Hankalan Pellavaloukku on hämmästyttävällä tavalla säilynyt alkuperäisenä

PÄIJÄT-HÄME / HÄMEENKOSKI – Viimeinen sammuttaa valot! On hämmästyttävää, miten Hankalankosken rannalle rakennettu pellavan käsittelyyn tarkoitettu laitos, Hankalan Pellavaloukku, on säilynyt sellaisenaan, vaikka sulkemisesta on kulunut jo yli 50 vuotta. Alueen nykyinen omistaja Jorma Etelälahti on keksinyt eläkeläispäivilleen mukavan, mutta haastavan harrastuksen.

Pellavakuitujen valmistus kehruukelpoisiksi on hidasta työtä. On kylvettävä, kitkettävä, nyhdettävä, rohkittava ja liotettava. Tämän jälkeen seuraa vielä mekaaninen jalostus: loukutus, lihtaus ja häkilöiminen. Yleensä maanviljelijät tekivät itse kaikki työvaiheet. Hämeen läänin Koskella (nyk. Hämeenkoski) päädyttiin Suomen ensimmäiseen koneelliseen pellavanpudistuslaitoksen rakentamiseen.

Tampereen Pellavatehdas perusti Hankalakosken rannalle teollisuuslaitoksen vuonna 1888. Teurojoen virtaavasta koskesta saatiin vesiränniä pitkin voimaa turbiinin pyörittämiseen ja sen avulla Belgiasta tilatut Gordon-koneet käynnistettiin.

Pellavaloukun johtajana aloitti Emil Salmenlinna. Hän hoiti tehtäväänsä kuolemaansa 1946 asti. Hänen jälkeensä poika Martti Salmenlinna oli johtajana laitoksen toiminnan lopettamiseen, syksyyn 1955 asti.

Pellavaloukku on nykyisin mieleenpainuva tutustumiskohde. Kun astuu sisälle vanhaan tehdassaliin, on näkymä hämmentävä. Kaikki on niin kuin ennenkin, vain työtekijät puuttuvat.

Puulattiaan vuosikymmenien aikana painautuneet jalanjäljet kertovat ajasta, jolloin yhtiön palveluksessa oltiin pitkään. Työolosuhteet ovat olleet alkeelliset. Tuuletusjärjestelmät olivat lähes olemattomat. Ihmeenä voidaan pitää, että tehdas ei koskaan tuhoutunut tulipalossa.

Tehdassalin ohella alueella on säilynyt työntekijöiden taukotupa sekä tehtaanjohtajan asunto. Jos on jo itse tehdas kiinnostava kohde, on myös museoalueen ympäristö poikkeuksellisen kaunis.

HANKALAN PELLAVALOUKKU

Osoite: Pellavakuja 50, Hämeenkoski.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hämeenkosken kotiseutumuseossa on esillä Valtosen veljesten elämäntyö

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.