Heikki ja Armi Klemetin Kuortaneen kesäpaikasta tehtiin Klemetti-museo

ETELÄ-POHJANMAA / KUORTANE – Paikalliset väittävät, että Kuurtanes olisi eräs Suomen kauneimmista kunnista. Ellei jopa kaunein. Tai ainakin Etelä-Pohjanmaan kaunein kunta. Väitteelle on toki hyvät perusteet.

Maasto on täällä vaihtelevampaa kuin monin paikoin muualla Etelä-Pohjanmaalla. Kuortaneenjärven hiekkarannat, Etelä-Pohjanmaan Riviera, luo mainiot puitteet lomanvietolle.

Ei siis ihme, että Kuurtaneen jättiläinen, paikkakunnan oma monilahjakkuus Heikki Klemetti (1876-1953), viihtyi kotimaisemissaan useina kesinä. Heikin ja hänen puolisonsa Armin kesäpaikka Kuortaneenjärven rannalla oli pariskunnalle tärkeä rentoutumispaikka.

Nykyisin Klemetin kesäkoti toimii museona. Klemetti-museo sijaitsee vastapäätä Kuortaneen talomuseota tien toisella puolella.

Ei tarvitse olla edes kotimaisen musiikin asiantuntija, niin nimen Heikki Klemetti ovat liki jokainen suomalainen joskus kuullut. Kuortanelaisen lukkarin pojan meriittilista on pitkä. Klemetti oli säveltäjä, sovittaja, musiikkikriitikko ja kuoronjohtaja sekä suomalaisen kuoromusiikin merkittävimpiä uranuurtajia. Kyseessä oli todellinen monilahjakkuus, mutta myös äärimmäisen värikäs ja omalaatuinen persoona – kuten nerolle sopiikin.

Moni osaa yhdistää Klemetin isänmaalliseen kuorolauluun Oi kallis Suomenmaa. Kyseessä on vanha kansanlaulu, joka tuli tunnetuksi Klementin sovittamana muun muassa presidenttien hautajaisissa. Onpa sitä käytetty jopa häämarssina.

Heikin ja Armin varsinainen koti sijaitsi Helsingin Kulosaaressa. Hopiala-niminen paikka tuli tunnetuksi kulttuuriväen kohtaamispaikkana. Talo oli Armin itsensä suunnittelema. Heikki Klemetti arvosti suuresti kotikuntaansa ja sen väestöä. Niinpä oli luonnollista, että Klementin perhe rakensi kesäviettopaikan Kuortaneelle, vieläpä lähelle Heikin synnyinpaikkaa.

Kerrotaan, että Heikki oli surkea autonkuljettaja. Onneksi puolisolla Armilla oli myös ajokortti. Kesäisin, kun Klementin perhe lapsineen matkusti Kuortaneelle, Armi oli aina kuskina.

Heikki rakennutti Kuortaneenjärven itärannalle Heliä-nimisen huvilan vuonna 1903 ja mentyään naimisiin Arminsa kanssa Armilaksi kutsutun lisärakennuksen vuonna 1908.

Huvilan nimi, Heliä, kuvaa paikan kauneutta mäntyä kasvamassa maastossa hiekkarannan äärellä. Jugendtyylisen hirsisen päärakennuksen kerrotaan usein Heikin itsensä suunnittelema. Todennäköisesti se on ollut kuitenkin arkkitehti Kauno S. Kallion piirtämä.

Jugendtyylisen Armilan arkkitehdistä on varmuus. Sen on suunnitellut Kaunon pikkuveli, arkkitehti Oiva Kallio.

Pian tontille valmistui myös sauna, tosin sen sijoituspaikasta syntyi pariskunnalle riita. Heikki olisi halunnut sen paikkakunnan tapojen mukaisesti maantien varteen, mutta Armi suositteli paikkaa lähempänä rantaa. Armin kanta voitti, ja hyvä niin, sillä vedenkanto järvestä saunaan kävi helpommaksi. Myöhemmin Heikki laajensi saunaa rakentamalla siihen itselleen makuu- ja työtilat.

Klemetit viettivät Kuortaneen huvilallaan 35 kesää ja muutaman joulunkin. Sota-aikana täällä tuli vietettyä pari täyttä vuottakin.

Kuortanelaiset arvostivat suuresti Heikkiä ja hänen saavutuksiaan, mutta myös Armi tuli hyvin toimeen kuortanelaisten kanssa. Armi oli mukana järjestämässä ohjelmaa Heikin perustaman paikallisen nuorisoseuran tilaisuuksissa. Kuortaneelle perustettiin kuoro, jonka johtajaksi pyydettiin Armi.

Vaikka Armi harjoitutti kuoroaan vain kesäisin, hänen johdollaan Kuortaneen Laulajat menestyivät laulukilpailuissa. Suunnittelipa Armi vielä kansallispukua muistuttavan esiintymisasun kuorolleen. Sitä on alettu käyttämään epävirallisena Kuortaneen pukuna.

Heikki Klemetti kuoli omassa kodissaan Helsingissä vuonna 1953. Hänet on haudattu Helsingin vanhalle hautausmaalle. Pian Heikin kuoleman jälkeen Armi perusti Kuortaneen Heliään Klemetti-museon.

Heikki oli ehdottanut kesäpaikan myymistä, mutta Armi ymmärsi paikan kulttuurihistoriallisen arvon ja lahjoitti huvilan rakennuksineen vuonna 1953 Kuurtanes-Seuralle museotoimintaa varten. Museossa on runsaasti muistoja Armi ja Heikki Klemetin elämästä ja työstä. Pihan pronssisen Heikki Klemetin rintakuvan on tehnyt kuvanveistäjä Yrjö Liipola.

KLEMETTI-MUSEO

Osoite: Kirkkotie 13, Kuortane.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kuortaneen talomuseon alueella on jo toistakymmentä rakennusta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.