Halikon museo on eräs Varsinais-Suomen monipuolisimmista kotiseutumuseoista

VARSINAIS-SUOMI / HALIKKO – Halikon jyhkeän viljamakasiinin ulkonäkö ei ehkä kerro, mitä mielenkiintoista kolme metriä paksujen kiviseinien sisäpuolelta löytyy. Halikon museon laajat kokoelmat tekevät siitä erään Varsinais-Suomen monipuolisimmista kotiseutumuseoista.

Halikon seutu oli asuttu jo kivikauden ajalla. Kun merenpinta laski, Halikosta tuli rautakaudella tärkeä kauppa- ja kohtaamispaikka. Useita rautakautisia löytöjä on tehty Rikalanmäeltä.

Halikon kirkon kupeessa sijaitseva graniittinen varastorakennus valmistui vuonna 1849. Se oli muiden viljamakasiinien tavoin tarkoitettu viljan varastointiin katovuosien varalle. Paksut kiviseinät takasivat, että ulkopuolisilla ei ollut asiaa jyvävarkaisiin. Viljaa lainattiin tarvitseville korkoa vastaan. Katovuosien jäädessä taakse rakennus jäi tyhjilleen, mutta jo vuonna 1955 sen suojissa avattiin kotiseutumuseo.

Tilaa on kolmen kerroksen verran. Näyttelytilat on toteutettu teemallisesti. Museon ensimmäisessä kerroksessa esitellään maanviljelystä ja naisten askareita maataloissa. Esillä on myös puusepän, suutarin ja räätälin verstaat. Käsikäyttöiset ja hevosvetoiset maatalouden työvälineet tulevat tukuiksi.

Toisessa kerroksessa on esillä Halikon piirimielisairaalan historiasta kertova näyttely “Piipun juurella – Halikon piirimielisairaalan elämää”. Näyttelyssä kerrotaan Märyllä sijaitsevan sairaalan elämästä hoitohenkilökunnan, potilaiden ja rakennuksen historian kautta. Hoidokeiksi otettiin etupäässä parantumattomia ja varattomia potilaita, jotka eivät soveltuneet elämään vapaammissa oloissa. Potilaiksi saatettiin ottaa myös äkillisesti sairastuneita mielisairaita sekä maksavia asiakkaita, mikäli sairaalassa oli tilaa.

Ylimmässä kerroksessa on kouluosasto ja laaja asekokoelma. Sen arvokkuuden kruunaa kreivi Armfeltin oma miekka- ja sapelikokoelma. Museossa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä.

HALIKON MUSEO

Osoite: Kirkkorinne 7, Halikko (Salo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kreivinmäen ulkomuseoalueen mylly on alkuperäisellä paikallaan

LUE MYÖS: Kuninkaantie yhdisti Ruotsin suurvallan alueet toisiinsa

LUE MYÖS: Trömperin kestikievari tarjosi lepopaikan Kuninkaantien kulkijalle

LUE MYÖS: Wiurilan kartano huokuu arvokkuutta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.