Golden Gate – kuuluisa silta on San Franciscon maamerkki

Sen tunnistaa jokainen. Myös sellainen, joka ei ole koskaan edes nähnyt sitä paikan päällä. San Franciscon Golden Gate ei ole ollut enää vuosiin jänneväliltään maailman pisin silta, mutta se on silti eräs tunnetuimmista.

Se on esiintynyt useissa menetyselokuvissakin. Moni muistaa, miten Roger Mooren tähdittämässä James Bond -filmissä kampaillaan Golden Gaten jylhissä maisemissa.

Maailman kauneimmaksi sillaksi tituleerattu Golden Gate on ikuistettu miljoonien matkailijoiden ottamiin valokuviin. Kuten kuvissa, niin myös luonnossa, sillan yleisilme vaihtelee alituisesti. Aamuauringossa se näyttää aivan erilaiselta kuin auringon laskiessa. Vaihtelevien säiden ansiosta Golden Gate saattaa kadota kokonaan usvan peittoon. Yön pimeydessä köysisilta muodostaa mystisen valonauhan tummaa taivasta vasten.

Suurista silloista on tullut kaikkialla maailmassa suosittuja nähtävyyksiä ja maamerkkejä. Golden Gate yhdistetään Kaliforniassa sijaitsevaan San Franciscoon yhtä kiinteästi kuin Eiffelin torni Pariisiin. Sillasta on tullut San Franciscon symboli.

Silta uhmaa luonnonvoimia

Vaikka monet sillat ovat esteettisiä rakennelmia, ovat ne ennen kaikkea insinööritaidon luomuksia. On hämmästyttävää, miten jo vuosikymmeniä sitten osattiin rakentaa luonnonvoimia pilkkaavia rakennelmia. Golden Gaten kohdalla oli voitettava useita esteitä. Monet uskoivat, että San Franciscon Golden Gate -salmen ylittävän sillan rakentaminen olisi mahdotonta.

Ennen siltaa lautta oli ainoa mahdollisuus päästä lahden toiselle puolelle. Otaksuttiin, että alueella puhaltava kova tuuli ja poikkeuksellisen voimakkaat merivirrat olisivat estäneet sillan rakentamisen. Sen valmistuminen katsottiin kuitenkin tarpeelliseksi San Franciscon laajentumisen turvaamiseksi.

Kuten muuallakin Golden Gaten rakentaminen oli tärkeä lamakauden työllistämisprojekti. Eri puolille maailmaa valmistui moottoriteitä, siltoja ja tunneleita pahimpina lamavuosina 1930-luvulla. Golden Gaten rakentaminen aloitettiin vuonna 1933 ja se saatiin valmiiksi jo runsas neljä vuotta myöhemmin. Huolimatta pilkkanimestään ”Bridge that could not be built” (Silta, jota ei voida rakentaa), se on juostavan rakenteensa ansiosta kestänyt mainiosti jopa San Franciscon maanjäristyksissä.

Pisimmät sillat ovat nykyisin Aasiassa

Valmistuessaan Golden Gate oli jänneväliltään maailman pisin silta. Se sai pitää tittelinsä vuoteen 1964, kunnes New Yorkiin valmistui Brooklynin ja Staten Islandin välinen Verrazano-Narrows’n riippusilta. 1990-luvulta lähtien maailman pisimpiä siltoja on rakennettu Aasiaan.

Kärkipaikkaa pitää nykyisin Japanin Akashi-Kaikyon riippusilta (1991 metriä). Maailman pisimmät siltarakennelmat pengerryksineen ovatkin jo useita kilometrejä pitkiä. Kiinassa on rakenteilla Hongkongin ja Macaon välille lähes 50 kilometriä pitkä siltarakennelma. 35 kilometriä sillasta kulkee meren yllä.

Golden Gate -sillan väri on tärkeä osa sen ilmettä. Jotkut mieltävät värin punaiseksi, toiset ruosteenruskeaksi. Virallisesti väri määritellään nimellä ”international orange”. Vaikka silta useasti näyttääkin punaiselta, on se todellisuudessa oranssinvärinen. Värin valintaa perusteltiin aikoinaan ympäristön sopivaksi. Se erottuu hyvin myös sumussa.

Golden Gaten kokonaispituus on yli kaksi kilometriä ja keskijänteen pituus on 1280 metriä. Sillan molemmissa päissä kohoavat 225 metriä korkeat tornit olivat valmistuessaan maailman korkeimmat. Sillan rakenteissa on käytetty sormen paksuista vaijeria yli 100 000 kilometriä eli sitä riittäisi lähes kolme kertaa maapallon ympäri! Kahden kevyen liikenteen kaistan ohella ajokaistoja on kuusi molempiin suuntiin. Ruuhka-aikoina osa kaistojen suunnasta muutetaan liikenteen mukaan.

Itsemurhaajien suosiossa

Sillan yli voi kävellä. Siellä täällä on erikoisia puhelemia, joista on suora yhteys tukikeskukseen. Näiden avulla pyritään vähentämään jo heti sillan valmistumisen jälkeen syntynyttä ilmiötä: itsemurhaa yrittävät ovat käyttäneet siltaa surullisen useasti. Pudotus 67 metrin korkeudesta 120 kilometrin tuntivauhdilla veteen merkitsee lähes varmaa kuolemaa.

Yli tuhat ihmistä on onnistunut jo hyppäämään sillalta. Erityinen siltapartio tarkkaileekin sillalle tulevia kävelijöitä. Itsemurhien vuoksi Golden Gate suljetaan kävelijöiltä öiseen aikaan.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU