Gotlannissa ruusut ja raukit ovat pääosissa

Muinainen Gotlanti oli noiduttu saari. Vanhan tarun mukaan saari nousi merestä vain öisin. Onneksi nykyisin Gotlanti on näkyvissä päiväsaikaankin, sillä ruotsalaisten ”Mallorca” on suosittu koko perheen lomakohde.

Valkeiden hiekkarantojen ja tuulen sekä meren muokkaamien raukkien valtakunta hehkuu kesäisin ruusunpunaisena.

Ruotsin aurinkoisimmalla paikkakunnalla on takanaan 8000-vuotinen historia. Sen voi astia joka askeleella. Visbyn historiallisten muurien sisäpuolella kävellessä voi sujuvasti siirtyä viikinkien maailmasta keskiajan hansakaupungin varakkaaseen ilmapiiriin.

Myös saaren muiden osien koluamiselle pitää varata aikaa. Ne ovat maisemaltaan toistensa vastakohtia. Pohjoisosassa sijaitsevalle raukkien ja lampaiden isännöimälle Fårön saarelle pääsee lossilla. Myös kiviteollisuus kalkkikivilouhoksineen ja tehdasyhdyskuntineen hallitsee yhä saaren pohjoisosaa.

Joka puolella Gotlannin rannikkoa törmää vanhoihin kalastajasatamiin ja sisämaan pikkukyliin, joiden keskellä kohoaa keskiaikainen kirkko. Sievien omakotitalojen puutarhat ovat huolellisesti hoidettuja.

Itärannikko on tunnettu saaren parhaimmista hiekkarannoistaan ja auringonnousunäytelmästään. Länsirannikolta löytyy jyrkkiä kalkkikivitörmiä ja mukulakivirantoja. Lilla ja Stora Karlsön ovat ruokkien ja kiislojen pesimäaluetta. Etelä-Gotlanti on kasvillisuudeltaan rehevää niittymaisemaa, jossa viihtyy harvinainen puolivilli Gotlannin poni.

Lasten riemulla ei ole rajaa, kun perheen matka suuntautuu Sommarlandiin (Kneippbyn). Siellä on suositun vesipuiston (Vattenland) yhteydessä Peppi Pitkätossun omintakeinen kotitalo, Huvikumpu.

Pieni annos historiaa

Gotlanti on ollut kautta aikojen suotuisa asuinpaikka. Saarelta on löydetty runsaasti merkkejä asutuksesta jo kivikauden ajalta. Pronssi- ja rautakauden ase-, kulta- ja rahalöytöjen perusteella voidaan otaksua saarelaisten olleen jo muinoin vilkkaassa kanssakäymisessä vieraisiin maihin.

Rohkeat viikingit tekivät pitkiä kauppamatkoja. Esimerkiksi arabialaisia rahoja on löydetty Gotlannista tuhansittain. Viikinkiajalta säilyneet ns. kuvakivet ovat merkittävä panos Pohjolan kuvataiteeseen.

Gotlannin ja etenkin Visbyn kukoistus alkoi saksalaisten kauppiaiden toimesta 1100-luvulla. Hansaliiton jäsenenä Visbyllä oli kiinteät yhteydet muualle Eurooppaan. Kaupungin vaurauden merkkinä kohosivat korkeat Visbyn kaupunginmuurit.

1400-luvulle tultaessa Visby alkoi menettää kaupankäynnin erityisasemaansa. Saari oli jatkuvien merirosvojen, ruotsalaisten ja tanskalaisten hyökkäysten kohteena. Vuonna 1645 saari liitettiin Ruotsin valtakuntaan.

Vuosisatojen ajan Gotlannissa elettiin taantumisen aikaa. Vasta 1800-luvulla alkoi elpyminen. Kalkkikiiviteollisuus kukoisti. Ruotsalaiset taiteilijat ja kirjailijat muuttivat saaren miellyttävään rauhaan. Samalla turismista alkoi kehittyä yksi saaren tärkeimmistä elinkeinoista.

Hansakaupunki Visby on Unescon suojeluksessa

Gotlannin aito helmi on vuonna 1995 maailmanperintökohteeksi valittu Visbyn vanhakaupunki, eikä syyttä. Vanhan hansakaupungin ympäri kiertävä muuri kertoo 1200-luvun loistosta. Kulta-ajoista on jäljellä myös ainutlaatuinen kivitaloarkkitehtuuri porraspäätyrakennuksineen. Osa keskiaikaisista taloista ja kirkoista on säilynyt, osa on raunioina.

Visby on ehkä viehkeimmillään hämyisen iltavalaistuksen aikaan, jolloin kävely kapeilla kujilla on elämys vailla vertaa. Pikkuputiikit ja ravintoloiden ulkoterassit houkuttelevat pysähtymään. Kävelyretki kannattaa tehdä Kasvitieteelliseen puutarhaan asti, jossa ruusujen ja raunioiden lisäksi on kauniita kukkaistutuksia.

Visby on varmasti parhaimmillaan elokuun alussa, jolloin järjestetään jokakesäinen Keskiajan tapahtuma markkinoineen, turnauksineen ja ritareineen. Myös kaupungin omat asukkaat ovat innolla mukana tapahtumassa. Majapaikat ovat silloin täynnä, joten varaukset pitää tehdä mahdollisimman aikaisin.

Mitkä ihmeen raukit

Saaren pohjoisosissa sijaitsevat kuuluisat raukit ovat ympäristöä kovemmasta kiviaineksesta muodostuneita pilareita, jotka ovat pystyneet vastustamaan aaltojen hyökkäystä. Pehmeämpi aines on kulunut ajan saatossa pois. Raukkeja esiintyy myös meren pinnan alla, mikä osoittaa, että maanpinta on ollut korkeammalla kuin nykyisin.

Omalla autolla Suomesta

Gotlanti ei ole kaukana. Aja auto Tukholman iltalaivaan joko Helsingissä tai Turussa. Tukholmasta jatketaan aamulla etelään Nynäshamniin (55 km). Tie on hyvin viitoitettu Tukholman keskustasta lähtien.

Destination Gotland liikennöi välillä Nynäshamn-Visby. Laivamatkan kesto on runsas kolme tuntia. Vuoroja on kesäkaudella 3-5 päivässä. Hinnat vaihtelevat paljon laivasta ja vuorokauden ajasta riippuen. Aikatauluista ja hinnoista saa lisätietoja osoitteesta www.destinationgotland.se. Lippuja voi ostaa myös suomalaisista matkatoimistoista.

Kaikissa yhtiöiden laivoissa on ruokailumahdollisuus, numeroidut istumapaikat, leikkihuoneet, ja osassa on myös hyttejä. Sesonkiaikana laivapaikka kannattaa varata mahdollisimman aikaisin.

Bussilla Gotlantiin

Tukholman päärautatieasemalta Cityterminaalista on bussiyhteys Nynäshamniin. Bussit lähtevät Tukholmasta 1 tunti 45 minuuttia ennen Nynäshamnin laivojen lähtöaikoja. Paluubussit Tukholman Cityterminaaliin lähtevät Nynäshamnin satamasta laivan saapumisen jälkeen. Ajoaika on noin 1 tunti.

Bussilipun voi ostaa yhtä aikaa laivalipun kanssa laivoilla tai Cityterminaalissa lentobussien lipunmyynnissä.

Tukholma-Nynäshamn-Tukholma (bussi)

Laivabussilippuja Tukholmasta Nynäshamniin myydään esim. Viking Linen
matkamyymälöissä. Bussi ei ota polkupyöriä.

Tallink Silja on viennyt matkailijoita kesäisin Helsingistä Visbyhyn, jolloin yöt vietetään Itämeren laineilla.

www.tallinksilja.com

Pyöräillen ristiin rastiin

Gotlanti soveltuu hyvin pyöräilyyn tasaisuutensa ja ilmastonsa vuoksi. Liikenne on suhteellisen vähäistä ja tiet ovat hyväkuntoisia. Nähtävyydet ja mukavat uimarannat löytyvät sopivien päiväpyörämatkojen päästä. Pyörän ja telttavarusteet voi vuokrata myös vaivattomasti paikan päällä, esim. heti satamaan saavuttaessa.

Missä yöpyä

Gotlannin majoitusvaihtoehdot ovat lähes rajattomat. Valinnan varaa on hotellimajoituksesta yksityismajoitukseen.

Gotlannin nähtävyyksiä

Keskiajan markkinat

Visbyn kaupunki muuttuu heinäkuussa viikon ajaksi värikkääksi Hansa-ajan kaupungiksi. Tarjolla on monenlaista värikästä tapahtumaa: musiikkia, turnauksia, teatteria ym.

www.medeltidsveckan.se

Fornsalen

Visbyn tunnetuin museo, Fornsalen esittelee kattavasti Gotlannin värikästä historiaa.

Osoite: Strandgatan 14, Visby.

Lue lisää

Kajsarn

Visbyn kaupungin muurissa sijaitsevassa vankityrmä kertoo vankien tylystä kohtalosta vuosisatoja sitten. Vankityrmä oli viimeksi ”oikeassa” käytössä vuonna 1859.

Osoite: Södra Murgatan, lähellä Kajsarportenia, Visby.

www.lansmuseetgotland.se

Fenomenalen

Visbyn omassa Heurekan tyyppisessä museossa voi tutustua tekniikan ihmeisiin itse kokeilemalla.

Osoite: Strandgatan 14, Visby.

Lue lisää

Viikinkikylä

Toftassa sijaitseva elävä viikinkikylä on mielenkiintoinen kohde koko perheelle. Täällä voi jokainen kokeilla leivän paistamista avotulella, jousella ampumista, vanhoja kamppailulajeja, takomista, kehräämistä ym.

Osoite: Tofta Strand.

www.vikingabyn.se

Bungemuseet

Fårösundissa sijaitseva perinnekylä elää mennyttä aikaa. Ruokokattoisten talojen kyläyhteisössä voi tutustua perinteiseen maalaiselämään.

Osoite: Bunge, Fårösund.

www.bungemuseet.se

Kneippbyn

Kneippbynissä (5 km) Visbystä) sijaitseva suosittu Sommarland on Peppi Pitkätossun riemastuttava maailma, jonka yhteydessä on myös tasokas vesipuisto (Vattenland). Aikaa kannattaa varata koko päivä, sillä lapsilta ei tekeminen lopu. Visbyn satamasta on Kneippbyniin bussikuljetus tunnin välein, ensimmäinen klo 10.

www.kneippbyn.se

Lummelundagrottan

Lummelundan tippukiviluolat ovat Gotlannin kuuluisin nähtävyys, vaikka ne ovat melko vaatimattomat verrattuna moniin muihin Euroopan tippukiviluoliin. Lummelunda sijaitsee 10 km Visbystä pohjoiseen. Satamasta on kesäisin suora bussiyhteys klo 14.

www.lummelundagrottan.se

Museorautatie

Museojunan kyydissä voi koko perhe matkustaa kesällä Hesselbystä Ekenin asemalle. Junamatkan pituus on 4 km. Hesselbyn asemalla on myös kahvio ja rautatiemuseo.

Osoite: Hesselby Järnvägsstation, Dalhem.

www.gotlandstaget.se

Gotlannin eläintarha

Eläintarha sijaitsee saaren itäosassa. Nähtävänä on antilooppeja, strutseja, apinoita, kameleita, seeproja, kenguruita, papukaijoja ym.

Osoite: Guffride, Alskog, Ljugarn.                                          

Gotlannin Turistitoimisto

Osoite: Hamngatan 4.

www.gotland.com

FAKTAT

Asukkaita: 58 000.
Pinta-ala: 3 140 km².
Leveys: 50 km.
Pituus: 176 km.
Suurin kaupunki: Visby (24 000 as.).
Elinkeinot: Turismi, maatalous, kalastus, kalkkikiviteollisuus, palvelut.
Suurimmat työnantajat: Gotlands kommun, Flextronics AB, Försvarsmakten, Svenska Spel.
Vierailijoita: 650 000 vuodessa.
Yliopisto: Itsenäinen vuodesta 1998 (n. 2 000 opiskelijaa).
Visbyn muurit: 700 vuotta vanhoja, pituus 3,5 km.
Kirkkoja: Koko saarella 92 kpl.

Nettilinkkejä

www.gotland.se

www.gotland.info

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU