Forssan kehräämöalue on tärkeä osa kaupungin historiaa

KANTA-HÄME / FORSSA – Paljon on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana. Forssan Kehräämöalueen punatiiliset rakennukset ovat entisellään, mutta koneet ovat pysähtyneet. Forssan kaupunki osti Oy Finlayson Ab:ltä tyhjiksi jääneet teollisuusrakennukset vuonna 1982.

Laajamittaisten kunnostus- ja muutostöiden jälkeen Kehräämöalueesta tuli kaupunkilaisille todellinen kulttuurikeidas. Tehdassaleissa on nyt monipuolista toimintaa kuvataidekoulusta keilahalliin. Museoitakin on kolme: Forssan museo, Tekstiilimuseo Tyyki ja Luonnonhistoriallinen museo.

Axel Wilhelm Wahren, kehräämön perustaja, voi yhä seurata kehräämöalueensa muutosta aitiopaikalta. Hänet on ikuistettu patsaaksi puuvillakehräämönsä eteen. Tehtaan työntekijät keräsivät varat kuvanveistäjä Walter Runebergin tekemään rintakuvaan. Vaikka työolosuhteet olivat vaatimattomammat kuin nykyisin, työntekijät kunnioittivat Wahrenia. Olihan hän tuonut monelle toimeentulon. Wahren kuoli 70-vuotiaana 1885.

Ennen Wahrenin aikakautta Forssaa ei ollut varsinaisesti vielä olemassakaan. Alueen halki virtasi Loimijoki, joka muodosti voimakkaasti virtaavan kosken nykyisen kehräämön kohdalla. Wahren oivalsi kosken merkityksen. Sen avulla hänen tehtaansa sai aluksi käyttövoimansa. Höyrykoneita käytettiin myöhemmin voimanlähteenä. Juuri Wahren oli hän, joka alkoi kutsua kosken (fors) mukaan kehräämöään Forssaksi.

Kehräämö aloitti toimintansa 1849. Puuvillalangat menivät hyvin kaupaksi, joten Wahren perusti kehräämön yhteyteen lankavärjäämön ja Suomen ensimmäisen kangaspainon. Samanaikaisesti alkoi puuvillakutomon rakentaminen Forssan Wiksbergiin.

Kehräämön ja kutomon välillä tavaraa siirrettiin sähköllä toimivan junalla avulla. Sähkörata purettiin 1974. Vanha ”sähköpässi” on nyt vitriinissä Kehräämöalueella. Finlaysonin kutomoalue on nykyisin liike-elämän käytössä.

FORSSAN KEHRÄÄMÖALUE

Osoite: Wahreninkatu, Forssa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Forssan museo on valittu ensimmäisenä Vuoden museoksi

LUE MYÖS: Forssan luontomuseon lasivitriineissä on esillä aihepiireittäin tuhansia näytteitä

LUE MYÖS: Ronttismäen tehtaalaismuseo oli Forssan kehräämön duunarien asuinalue

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.