Hannu Fälden tekee Turun alueella tärkeää työtä maalivahtivalmentajana

Yhteensä neljä innokasta FBC Turun ja FBC Loiston salibandymaalivahtia harjoittelee Hannu Fäldenin valmentamana Turun Paavo Nurmi stadionilla yleisurheilijoiden seassa. Kypärät, pallot ja mailat on jätetty kotiin. Nyt niitä ei tarvita.

– Maalivahtivalmennus ei ole vain pallon kiinniottamista. Maalivahdin pitää olla fyysisesti erittäin hyvässä kunnossa. Kaikki lähtee keskivartalosta. Harjoittelemme pelkkää fysiikkaa kolme kertaa viikossa koko kesän ajan. Sen päälle tulevat vielä omat lajiharjoittelut joukkueen kanssa, kertoo Fälden, Turun alueen tunnetuin maalivahtivalmentaja.

Vaikka salibandyllä on Turun alueella pitkät perinteet, kesti kauan ennen kuin lajissa yllettiin valtakunnan huipulle. Syynä oli vuosia kestänyt heikkotasoinen harjoittelukulttuuri. Isosta pelaajamassasta alkoi kuitenkin vähitellen kehittyä liigapelaajia, mutta maalivahtien osalta piti Turussa vuosikausien ajan turvautua muualta tulleisiin vahvistuksiin.

Nyt ongelma on poistumassa, kiitos Fäldenin. Paras todiste tästä on oma poika, Oskari Fälden, TPS Salibandyn liigajoukkueen tasokas maalivahti. Fäldenin valmennettaviin kuuluvat myös divarijoukkue FBC Turun ja liigajoukkue FBC Loiston maalivahdit. Heidänkin kehitys on ollut parina viime vuosina huima.

Fälden itse harrasti nuorena kymmenottelua. Kuudes sija Kalevan kisoissa tarkoittaa sitä, että Fälden tietää, mitä tarkoittaa tavoitteellinen harjoittelu. Oman kilpauran jälkeen alkoi valmentaminen. Salibandykin tuli tutuksi. Fälden pelasi maalivahtina harrastesarjoissa.

– Olin vuosien ajan mukana yleisurheiluvalmennuksessa. Olen suorittanut kaikki mahdolliset kurssitkin. Maalivahtivalmennus tuli ajankohtaiseksi, kun osallistuin ensin Oskarin kanssa isä-lapsi-salibandykerhoon. Sen jälkeen poika siirtyi TPS:n junioreihin. Kun ei ollut oikein kukaan, joka olisi valmentanut maalivahteja, otin selvää, mitä se tarkoittaisi.

Ongelmana oli valmennusmateriaalin puute.

– Se oli viisitoista vuotta sitten. Ei liitollakaan ollut tarjota kunnon materiaalia. Eli lähdin liikkeelle nollasta ottamalla vähän joka paikasta selvää. Niistä ajoista on menty paljon eteenpäin, mutta on lajikin muuttunut.

Myös maalivahdin toiminta on nyt erilaista.

– Entisajan huippumaalivahti ei ehkä enää olisi huippu nykypäivänä. Pelaajien varusteet ovat kehittyneet. Esimerkiksi laukaukset ovat nykyään kovempia ja tilanteita tulee paljon nopeammin. Enää ei ehdi lähteä torjumaan, vaan peliä pitää lukea niin, että on oikealla paikalla peittämässä. Jos maalivahti joutuu heittäytymään, se tarkoittaa, että hän on myöhässä. Pitää pyrkiä koko ajan olemaan isona, peittävänä. Jos pelaa oikein, ei tarvitse heittäytyä. Torjunta-asento tulee pyrkiä säilyttämään. Ja tietysti, pään on kestettävä.

TPS:n liigajoukkueen maalivahti Pyry Luukkonen ylsi urallaan maajoukkueeseen asti. Hän on ollut esimerkinnäyttäjä myös Fäldenille.

– Luukkonen on ollut tärkeä neuvonantaja. Hän oli tosi analyyttinen ja vienyt lajia eteenpäin. Käytännössä siis maalivahti on aluksi valmentanut maalivahtivalmentajaa eli minua.

Luukkosen lopettaminen oli haastava tilanne TPS:lle. Viime kausi todisti, että nuoremmat maalivahdit, Oskari Fälden ja Olli Kuisma, vastasivat hyvin haasteeseen. Maalivahdeista ei ainakaan turkulaisten menestyminen ole jatkossakaan kiinni.

Fälden ei ole maalivahtivalmennuksessa seurasidonnainen. Hän auttaa TPS:n ja FBC Turun lisäksi säännöllisesti muitakin Turun alueen seuroja.

– Kyse on lähinnä tekniikan opettamista. Oppimalla kuutta tai seitsemää liikettä, niin niitä yhdistelemällä tulee nykyaikainen maalivahti. Torjunta- ja liikuntatekniikka pitää olla hallussa.  Pelinlukeminen tulee varsinaisesti pelaamalla, mutta esimerkiksi sijoittumista pystyy opettamaan. Nuorimmat valmennettavat ovat vasta 6-vuotiaita, mutta he osaavat jo tehdä paljon perusasioita.

Fäldeniä motivoi maalivahtien kehittyminen.

– Esimerkiksi FBC Turun Aleksi Sillantaka ja Jouni Savonen ovat kolmessa vuodessa menneet paljon eteenpäin. Osaamisen taso on parantunut. Kun tehdään oikeita asioita, häipyy myös kiireen tuntu.

Fäldenillä on tulevaisuuden suunnitelmia.

– Varsinaisia maalivahtivalmentajia on todella vähän. Lähitulevaisuudessa olisi tärkeää organisoida alueellinen maalivahtivalmennus. Voisin tarjota koulutusta tuleville maalivahtivalmentajille niin, että minun ei tarvitsisi yksinään kiertää eri seuroja.

Ja se kiinnostavin kysymys: Onko tulossa Turun alueelta tulevaisuuden huippumaalivahteja?

– Nuorimmissa ikäluokissa on useitakin lahjakkaita tulossa. Lopputulos riippuu siitä, jaksavatko harjoitella. Pelkillä lahjoilla ei tulla liigatason maalivahdiksi.

Salibandymaalivahtien kesätreenit ovat menossa. Maalivahtivalmennus ei ole vain pallon kiinniottamista. Fysiikka pitää olla kunnossa. Hannu Fäldenin (takana) oppia ovat saamassa Aleksi Sillantaka (vas.), FBC Turku, Jouni Savonen, FBC Turku, Elinda Hermanson, FBC Loisto ja Minnie Heininen, FBC Loisto.

ETUSIVU

 

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!