Hämeen linna – tiili puolustuslinnakkeen materiaalina on harvinainen

KANTA-HÄME / HÄMEENLINNA – Hämeenlinnan vaakunaan on kuvattu kaupungin symboli, Hämeen linna. Vanajavettä symboloi vaakunan alareunan aaltokuvio. Vaakunan muurikuviointi viittaa linnan materiaaliin, punaiseen tiileen. Useimmat keskiaikaiset linnat on totuttu näkemään harmaakivisinä. Hämeen linna tekee poikkeuksen. Tiili puolustuslinnakkeen materiaalina on melko harvinainen.

Hämeen linnan tarkkaa ikää ei tiedetä. Vanhimmat osat saattavat olla peräisin 1200-luvulta. Alkuvaiheessa linna oli todennäköisesti vain suorakaiteen mallinen linnaleiri. 1300- ja 1400 -luvuilla sitä korotettiin ja vasta 1700-luvulla linnasta tehtiin kolmikerroksinen.

Hämeen linna oli alun perin tarkoitettu rajalinnoitukseksi, mutta Pähkinäsaaren rauhan jälkeen (v. 1323) se menetti sitä merkitystään. 1500-luvulla linna toimi Suomessa toimivien vaikutusvaltaisten käskynhaltijoiden käytössä. 1600-luvulla Hämeen linnan merkitys alkoi vähentyä ja se alkoi rapistua.

Ruotsin ulkopolitiikan mielenkiinto siirtyi Itämeren eteläpuolelle. Venäläiset valtasivat linnan taistelutta 1808. Uudet isännät tekivät siitä vankilan. Tässä roolissa linna toimi pitkään. Vangit siirtyivät pois päälinnasta 1950-luvulla ja kehämuurin vankiloista 1970-luvulla. Entisöinnin jälkeen linnan avattiin museona.

Hämeen linna toimi Museoviraston alaisena kohteena. Linnan sisätilat ovat korjaustöiden jälkeenkin melko pelkistetyt. Keski-Euroopan linnoista poiketen täältä puuttuvat haarniskat, aseet, huonekalut jne. Itse linna pitääkin nähdä osana kokonaisuutta, yhtenä historiallisena vallihautojen ympäröimänä muistomerkkinä Linnanniemen museoalueella.

Välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös sotahistoriallinen erikoismuseo Museo Militaria ja Vankilamuseo.

HÄMEEN LINNA

Osoite: Kustaa III:n katu 6, Hämeenlinna.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Museo Militaria on eräs Suomen tasokkaimmista museoista

LUE MYÖS: Palanderin talo esittelee hämeenlinnalaisen porvarisperheen elämää 100 vuotta sitten

LUE MYÖS: Hämeenlinnan palomuseo esittelee visuaalisin keinoin palotorjunnan kehittymistä eri aikakausilla

LUE MYÖS: Restaurointityön jälkeen Sibeliuksen syntymäkodin tunnelma on saatu alkuperäisen tuntuiseksi

LUE MYÖS: Hämeenlinnan Vankilamuseo on lapsiperheiden suosiossa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.