Harjukosken mylly muistetaan elokuvasta Ulvova mylläri

ETELÄ-SAVO / MIKKELI – Hätäisimmiltä loppuu ehkä usko. Ensin asfalttipintainen kiemurteleva tie päättyy. Sen jälkeen ajetaan vielä hiekkatietä pitkin, kunnes lopulta lähes yllättäen pieni tienviitta opastaa Harjukosken myllylle. Viimeinen parisataa metriä kävellään perille. Matkaa Mikkelin keskustasta Ihastjärven kylään kertyy noin kolmekymmentä kilometriä.

Harjukosken myllystä on tullut Suomi-elokuvien ystävien kulttipaikka. Arto Paasilinnan romaaniin perustuva elokuva Ulvova mylläri Vesa-Matti Loirin tähdittämänä filmattiin näissä maisemissa.

Loiri näytteli originellia mylläriä Gunnar Huttusta, jonka oikea paikka monien kyläläisten mielestä olisi ollut mielisairaala. Sen sijaan Harjukosken viimeinen mylläri Aapeli Lappalainen oli arvostettu mies, kuten myllärit yleensäkin. Yhteistä Aapelilla ja elokuvan Gunnarilla oli asuminen kodissaan poikamiehenä.

Harmaahirsisen myllyrakennuksen lisäksi museoalueeseen kuuluu myllärin asunto, pari aittaa, läävä ja myllysauna. Kaikki rakennukset ovat yhä pärekattoisia. Tutustumalla myllärin kodin sisustukseen näkee, miten vaatimatonta elämää Aapeli eli. Vähällä tultiin toimeen vielä muutaman vuosikymmen sitten.

Lappalaisen mylly sijaitsee Harjujärven ja Kyyjärven välisessä koskessa. Virtaavan veden avulla saadaan nelimetrin ratas pyörimään. Sen avulla vuorostaan saadaan muutkin myllyn laitteet toimimaan. Mylly on yhä toimintakuntoinen. Kaksiparisen ratasmyllyn luonnonkivestä tehdyt kivet ovat jauhaneet kyläläisten viljaa 1800-luvun lopulta alkaen. Myllyn omistajat ovat ajan saatossa vaihtuneet, kunnes vuonna 1912 se siirtyi Lappalaisen suvun omistukseen.

Aapeli oli suvun viimeinen mylläri, sillä hän lopetti viljan jauhamisen vuonna 1975. Toiminta oli tullut kannattamattomaksi. Lappalainen lahjoitti myllynsä museotoimintaa varten. Myllytupa on nyt siinä asussa, mihin se jäi Aapelin lähdettyä.

HARJUKOSKEN MYLLY

Osoite: Ihastjärventie 261, Mikkeli.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Jalkaväkimuseo sijaitsee armeijan alkuperäisissä tiloissa

LUE MYÖS: Marskin salonkivaunu – avoinna kerran vuodessa

LUE MYÖS: Porrassalmen taistelu päättyi Ruotsin kuninkaan voittoon – ilo oli lyhytaikainen

LUE MYÖS: Päämajamuseo ja Muisti – mikkeliläiset ovat ylpeitä sotaisesta lähimenneisyydestään

LUE MYÖS: Suur-Savon museo on pieni, mutta laadukas

LUE MYÖS: Viestikeskus Lokki louhittiin kallion sisälle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.