Helsingin taidehalli – Kaija Aarikka saa vierailijalle hymyn huulille

UUSIMAA / HELSINKI – Mahdollisesti Helsingin kaunein näyttelytila. Eduskuntatalon ja Luonnontieteellisen museon takana Nervanderinkadulla sijaitseva vaaleanpunainen rakennus on todellinen katseenvangitsija. Vuonna 1928 valmistunut Helsingin taidehalli edustaa 1920-luvun klassismia. Rapatusta julkisivusta on tehty tyylikkään pelkistetty.

Arkkitehdit Jarl Eklundin ja Hilding Ekelundin suunnittelemassa taidehallissa on järjestetty useita tunnettujen suomalaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden näyttelyitä. Vuosittain tiloissa järjestetään useampia vaihtuvia näyttelyitä. Esillä on ollut pääasiassa nykytaidetta, mutta myös kotimainen arkkitehtuuri ja muotoilu on ollut edustettuina.

Jälkimmäisestä hyvä esimerkki on näyttely Kaija Aarikan monipuolisesta muotoilusta (9.9.2023-7.1.2024).

Kaija Aarikan (1929-2014) tuotantoa esittelevä näyttely saa vierailijalle hymyn huulille. Tunnetun suomalaisen muotoilijan lukuisat esineet ovat monelle perin tuttuja. Näyttely tarjoaakin varttuneemmalle väelle nostalgisen matkan omaan nuoruuteen.

Jo pelkästään esillä oleva ikoninen Pässi on designklassikko. Tällä kertaa se onkin jättikokoinen, yli tuhat kiloa painava ja liki kaksi metriä korkea. Pässi-veistos valmistui pässin 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Pässi ei ole ollut koristeena vain suomalaisten kodeissa, vaan sitä on viety lahjaksi aina valtiovierailuja myöten.

Aarikka-brändin tarina sai alkunsa 1950-luvulla, kun tekstiilitaidetta opiskellut Kaija Aarikka valmisti puisia nappeja lopputyötään varten. Vaikka puu on ollut Aarikan tuotannossa merkittävin materiaali, hän suunnitteli esineitä myös lasista, raudasta, messingistä, hopeasta ja kankaasta. Osa esineistä on veistosmaisia, vailla käyttöesineen vaatimuksia.

Aarikan tunnetuimmista tuotteista on värikäs 1960-luvun Tuliaispurkki. Kyse oli tarve-esineestä, sillä ruoka-aineet piti saada mökillä turvaan hiiriltä. Värikäs peltipurkki sopi siihen hyvin ja olihan se myös piristävän näköinen keittiön avohyllyllä. Aarikka hyödynsi peltiä materiaalina myös tarjottimiin ja lautasiin.

Eräs Aarikka-yhtiön aluevaltaus oli, kun yritys valmisti lasten leluja. Leluista haluttiin tehdä aktivoivia, jotka vaativat älyllistäkin toimintaa. Leluilla haluttiin ruokkia lapsen omatoimisuutta.

Kaija Aarikka perusti Aarikka Ky:n puolisonsa Erkki Ruokosen kanssa. Omaa tuotantoa varten Helsingin Vallilaan perustettiin tehdas 1960-luvun lopussa. Aarikka Oy toimi siellä aina vuoteen 2019 asti. Pari vuotta aikaisemmin perheyritys myytiin raisiolaiselle Martinex Oy:lle, joka ylläpitää nyt Aarikka-brändiä.

Kaija toimi oman yrityksensä taiteellisena johtajana vuoteen 2009 asti, mutta jatkoi suunnitteluaan vielä senkin jälkeen. Uransa aikana Aarikka sai useita tunnustuksia, kuten Pro Finlandia-mitalin sekä kauppaneuvoksen arvonimen.

HELSINGIN TAIDEHALLI

Osoite: Nervanderinkatu 3, Helsinki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.