Halosenniemi on Tuusulan Rantatien vaikuttavin rakennus

UUSIMAA / TUUSULA – Kirjailija Juhani Aho saapui ensimmäisenä. Mukavana seuramiehenä tunnettu Aho houkutteli muitakin kulttuuri-ihmisiä muuttamaan Tuusulanjärven maalaismaisemiin. Taiteilija Pekka Halonen saapui seuraavien joukossa. Halonen rakennutti ensin pienen saunan. Siinä perhe asui kunnes hirsirakenteinen talo valmistui 1902. Halosenniemestä tuli Tuusulan Rantatien vaikuttavin rakennus.

Halonen oli suomalaisen luonnon ja kansan mestarillinen kuvaaja. Hän oli alun perin maatalon poika, joka muista talonpojista poiketen lähti tekemään uraa taiteilijana nousten lopulta maamme eturivin taiteilijoiden joukkoon.

Kansallisromantiikan aikana taiteilijat halusivat maaseudun rauhaan, aidoksi kokemansa suomalaisuuden keskelle. Paikalliset eivät voineet kuitenkaan ymmärtää, miksi joku halusi ostaa käkkärämäntyisen, kallioisen niemennokan. Halonen löysi sopivan paikan tekemillään hiihtoretkillään Tuusulanjärven maisemiin. Paikalle nousi komea hirsirunkoinen ateljee ja asuinpaikka Halosen perheelle vuosikymmenien ajaksi.

Halosenniemestä tuli myös Tuusulanjärven taiteilijayhteisön suosituin kokoontumispaikka. Sisätiloista tuli linnamaisen mahtipontiset. Katto on korkealla ja ikkunoista avautuu kaunis järvimaisema. Koti on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Eräs niistä on Haloselle kuulunut silinterihattu. Hän oli unohtanut sen erääseen kotiin vieraillessaan siellä. Hattu palautettiin vasta 50 vuotta myöhemmin museolle.

Pekka Halonen suunnitteli itse Halosenniemen. Hänen veljensä Antti Halonen vastasi ateljeekodin rakentamisesta, tuloksena arkkitehtuuriltaan kansallisromantiikkaa huokuva erämaa-ateljee. Talonisäntä Pekka Halonen sai keskittyä maalaamiseen. Vaimo Maija vastasi suurperheen arjen pyörittämisestä ja taloudesta. Halosenniemi oli Pekka Halosen koti aina hänen kuolemaansa asti vuonna 1933.

Nykyisin Tuusulan kunta omistaa Halosenniemen. Kunnostuksen jälkeen rakennus avattiin yleisölle alkuperäisen näköisenä. Halosenniemen vanhoja huonekaluja hankittiin takaisin ja osa teetettiin vanhojen mallien mukaan. Halosenniemi toimii nyt taidemuseona kertoen omistajan taiteesta, elämänvaiheista ja perheestä. Myös puutarha on palautettu Halosten aikaiseen asuunsa.

Kannattaa tutustua museon laadukkaisiin internet-sivuihin jo ennen vierailua.

HALOSENNIEMI

Osoite: Halosenniementie 4-6, Tuusula.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aleksis kiven kuolinmökki on vaatimaton, mutta suosittu käyntikohde

LUE MYÖS: Erkkola täydentää Tuusulan Rantatien kulttuuritarjontaa

LUE MYÖS: Ilmatorjuntamuseon tarjonta on monipuolinen ja laadukas

LUE MYÖS: Kellokosken prinsessan erilainen tarina

LUE MYÖS: Klaavolan kotiseutumuseon sisustus henkii itsenäisyytemme alkutaipaleen tunnelmaa

LUE MYÖS: Lottamuseo on eräs Tuusulanjärven suosituimmista käyntikohteista – eikä ihme

LUE MYÖS: Tuusulan automuseo on Raimo Stenvallin silmäterä

LUE MYÖS: Tuusulan Työläiskotimuseota on ylläpidetty suurella sydämellä – lopputulos on hieno

LUE MYÖS: Weird Antiques on vintage-miesten oma erikoinen ihmemaailma – käy tutustumassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.