Hakalan torpassa aistii eletyn elämän

SATAKUNTA / LAPPI – Harmi, että paljon on jo ajan saatossa kadonnut pihapiiristä. Itse Hakalan harmaahirsinen torppa uhmaa yksinään yhä ajan kulua. Tilaan kuului 17 hehtaaria maata. Navetta ja sikolätti sijaitsivat erikseen. Lampaat viihtyivät omassa lampolassa. Talousrakennuksia olivat muun muassa aitta ja talli. Löytyipä pihapiiristä vielä käymälä ja saunakin sekä oma kaivo.

Hakalan torpan historia ulottuu 1800-luvun alkuun. Ensimmäinen isäntä, Iisakki Iisakinpoika, oli Yli-Kuljun tilan torppareita. Päätalo sijaitsi puolen kilometrin päässä Hakalan torpasta, joka siirtyi sukupolvien ajan perintönä isältä pojalle. Suvut muut lapset joutuivat lähtemään muualle rengeiksi ja piioiksi.

Hakalan torpassa elettiin vuosikymmenestä toiseen vaatimatonta elämää. Etenkin katovuosien aikana nälkä koetteli myös Hakalan torpan asukkaita. Taksvärkkitöitä oli silti tehtävä sopimuksen mukaan päätalolle. Se tarkoitti paria pitkää päivää viikossa. Sadonkorjuuaikana tehtiin vielä pidempää taksvärkkiä.

Hakalan torpan viimeinen omistaja oli Kaarlo Nurminen. Hänestä tuli talon isäntä vuonna 1930 isänsä Kallen kuoltua. Yksin ei Kaarlon kuitenkaan tarvinnut asua, sillä hänellä oli apunaan emännöitsijänä Lempi Nurminen Alku-poikansa kanssa.

Kaarlo oli toiminnan mies osallistuen aktiivisesti kunnalliselämään ja yhdistystoimintaan. Hänen sydäntä lähellä oli myös museotoiminta. Vuonna 1944, vuosi ennen kuolemaansa, Kaarlo testamenttasi omaisuutensa Lapin museon hyväksi. Lempi sai kuitenkin jäädä asumaan poikansa kanssa Hakalan torppaan. Talon viimeinen asukas, Lempin aikuisikään ehtinyt poika Alku, asui torpassa vielä 1950-luvulla.

Museon esineistö on lappilaisen keräilijän Toivo Santasen lahjoittama. Huonekalutkin on saatu lahjoituksina. Torppaa vastapäätä on suuli, jonne kerätty vanhoja maataloustyökaluja. Suulissa on myös nähtävänä Toivon veljen, Lauri Santasen, pullokokoelma.

HAKALAN TORPPA

Osoite: Kuljuntie 429, Lappi (Rauma).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Lapin kotiseutumuseolla on useita harvinaisuuksia

LUE MYÖS: Sammallahdenmäki kuuluu Unescon maailmanperintölistalle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.