivat. Jos seura pystyy auttamaan nuoria saamaan liikunnallisen elämäntavan, se on hyvä juttu.
FC Inter ja Meriläinen eivät ole ainoat, jotka kokevat seuran yhteiskuntavastuutoiminnan tärkeänä. Myös yritykset ovat lähteneet mukaan InterAction-toimintaan. Eräs tärkeimmistä yhteistyön tuottamista tuloksista on Turku Energia Areena, Kupittaan Ykköskenttä. Ajan hengen mukaisesti uusiutuvalla energialla lämmitettävä tekonurmi voidaan pitää sulana läpi vuoden.
Vilkkaan Uudenmaantien varrella sijaitseva kenttä on paras mahdollinen näyteikkuna, ei pelkästään Turku Energialle, vaan myös koko FC Interin seuratoiminnalle. Tuhannet ohikulkijat voivat päivittäin nähdä, miten iso määrä nuoria saadaan juoksemaan nahkakuulan perässä.
– Ykköskenttä on paras mahdollinen markkinapaikka urheilulle Turussa. Loistava näyteikkuna näyttää, miten seura onnistuu liikuttamaan isoja massoja.
InterAction -toiminta tarjoaa FC Interin jäsenille ja heidän perheilleen muun muassa koulutusohjaajia ja opintopolkutukea, perhe- ja eskarifutista sekä vähävaraisille perheille tukirahaston. Seuran organisoimaan läksynurkkaan voi osallistua kuka tahansa turkulainen lapsi.
Mielenkiintoinen osa InterAction -toimintaa on kaikille yläasteikäisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnatut maksuttomat jalkapallotreenit Turku Energia Areenalla. Harjoitusten yhtenä ohjaajana on tietysti koordinaattori Meriläinen.
– Yksi seuran tavoitteista on tarjota myös muille kuin Interiin kuuluville mahdollisuuksia harrastaa jalkapalloa ohjatusti hyvissä olosuhteissa. Tämä toteutuu 13-19 -vuotiaiden osalta. InterAction -toiminnalla pyrimme tavoittamaan niitä, joille on suuri kynnys kuulua seuraan tai he eivät halua pelailla kilpailullisesti. Myös joillekin pelkkä juttuseura aikuisen kanssa kentällä voi olla piristävä poikkeus arkeen.
Maksuttomat iltapäiväharjoitukset pidetään tiistaisin (klo 14-16) juhannusviikolle asti. Toimintaa tullaan jatkamaan syksyllä koulujen taas alettua.
– Harrastamisen kalleus on Suomessa ongelma. InterAction -toiminnalla haluamme madaltaa kynnystä. Eikä tarvita kokemusta jalkapallosta, ei edes urheilusta, silti voi tulla mukaan.