Gödöllö oli Elisabetin pakopaikka – unkarilaiset rakastivat Sissiään

Itävälta-Unkarin keisarinna Elisabetin eli Sissin elämä oli romanttinen, mutta myös traaginen. Hän syntyi vuonna 1837 baijerilaisen ruhtinaan Maxin ja hänen puolisonsa Ludovigan perheeseen.

Onnellinen lapsuus päättyi, kun Itävallan nuori keisari Frans Josef rakastui silmittömästi baijerilaiseen luonnonlapseen. Nuoripari vihittiin vuonna 1854 Wienissä.

Hofburgin hovielämä tympi Sissiä

Sissi rakasti miestään ja keisari häntä. Frans Josefilla oli kuitenkin hallittavanaan erikoinen palapeli, joka koostui 40 eri kansallisuudesta. Keisari yritti pitää valtakuntaansa eheänä elämänsä loppuun saakka. Eri uskonnoista ja kielistä muodostunut valtakunta oli kuitenkin tuomittu hajoamaan.

Sissi ei viihtynyt hovietikettejä ja valtiollisia huolia täynnä olevassa Wienin Hofburgin linnassa. Palatsissa järjestettiin jatkuvasti juhlia ja Sissin inhoamia ikävystyttäviä hovivastaanottoja. Elisabet viihtyi parhaiten Wienin ulkopuolella.

Sissi oli Unkarin ystävä

Elisabet oli myös Unkarin keisarinna. Unkarilaisia ihastutti Sissin lämmin suhtautuminen heihin, sillä keisarinna oli aidosti kiinnostunut Unkarin kansasta, kielestä ja kulttuurista. Hän mm. opetteli puhumaan sujuvaa unkaria.

Elisabeth kaipasi vapautta ja matkusteli mielellään Unkariin. Hänen toinen tyttärensä Valeriana syntyi Unkarissa. Kiitoksena kiintymyksestä maataan kohtaan unkarilaiset lahjoittivat keisariparille Gödöllön linnan, jossa Sissi vietti elämänsä onnellisimmat hetket.

Gödöllöstä tuli Lokin pesä

Gödöllön aatelispalatsin rakentamisen aloitti kreivi Antal Grassalkovic, joka oli eräs Unkarin 1700-luvun huomattavimmista aatelismiehistä. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1735. Andras Mayerhofferin suunnitelman pohjalta valmistui U-mallinen rakennus sekä sen sisään sijoittuva puutarha. Vähitellen kreivi laajensi palatsiaan.

U-siivet saivat lisärakennukset, sillä niihin liitettiin suorakulmassa olevat osat. Lopullinen muoto, kaksinkertainen U-malli valmistui Antal Grassalkovin pojanpojan aikana. Palatsi toimi esikuvana monelle muulle Unkarin barokkipalatsille.

Unkarin valtio lunasti rakennuksen vuonna 1867 ja korjausten jälkeen se lahjoitettiin keisari Frans Josefille ja kuningatar Elisabetille. Palatsista tuli kuninkaallinen lomanviettopaikka. Gödöllöstä tuli erityisesti Sissille erittäin rakas. Siksi sanottiinkin että Lokki, joka oli yksi Sissin lempinimistä, oli rakentanut itselleen oman pesän. Elisabetin kuoltua Frans Josef kävi enää hyvin harvoin Gödöllössä. Viimeinen vierailu oli vuonna 1911.

Vuodesta 1920 alkoi aikakausi, joka oli verrattavissa kuninkaalliseen aikaan. Silloin paikka toimi kuvernööri Miklos Hortyn kesäasuntona toiseen maailmasotaan asti.

Palatsi oli rappiotilassa

Toisen maailmansodan aikana palatsi kärsi vähän vaurioita, mutta saksalaiset ja venäläiset joukot veivät tai tuhosivat suurimman osan huonekaluista. Venäläiset joukot asuttivat ulkorakennukset 1950-luvulla. Osa tiloista oli kemiallisten aineiden varastona ja autotalleina. Laiminlyönnit johtivat palatsin huonoon kuntoon. Esimerkiksi venäläiset maalasivat hevostallien kaikki marmoriset tukitolpat harmaalla maalilla. Neuvostojoukot poistuvat alueelta vasta 1990-luvun alussa.

Unkarin valtion omistuksessa olevan palatsin konservointi alkoi vuonna 1985. Kunnostuksen ensimmäisen vaiheen jälkeen vuonna 1996 pääsiipi avattiin kuninkaallisen museon näyttelyitä varten. Huoneet on entisöity monarkian ajan hengessä.

Sisustuksessa on otettu huomioon hallitsijaparin oleskelu palatsissa. Nyt on valmiina jo 18 huonetta ja tulevaisuudessa on tarkoitus avata lisää huoneita.

issin kuolemasta tuli vuonna 1998 kuluneeksi 100 vuotta. Juhlavuotena myös Gödöllössä avattiin Sissin elämästä kertova näyttely. Palatsissa on nähtävissä mm. kuningattaren vastaanottohuone ja työhuone. Mielenkiintoisin palatsin kaikista huoneista lienee Elisabetin makuuhuone, jossa on esillä mm. kuningattaren voimisteluteline sekä tauluja ja valokuvia Sissin lapsuudenmaisemista ja niistä lukuisista paikoista, missä hän mielellään matkusteli.

Sijainti: Gödöllö, noin 35 km Budapestistä itään (moottoritie M3).

Miten sinne pääsee: Siirry ensin punaisella metrolla (M2) Örs vesér tere -asemalle ja jatka sieltä HEV-junalla Gödöllöön. Jää pois Szabadság ter -pysäkillä. Matkan kesto n. 40 minuuttia.

www.kiralyikastely.hu

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU