Gesterbyn museon esineet kattavat monipuolisesti kirkkonummelaisten arkea

UUSIMAA / KIRKKONUMMI – Kukaan ei varmuudella tiedä, mitä tapahtui. Venäläisten lähdettyä Porkkalan alueelta Kirkkonummella sijaitseva Gesterbyn kartanorakennus oli palanut juuri ennen sitä. Silminnäkijöiden perusteella tuhkat vielä savusivat, kun suomalaiset palasivat tarkastamaan, mitä venäläisten jäljiltä oli jäänyt.

Kartanon viimeisimmät omistajat olivat Verner, Olle ja Mona Dumell. He myivät tilan Kirkkonummen kunnalle vuonna 1965. Kartanon kustavilaistyylisen päärakennuksen historia alkaa 1700-luvun lopulta ja päättyi tuhoutumiseen tulipalossa vuonna1956.

Kirkkonummen kunta suunnitteli mansardikattoisen päärakennuksen uudelleenrakentamista. Se ei koskaan toteutunut. Kartanon maista tehtiin kuitenkin museoalue yhteistyössä paikallisen kotiseutuyhdistyksen kanssa. Kirkkonummen entiseltä museoalueelta Masalasta siirrettiin Gammel Tina -niminen tuulimylly Gesterbyhyn – ainoa jäljelle jäänyt venäläisten vuokrakauden jäljiltä.

Kunta rakensi kartanon maille koulurakennuksia ja kerrostaloja. Kartanon vanha navetta on kunnostettu koulukäyttöön. Kotiseutuyhdistys Kyrkslätts hembygdsförening on tallentanut kunnan alueelta kerättyjä esineitä navetan vintille. Laaja kokoelma koostuu lähinnä perinteiseen maatalouteen liittyvästä kalustosta ja vanhoista käyttöesineistä 1900-luvun alkupuolelta.

Koska iso osa Kirkkonummea kuului jatkosodan jälkeen venäläisten vuokra-alueeseen, on museon esineistä suurin osa kerätty Kirkkonummen pohjoisosasta. Vuokra-alueelta evakkoon lähteneet suomalaiset ottivat mukaansa kaiken minkä kykenivät.

Gesterbyn museon esineet kattavat monipuolisesti kirkkonummelaisten arkea. Nähtävänä on vanhoja käsikäyttöisiä pesukoneita, työkaluja, kalastus- ja maataloustyövälineitä.  Hevosvetoisia kulkupelejä on useita.

GESTERBYN MUSEOALUE

Osoite: Gesterbynpolku 1, Kirkkonummi.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alisgårdenissa saa hyvä kuvan siitä, miten parisataa vuotta sitten asuttiin

LUE MYÖS: Hvitträsk on eräs mielenkiintoisimmista kotimaista matkailukohteista

LUE MYÖS: Ragvaldsin museoalue jäi Neuvostoliitolle vuokratulle alueelle

LUE MYÖS: Rakennustyövälinemuseo on erikoinen pikkumuseo

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.