Gibraltar – palanen Englantia Espanjassa

Kallioinen linnoitettu niemi kohoaa salmen rannalla epäsymmetrisenä yli 400 metrin korkeuteen merenpinnasta. Se on vartioinut Välimerelle suuntautuvaa meriliikennettä erinomaisena luonnonlinnakkeena ja laivastotukikohtana. Nykyisin Iso-Britannialle kuuluvaa aluetta hallitsee oma autonominen hallitus.

Varsinainen Gibraltarin kaupunki on suojassa myrskyiltä niemen läntisellä puolella. Kaupungin kaduilla liikennöi Lontoosta tutut kaksikerroksiset bussit, tosin oikeanpuoleista liikennettä noudattaen.

Pääkadun Main Streetin varrella näkyy aitoenglantilaisia pubeja, Mark & Spencer -tavaratalo, punaiset puhelinkopit ja brittiunivormuiset poliisit. Kaupoissa puhutaan englantia ja maksetaan edulliset taxfree-ostokset Gibraltarin punnilla tai euroilla. Aurinkorannikoilla lomailevat turistit voivatkin viettää mielenkiintoisen päivän muusta Andalusiasta poikkeavassa ympäristössä.

Antiikin aikana maailma päättyi Gibraltarin salmeen, jonka molemmilla rannoilla sijainneet Herkuleen pylväät olivat rajapaaluna asutun ja tuntemattoman maailman välillä. Vuosi 711 on merkittävä Espanjan historiassa. Muslimijohtaja Tarikin johdolla arabialainen kulttuuri nousi maihin Euroopassa.

Berberipäällikkö Tarik jätti paikalle nimensä, Tarikin vuori, josta myöhemmin kehittyi nimi Gibraltar. Maurien valta kesti vuoteen 1462, jolloin Espanjan Kastilia valloitti alueen takaisin kristityille. Vuosisatojen ajan Gibraltar kuului espanjalaisille, kunnes vuonna 1704 Espanjan perimyssodassa englantilaiset valloittivat niemen.

Monissa Gibraltarilla käydyissä taisteluissa kaupunki tuhoutui pahoin. Nykyisin Gibraltarilla ei ole arabikulttuuriin liittyviä rakennuksia. Kenraali Francon aikana brittiläinen tärkeä laivastotukikohta oli usein kiistan aiheena Espanjan ja Britannian suhteissa. Iso-Britannia järjesti kansainvälisen painostuksen tuloksena alueen omistuksesta kansanäänestyksen. Gibraltarin asukkaat sai valita joko Espanjan tai Iso-Britannian hallinnon.

12 000 äänesti Iso-Britannian puolesta, ja vain 50 ihmistä äänesti Espanjan puolesta. Kenraali Franco suuttui äänestystuloksesta siksi paljon, että sulki vuonna 1969 maiden välisen rajan kokonaan. Vasta kymmenen vuotta Francon kuoleman jälkeen vuonna 1986 raja avattiin uudestaan. Viimeisten vuosikymmenien aikana Iso-Britannia on merkittävästi vähentänyt sotajoukkojaan alueella, mikä on parantanut Gibraltarin ja Espanjan välisiä suhteita.

Kun Espanjan sisällissota alkoi vuonna 1936, käyttivät britit sekaannusta hyväkseen siirtämällä maiden välistä rajaa 800 metriä Espanjan puolelle. Siirretylle raja-alueelle meren ylle rakennettiin lentokenttä. Työ vaati erittäin kalliita kiitoradan pengerrystöitä mereen. Nykyisin kenttä on liian pieni uusille konetyypeille eikä Espanja ole edes katsonut suopeasti lentoliikennettä alueensa yli.

Gibraltarin kentälle voi toistaiseksi lentää ainoastaan Britannian alueelta. Kentän lentoliikenne on kuitenkin siksi hiljaista, että se ei haittaa raja-asemalta saapuvaa autoliikennettä. Tie nimittäin kulkee poikki koko lentokentän!

FAKTAT

Gibraltar on Euroopan viimeinen siirtomaa.

Alueella asuva magottiapina ovat Euroopan ainoa apinalaji.

Kalkkikiviseen kallioon on louhittu 70 km tunneleita.

Gibraltarin lentokenttä on rakennettu mereen penkereiden päälle .

Afrikkalaisten maurien Euroopan valloitus alkoi Gibraltarilta käsin.

Gibraltar on tullut tunnetuksi veroparatiisina, rahojen pesupaikkana ja salakuljetuskeskuksena.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU