Budapestin keskustan kävelykadun Váci utcan päässä sijaitsee kuuluisa Gerbeaud-kahvila, joka on aina ollut kaupunkilaisten tärkein näyttäytymispaikka.
Sen aurinkoisella terassilla tai sisätilojen hienostuneessa ilmapiirissä ovat kirjailijat ja taiteilijat kokoontuneet väittelemään ja pohtimaan jo keisarivallan ajoista lähtien. Kahvilassa kuuli tuoreimmat juorut. Se oli myös valtiollisten juonittelujen paikka. Gerbeaud´n tärkein motto on kuitenkin ”Nähdä ja tulla nähdyksi”.
Turkkilaiset toivat ruskea kahvipavun madjaarien ihmeteltäväksi. 1500-luvulla. Islamilaiseen kulttuuriin sopi virkistävä kahvi paremmin kuin humalluttava viini. Kaupunkiin perustettiin ensimmäiset kahvihuoneet, jotka olivat lähinnä telttakatoksia. Varsinainen kahvilakulttuurin kukoistusaika elettiin vasta keisarivallan aikana. 1800-luvulla Budapestista löytyi jo satoja kahviloita.
Gerbeaud-kahvilan perusti itävaltalainen Heinrich Kugler vuonna 1858 Vörösmarty -aukiolle. Hänen jälkeensä kahvilan omistajaksi tuli Emile Gerbeaud. Kommunistikauden päättymisen jälkeen tehdyn hienovaraisen peruskorjauksen jälkeen kahvila on nyt entistä kuuluisampi.
Keisariajan romantiikkaa
Gerbeaud´n alkuperäinen sisustus on säilytetty vuosikymmenestä toiseen. Isot kristallikruunut valaisevat samettiverhoin, plyysimatoin ja tyylihuonekaluin sisustettua sisätilaa. Asiakkaat istuvat kahvia hörppien, sanomalehteä tai kirjaa lukien. Liikemiehet pitävät kahvipöydän ääressä palavereitaan. Rakastuneet parit tuijottavat toisiaan. Muutamat itseään tärkeinä pitävät keskustelevat asiantuntevasti päivän politiikasta. Myös turisteja on aina paikalla nauttimassa Budapestin ainutlaatuisesta kahvilakulttuurista.
Kahvikupin lisäksi kaikille asiakkaille yhteistä ovat isot leivokset. Osalla on edessään parinkin suurta kaloripommia. Gerbeaud on kuuluisa runsaasta leivosvalikoimastaan. Ei ole syntiä maistaa kahta tai kolmea laatua yhdellä kerralla.
Osoite: Vörösmarty tér 7.