Hamburger Börsin kolmas elämä on alkanut – iso osa on uutta, mutta ripaus vanhaakin on säilytetty

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Wau! Toteaa moni sisääntulija. Mutta niin pitääkin, jos kysymyksessä on Turun uusin ja hienoin hotelli. Legendaarinen Hamburger Börs elää nyt kolmatta elämäänsä. Suurin osa on tietysti uutta, mutta ripaus vanhaakin on säilytetty. Nostalgista Oscarin olohuonetta et kuitenkaan löydä. Onneksi tilalla on paljon sellaista, joka on jo nyt tullut turkulaisten puheenaiheeksi.

”Börssi” tuli vuosikymmenien aikana tutuksi monelle turkulaiselle, eikä pelkästään yöpymispaikkana. Monella onkin muistoja suositusta paikasta. Elokuvateatteri Rialto, jossa pyöri nonstop-elokuvia. Viereinen matala puutalo, jossa sijaitsi AAA-baari…pidemmälle oma muistini ei ulotu.

Moni muistaa, miten turkulaiset seurasivat pettyneinä moukarin iskuja, jotka joulukuussa 1976 iskeytyivät jugend-Börsin seinään. Kiinteistön omistaja Turun Osuuskauppa halusi tehostaa tontin hotellitoimintaa. Frithiof Strandellin suunnittelema rakennus sai poistua arkkitehti Pauli Lehtisen suunnitteleman 9-kerroksisen hotellirakennuksen tieltä. Onneksi Kauppiaskadun puoleinen vanhin jugendosa sai jäädä.

Pitkän uran SOK:n palveluksessa tehnyt arkkitehti Lehtinen (1923-2017) ei ehtinyt nähdä, miten hänen suunnittelemansa 1970-luvun hotellirakennus muuttui kierrätysjätteeksi.

Osalle turkulaisille Börssi tarkoittaa maineikasta ohjelmallista yökerhoa, Börs Clubia. Kaupungin yöelämän ykkösmesta on vuosikymmenien aikana vaihtanut paikkaa. Milloin se on ollut Submarina, milloin Foijan yläkerta. Börssin yökerho kuitenkin säilytti suosionsa ehkä pidempään kuin kaupungin muut yökerhot. Börssin lavalla ovat esiintyneet monet valtakunnan ykkösartistit ja ulkomaalaiset vierailevat tähdet.

Laakerilehto, Lagerlund, kuulostaa vieraalta. Börssin Pöheikön sen sijaan tiettävät kaikki. Kyse on samasta paikasta, Turun ensimmäisestä kesäravintolasta, joka perustettiin jo yli 100 vuotta sitten. Vaikka tontilla on tapahtunut isojakin muutoksia, Börssin Pöheikkö on haluttu säilyttää. Soittolava on kadonnut, mutta puuvanhukset on suojattu aina remonttien yhteydessä. Tosin osa vanhoista jalavista ja lehmuksista on jouduttu kaatamaan. Ensi kesä näyttää, miltä meno maistuu tutulla paikalla.

Nimestään huolimatta Hamburger Börsillä ei ole mitään tekemistä Hampurin kanssa, vielä vähemmän pörssin kanssa. Saksasta löytyy alkuperäinen Hamburger Börse, maan vanhin pörssi. Hienolta kuulostava nimi otettiin käyttöön muuallakin, muun muassa Tukholmassa. Mahdollisesti Turun Hamburger Börsin eräs alkuperäisistä omistajista, Wallina Valtin, toi nimen mukanaan muuttaessa Tukholmasta Suomeen ja lopulta Tampereen kautta Turkuun hotelliravintolan omistajaksi.

Virolais-ruotsalaistaustainen neiti Valtin oli alle kolmekymppinen ostaessaan Börsin itselleen. Alun perin hotelli toimi ”kulman takana” Kauppiaskadulla Per Gylichin suunnittelemassa kaksikerroksisessa talossa. Tomeralla Valtinilla oli suuremmat suunnitelmat. Hän korotti Gylichin rakennuksen komikerroksiseksi arkkitehti Strandellin suunnitelmien mukaisesti. Tämä jugendtyylinen rakennus on siis yhä jäljellä.

Valtin kehitti Börsistä yhden Suomen hienoimman hotellin. Hotellihuoneissa oli oma puhelin ja sähköä saatiin omasta generaattorista. Börsin keittiön herkuista nautti, ei pelkästään Turun kerma, vaan koko Suomen eliitti. Valtin panosti myös laadukkaaseen ohjelmistoon. Börsissä vieraili jo tuolloin ulkomaalaisia artisteja.

Hotellitoiminnan laajentamisen johdosta perustettu Oy Centrum Ab osti kulmatontin ja Strandell sai suunnitella paikalle uuden kolmikerroksisen hotellirakennuksen 1900-luvun alkuvuosina. 1940-luvulla Hamburger Börs siirtyi Turun Osuuskaupan omistukseen. Valtin myi yritystoimintansa ja muutti takaisin Ruotsiin viettämään eläkepäiviään.

Hamburger Börs oli pitkään Turun ykköshotelli, kunnes sen asemaa horjutti Aurajokirantaan rakennettu Marina Palace. Vuonna 1979 valmistunut Pauli Pitkäsen piirtämä uusi Börs, vähemmän pidetystä ulkonäöstään huolimatta, vahvisti jälleen klassikkohotellin asemaa kaupungin ykkösyöpymispaikkana.

Hamburger Börs toimi pitkään Osuuskaupan omistamana Sokos Hotellina, kunnes se vaihtoi jälleen kerran omistajaa.  Vuonna 2019 hotellin toiminta siirtyi Scandicille.

Scandic ja rakennuksen omistaja LähiTapiolan suunnitelmiin kuului rakennuksen remontointi, mutta se todettiin niin kalliiksi, että oli järkevämpää rakentaa kokonaan uusi.

Kun uuden, kolmannen Börsin, arkkitehtisuunnitelmat (Schauman Arkkitehdit) tulivat julkisuuteen, ne saivat positiivisen vastaanoton. Uudisrakennusta pidettiin paremmin ympäristöönsä sopivana kuin edeltäjäänsä, 1970-luvun hotellirakennusta. On silti erikoista, että vasta 40-vuotias rakennus sai väistyä. Uuden Börsin pääurakoitsijana oli rakennusliike YIT. Kustannusarvio oli noin 43 miljoonaa euroa.

Hamburger Börsin vanha osa on nykyisin hotellin kokous- ja juhlatila. Muun muassa alkuperäiset lasimaalaukset ovat säilyneet. Uudet hotellihuoneet on sisustettu pelkistetyn skandinaaviseen tyyliin. Katutason Restaurant & Bar Más kerrotaan olevan espanjalaistyylinen. Kattobaari Börs Katto on hotellin ylimmässä kerroksessa ja se tarjoaa huimat näkymät toriaukiolle. Vastapäätä on kilpaileva maisemabaari Valo Rooftop Bar Wiklundin ylimmässä kerroksessa.

HAMBURGER BÖRS

Osoite: Kauppiaskatu 6, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.