UUSIMAA / HELSINKI – Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun Helsingin yliopiston observatorio sai seistä yksinään Kaivopuistossa sijaitsevan avokallion päällä. Empirerakennus oli tarkoitettu sekä koristamaan uutta pääkaupunkia Helsinkiä että korvaamaan jo aikaisemmin Turkuun rakennetun tähtitornin.
Turun Vartiovuorenmäellä sijainnut Carl Ludvig Engelin suunnittelema tähtitorni oli alkuperäisessä tarkoituksessa vain kahdentoista vuoden ajan. Tornin toiminnasta vastannut Wilhelm August Argelander kirjoitti vuonna 1827 havaintopäiväkirjaansa: Tässä keskeytti havainnot hirveä tulipalo, joka pani Turun tuhkaksi.
Vartiovuorenmäen tähtitorni säästyi tulipalon tuhoilta, mutta keisarin määräyksestä yliopisto siirrettiin Helsinkiin. Samalla tuli tarve myös uudelle tähtitornille. Helsingin observatorio rakennettiin Engelin suunnitelmien pohjalta. Professori Argelander toimi asiantuntija-apuna. Paikan valinnassa tärkeintä oli esteetön näkymä taivaalle. Helsingin observatorio valmistui 1834.
Kiinteälle jalustalle pystytetty linssikaukoputket yleistyivät 1800-luvulla. Uutta oli myös torni, jossa oli kääntyvä havaintoaukko. Helsingin observatorioon Engel suunnitteli peräti kolme kääntyvää havaintoaukkoa – ensimmäisen kerran tähtitieteen historiassa. Helsingin kolmitornisesta observatoriosta tuli esikuva monelle muulle tähtitornille.
Toisen maailmasodan aikana Tähtitorninmäellä toimi ilmatorjuntapatteri. Helsinkiä pommitettiin, mutta observatorio välttyi suuremmilta vaurioilta. Kaupungin kasvaessa valo alkoi olla riesana havaintojen tekemiselle. Niinpä toiminta siirtyi muualle. Professorin virka-asuntokin muutettiin kirjastoksi ja lukusaleiksi. Tyhjiksi jääneitä tiloja muutettiin väliseiniä rakentamalla työtiloiksi.
Nykyisin tähtitieteen opetus on osana Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen toimintaa. Kaivopuiston observatoriokin on muutettu yleisökeskukseksi, joka kertoo tähtitieteen ja rakennuksen historiasta.
Esillä on runsaasti historiallisia laitteita ja esineitä. Monet laitteista on alkuperäisillä paikoillaan omilla vankoilla graniittijalustoillaan. Avaruuden ilmiöitä havainnollistetaan myös moderneja audiovisuaalisia laitteita hyväksi käyttäen. Toiminta on suunnattu erityisesti koululaisille.
HELSINGIN OBSERVATORIO
Osoite: Kopernikuksentie 1, Helsinki.