Haminan kaupunginmuseo esittelee kaupungin historiaa

KYMENLAAKSO / HAMINA – Haminassa vietettiin kesäkuussa 1783 suurta seurapiiritapahtumaa. Kaksi hallitsijaa ja serkkua, Venäjän keisarinna Katariina II ja Ruotsin kuningas Kustaa III, tapasivat toisensa. Haminan kaupunginmuseon seinään kiinnitetty laatta muistuttaa historiallisesta tapahtumasta.

Kahdenkeskeisillä poliittisilla neuvotteluilla oli tarkoitus parantaa valtakuntien välisiä suhteita. Kustaa III toivoi Venäjän tukea mahdollisessa sodassa Tanskaa vastaan. Neuvottelut jäivät tuloksettomiksi. Pian Kymenlaakson alueella taisteltiin jälleen.

Katariina Suuri saapui Haminaan maitse. Mukanaan hänellä oli suuri seurue henkilökuntineen. Kaikki tarpeellinen keittiö- ja pöytäkalustoa myöten tuotiin Pietarista. Keisarinna otettiin kaupungissa vastaan tykinlaukauksin. Papisto ja säätyläisnaiset olivat Katariinaa vastassa Haminan kaupunginportin ulkopuolella. Kukkaistytöt ripottelivat ruusuja keisarinnan eteen.

Vierailunsa aikana Katariina tapasi kaupungin arvohenkilöitä. Neuvottelujen ohella järjestettiin juhlaillallisia ja -tanssiaisia. Ruotsin kuningas Kustaa III ehti Haminaan vasta illaksi. Hän halusi liikkua tuntemattomana, mutta sai hallitsijalle kuuluvan vastaanoton.

Katariina ja Kustaa neuvottelivat kolmen päivän ajan rakennuksessa, jossa nykyisin sijaitsee Haminan kaupunginmuseo. Ajan myötä rakennuksen ulkonäkö ja sisätilojen huonejärjestys on muuttunut, mutta neuvotteluhuone, pieni Katariinan kamari, on alkuperäisellä paikallaan. Huoneen sisustus on entisöity kuvaamaan hallitsijatapaamista. Mallia on otettu vanhasta maalauksesta, jonka kuningas Kustaa III teetätti hovimaalarillaan jälkikäteen.

Huoneen esineet ovat peräisin 1700-luvulta. Museon kahdessa kerroksessa olevat tilat esittelevät Haminan kaupungin historiaa. Osa tiloista on varattu vaihtuville näyttelyille.

KAUPUNGINMUSEO

Osoite: Kadettikoulunkatu 2, Hamina.

KARTTA

Lue lisää

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kauppiaantalomuseon tunnelma on käsinkosketeltava

LUE MYÖS: RUK-museo yllättää laajuudellaan ja monipuolisuudellaan

LUE MYÖS: Wanha Veteraani on omistettu Suomen YK:n rauhanturvaajille

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.