Forngårdenin talomuseo kertoo, miten väki eli ja asui 1800-luvun puolivälissä saaristotilalla

UUSIMAA / SNAPPERTUNA – Kaksi mainiota kohdetta lähes vierekkäin: Raaseporin linna ja Forngårdenin talomuseo. Nähtävyyksiä yhdistää kaunis 500 metriä pitkä kävelypolku. Ajomatkaa on parisen kilometriä. Linna vie ajassa satoja vuosia taaksepäin. Talomuseo kertoo, miten väki eli ja asui 1800-luvun puolivälissä saaristotilalla.

Forngårdenin talomuseon rakennukset on tuotu muualta. Taloista vanhin, päärakennus, on ainakin osaksi peräisin 1700-luvulta ennen Isovihan aikaa. Esimerkiksi tuvan ajan patinoima puulattia vaikuttaa poikkeuksellisen iäkkäältä. Talo on rakennettu kolmessa eri vaiheessa. Ensin valmistui tupa ja porstua 1713. Myöhemmin valmistui sali ja eteiskammari erotettuna väliseinällä eteisestä. Keittiön taakse tehtiin kamari vasta 1840-luvulla. Talon huonekalut ja esineet on saatu lahjoituksina.

Museon päärakennus on entinen Halstön talo. Se on koko museoalueen ideoitsijan Tammisaaren lyseon rehtori Einar Öhmanin kotitalo. Einar syntyi talonpoikaisperheeseen Länsi-Uudenmaan saaristossa Halstön saarella. Hän oli jo pikkupojasta alkaen kiinnostunut kotiseutunsa Snappertunan historiasta. Hän innosti muitakin kuntalaisia keräämään ja tallentamaan vanhaa saaristolaiskulttuuria.

1940-luvulla perustettu Snappertuna Forminnesförening ryhtyi suunnittelemaan kotiseutumuseota. Hankkeesta tulikin koko seutua yhdistävä tavoite. Sopivaksi paikaksi valikoitui Raaseporin linnan läheltä luonnonkauniilta Tunamäeltä. Seurakunta tarjosi tontin yhdistykselle ilmaiseksi.

Ensimmäisenä museoalueelle siirrettiin luhti Bredslättistä ja sen jälkeen Hälstön päärakennus, Einar Öhmanin syntymäkoti. Seuraavaksi saatiin aitta ja lato Prästholmista, ulkohuone Västervikistä, venevaja Rådsbölestä sekä aitta Repubackasta. Museo avattiin 1958.

FORNGÅRDENIN TALOMUSEO

Osoite: Tunalundintie 85, Snappertuna (Raasepori).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Raaseporin linna oli läntisen Uudenmaan tärkeä sotilaallinen ja hallinnollinen keskus

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.