Gårdskullan maatalousmuseo on Suomen suurin yksityinen museo

UUSIMAA / SIUNTIO – Jos kyseessä on eräs Suomen suurimmista maatiloista, voisi olettaa kartanon omistaman maatalousmuseonkin olevan jotain erityistä. Ja sitä se todellakin on. Gårdskulla on, ei pelkästään Suomen, vaan koko Pohjoismaiden suurimpia yksityisiä museoita.

Nähtävää on niin paljon, että yhden vierailen aikana on mahdollista tutustua vain osaan museon tarjonnasta. Vaikka kyseessä on alun perin maatalousaiheinen museo, on tarjota paljon muutakin. On varmaa, että jokainen vierailija löytää täältä itselleen kiinnostavaa katseltavaa.

Jo tulo Gårdskullaan on vaikuttava. Muutama kilometri Siuntion keskustasta sijaitsevan kartanon pihalle saavutaan kilometrin pituista koivukujaa pitkin. Kartanon kaksikerroksinen päärakennus ohitetaan, kun seurataan Museo-kylttiä.

Tuskin missään toisessa maatalouteen painottuvassa museossa kuljetaan punaisia mattoja pitkin kohteelta toiselle. Gårdskullassa näytteillepanoon on panostettu. Kaikkialla on hyvin siistiä ja esineet ovat hyvässä järjestyksessä.

Kartanon nykyisen omistajasuvun historia ulottuu 1800-luvulle. Erik Johan Rehnberg osti Gårdskullan kartanon 1840. Siitä lähtien kartano on periytynyt Rehnbergien suvussa eteenpäin. Nykyään sen omistavat veljekset Henrik ja Gustav Rehnberg. Nykyinen sukupolvi on jo tilan viides. Museon toiminnasta vastaa säätiö, jonka puheenjohtaja on Henrik Rehnberg.

Maatalousmuseon kokoelmat perustuvat Carl-Erik Rehnbergin keräilyharrastukseen. Museotoiminta aloitettiin 1980-luvulla. Kaikki sai alkunsa Carl-Erikin hankkimasta 1930-luvun Fordson-traktorista. Niistä ajoista kokoelma on entisestään laajentunut. Museon     15 000 esinettä vaativat suuren tilan. Niitä varten on pihapiiriin rakennettu valtava halli. Tiloja on jouduttu rakentamaan lisää aina sitä mukaan, kun kokoelma on kasvanut.

Koossa on toistasataa veteraanitraktoria 1920-1960 -luvuilta, museoautoja, maamoottoreita ja höyrykoneita. Esillä on myös suuri määrä maataloustyökoneita ja -laitteita sekä talonpoikais- että kotitalousesineitä. Näyttelypinta-alaa on noin 3 000 neliötä. Museon pihalla pyörii elokuvista tuttu amerikkalainen tuulimoottori.

Gårdskullan museon harvinaisuuksiin kuuluu esimerkiksi Suomen vanhin leikkuupuimuri, Oliver Grain Master vuodelta 1937. Erimerkkisiä traktoreita on yli neljänkymmentä. Vanhin on 1920-luvulta. Autojen lippulaiva on Packard Six vuosimallia 1939. Museon eräs erikoisuus on entisaikojen sekatavarakauppa.

Yläkerran museokaupan alkuperäiset myyntipakkaukset ja jauhopurkit ovat juuri sellaisia, mitä näki vanhoissa maalaiskaupoissa. Kotitalousosastolla voi nähdä kuinka appelsiinit tai omenat kuorittiin tai kahvipavut jauhettiin lähes sata vuotta sitten. Kyläsepän pajassa esitellään 1900-luvun alun sepän työvälineitä.

Gårdskulla on järjestänyt kesäisin koko perheen Traktorikarnevaalit. Silloin esitellään museon esineistöä ja järjestetään työnäytöksiä vanhoilla koneilla ja laitteilla.

GÅRDSKULLAN MAATALOUSMUSEO

Osoite: Gårdskulla 89, Siuntio.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aleksis Kivi asui Fanjunkarin torpassa Charlotta Lönnqvistin vuokralaisena

LUE MYÖS: Siuntion kotiseutumuseon kokoelmat poikkeavat perinteisistä talonpoikaisteemoista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.