UUSIMAA / HELSINKI – Toukokuussa 2016 Helsingistä kuului kummia. Suomessa avataan uusia museoita harvoin ja vielä harvemmin museota, johon on vapaa pääsy. Helsinki teki poikkeuksen.
Kaupungin ydinkeskustaan Aleksanterin- ja Katariinankatujen kulmaan Senaatintorin viereen perustetusta uudesta Helsingin kaupunginmuseosta tuli heti suosittu. Vuonna 2017 se valittiin Vuoden museoksi. Lisäksi museo on saanut useita kunniamainintoja.
Yksi asia onkin varma. Ensikertalainen yllättyy Helsingin kaupunginmuseon monipuolisesta annista. Harva kohde sopii sekä varttuneemmalle museokävijälle että myös perheen ihan pienemmille. Eipä siis ihme, että moni on vieraillut täällä useampaan kertaan.
Lähinnä virastokäytössä olleet rakennukset ovat saaneet uuden elämän. Uutta ja vanhaa yhdistämällä lähes puolikas korttelia historiallista Helsinkiä on muutettu monipuoliseksi museokokonaisuudeksi. Samalla kohteesta tehtiin kaupunkilaisten kohtaamispaikka. Erityisesti museon aulan kodinomaista tilaa on kiitelty. Tänne voi tulla kahville, lueskelemaan, lepuuttamaan jalkojaan tai syömään omia eväitä museon sisäpihalla.
Myös lapset on huomioitu. Täällä on lupa leikkiä ja koskea esineisiinkin. Sederholmin talon jo ennestään suosittu Lasten kaupunki on remontin jälkeen entistä mielenkiintoisempi paikka. Kauppias Johan Sederholmin elämä 1700-luvulla köyhästä puotipojasta kaupungin rikkaimmaksi mieheksi on ikuistettu sanoin ja kuvin yhdessä näyttelyhuoneessa. Hänen rakennuttama siniharmaa talo vuodelta 1757 on kaupungin vanhin kivitalo. Erittäin arvovaltainen Sederholm omisti monta kauppalaivaa ja tehdasta.
Lasten kaupungin merihenkinen Pieni satama on pienimmille tarkoitettu leikkitila. Isommat voivat leikkiä kauppaleikkiä tai pukeutua erilaisiin rooliasuihin. Täällä voi vierailla myös mummolassa, jossa aika on pysähtynyt 1970-luvulle. Lasten kaupungissa voi hypätä hevoskärryihin tai ohjata laivaa 1700-luvun merellisissä maisemissa. Museossa voi myös tutustua, millaista oli käydä koulua vuosikymmeniä sitten.
Nimensä mukaisesti museo tallentaa ja tutkii Helsinkiä ja helsinkiläistä elämää. Toisen kerroksen pysyvä näyttely Helsingin valitut palat kertoo mielenkiintoisella tavalla kaupunkilaisten elämästä ennen ja nyt. Osaston parasta antia pienoismalli vuoden 1878 Helsingistä. Siihen aikaan Katajanokkakin oli vielä lähes rakentamatta.
Näyttelyyn on myös rakennettu aidonnäköinen 1950-luvun koti rautahetekoineen. Radiosta voi kuunnella aikakauden tunnettuja ohjelmia ja iskelmiä.
Erä kaupunginmuseon uusi erikoisuus on Aikakone. Uuden teknologian avulla vierailija voi tehdä aikamatkan 1900-luvun alkuun Signe Branderin ottamien vanhojen valokuvien avulla. Aikakone vie myös 1960-1980 -lukujen Helsingin kaduille ja pihoille.
Museon ylimmissä kerroksissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Kannattaa tutustua myös museon informatiivisiin internet-sivustoihin.
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Osoite: Aleksanterinkatu 16, Helsinki.