Harjavallan sairaalan museo kertoo, miten mielisairaita ennen muinoin hoidettiin

SATAKUNTA / HARJAVALTA – Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun Harjavallan sairaalaan sijoitettiin ensimmäinen potilas. Vuonna 1903 valmistunut päärakennus oli Suomen ensimmäinen kunnallinen mielisairaala. Aluksi potilasmäärä oli pieni. Yhdessä muutaman hoitotyöntekijän kanssa he muodostivat suljetun yhteisön.

Mielisairaalat perustettiin asutuskeskusten ulkopuolelle. Harjavallan sairaalakin sijaitsi alueella, jossa alun perin ei ollut muuta asutusta. Mielisairaalat olivat pitkään lähes omavaraisia. Sikala, navetta, puutarha ja pellot takasivat sekä ruokaa, mutta myös yhteisöllistä työntekoa. Koska alkuaikoina ei ollut käytössä juurikaan lääkinnällisiä hoitomenetelmiä, oli työterapialla tärkeä osuus potilaiden arjessa.

Pakkohoitoja käytettiin, kun muut menetelmät eivät olleet riittäviä. Pakkopaidat, eristäminen ja sitominen olivat yleisiä keinoja. Eräs erikoisuus, joka herättää museon vierailijassa puistatusta, on nähtävänä oleva repijän mekko. Se puettiin potilaan ylle hänen repiessä vaatteitaan tai raapiessaan itseään.

Rauhoittavat kylpy- ja käärehoidot olivat 1900-luvun alkupuolella laajasti käytössä. Peräruiskeitakin käytettiin potilaiden rauhoittamiseen. Sähköshokkihoito väistyi vasta, kun uudet psyykelääkkeet tulivat käyttöön.

Harjavallan sairaalan museo avattiin vuonna 1980-luvulla. Sitä ennen oli jo vuosien ajan kerätty talteen käytöstä poistettuja esineitä. Museota ylläpitää Harjavallan sairaalan perinneyhdistys Josefiina.

Museon lukuisat valokuvat, instrumentit, potilaiden ja henkilökunnan vaatteet kertovat havainnollisesti, miten mielisairaalan hoitomenetelmät ovat ajan saatossa muuttuneet inhimillisempään suuntaan. Lääkehoidon kehittymisen rinnalla psykoterapiahoitojen kehittyminen on ollut merkittävä. Painopiste on siirtynyt avohoidon suuntaan. Suurin muutos ajoittuu 1970-1980 -lukujen vaihteeseen.

HARJAVALLAN SAIRAALAN MUSEO

Osoite: Sairaalantie 14 (talo nro 15), Harjavalta.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Emil Cedercreutzin museo Harjavallassa on Suomen tasokkaimpia museoita

LUE MYÖS: Kukkilintu kertoo erikoisen tarinan evakkomatkasta luovutetusta Karjalasta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.