PIRKANMAA / VAMMALA – Sarvipäinen unissakävelijä herää Sastamalassa.
Ihmiset suuttuvat, jos Herra Hakkarainen ei ole mukana kirjassa, on Mauri Kunnas kertonut suositusta piirroshamostaan. Kaupungin uutterimmalle unissakävelijälle on omistettu parikin omaa kirjaa, mutta sympaattisen sarvipään voi löytää monesta muustakin Kunnaksen kirjasta.
Varmimmin öisten katujen tallaajan löytää Sastamalan, entisen Vammalan keskustasta. Herra Hakkaraisen nimen mukaan on nimetty talo, jonka sisällä voi tehdä kiehtovan retken Suomen suosituimman lastenkirjailijan tuotantoon.
Jo kaupungin rajalla Tervetuloa Sastamalaan -kylttiin on ikuistettu tuttu sorkat ojossa haahuileva unissakävelijä. Vammala ja myöhemmin kuntaliitosten jälkeen syntynyt Sastamala on käyttänyt Kunnaksen piirroshahmoja jo vuosia matkailumarkkinoinnissa. Eikä ihan sattumalta, sillä Mauri Kunnas on syntynyt täällä.
Sattumaa ei myöskään ole se, että Kunnaksen Tassula-kirjoissa on etenkin vammalalaisille tuttuja maisemia. Kirjojen tekijä käyttää kotikaupunkiaan Tassulan esikuvana. Vammala on Kunnaksen kirjoissa sellainen, minkälainen se oli 1950-luvulla.
Tasulla-kirjoissa on paljon yksityiskohtia vanhasta Vammalasta. Moni tunnistaa jopa tuttuja hahmoja, jotka ovat paikkakuntalaisia. Esimerkiksi Bensa-Paulin ja laulavan Elviksen tunnistaa helposti. Kirjoihin on kätketty paljon Kunnaksen lapsuudenmuistoja ja piilotettu viestejä nuoruusajan kavereille.
Herra Hakkaraisen talo on entinen pankkirakennus, jonka omistaa nyt Sastamalan kaupunki. Tismalleen samanlaiset katunäkymät on ikuistettu myös Kunnaksen kirjoihin. Vuonna 2003 talo muuttui Hakkaraisen taloksi. Sen tiloissa Satakunnan käsi- ja taideteollisuus Ry hoitaa ostopalveluna Sastamalan matkailumarkkinointia.
Matkailuneuvonnan ohella vierailijaa kiinnostaa sisätiloihin rakennettu tasokas Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuva teemallinen maailma. Kesäkuusta elokuuhun ja muina koulujen loma-aikoina käy lapsiperheitä. Huhti- ja toukokuussa valtaosa kävijöistä on koulu- ja päiväkotiryhmiä.
Vammalan kaupunki käytti pitkään oman kylän pojan piirroshahmoja käyntikorteissaan ja kirjekuoreissaan. Vähitellen syntyi ajatus hyödyntää Kunnaksen tuttuja hahmoja enemmänkin matkailumarkkinoinnissa. Kun Maurikaan ei asettunut vastahankaan, syntyi idea Hakkaraisen talosta.
Kaikki on toteutettu Maurin oma mielipide huomioon ottaen. Taiteilija seuraa sivusta, mutta pitää huolen siitä, että lastenkirjojen aito lapsenomainen tunnelma säilyy. Ja onhan Mauri tuttu näky yhä täällä. Vaikka hän asuukin nykyisin Espoossa, on hänellä mökki Vammalassa. Kesällä Vanhan kirjallisuuden -päivien aikana Kunnas käy signeeraamassa kirjojaan meillä.
Kunnaksen ensimmäinen tontuista kertova lastenkirja, Suomalainen tonttukirja, julkaistiin vuonna 1979. Sen jälkeen uusia teoksia on syntynyt kymmenittäin. Niitä on jo julkaistu useammallakin kielellä. Lähes aina tuore kirja on noussut myyntitilastojen kärkeen. Kunnaksen kuvakirjoihin pohjautuvat monen lapsen ja aikuisenkin tietämys niin Kalevalasta, Seitsemästä veljeksestä, avaruudesta kuin suomalaisesta kansanperinteestä.
Herra Hakkaraisen taloon tutustumisen kannattaa aloittaa (mikäli malttaa) toimintahuoneesta, jossa voi videon avulla tutustua Mauri Kunnakseen, hänen kirjojensa syntyprosessiin ja Herra Hakkaraisen talon vaiheisiin. Esillä on myös Maurin itsenä keräämä kokoelma hänen varhaisista töistään, esimerkiksi pikkupojan aikaisia sarjakuvia ja piirustuksia tekemästään Nyrok City -sarjasta. Toimintahuoneessa voi myös itse piirtää tai lukea Mauri Kunnaksen kirjoja.
Herra Hakkaraisen talon näyttelytilat ovat kahdessa kerroksessa. Heti sisäänkäynnin jälkeen puun katveessa ärjyvän lohikäärmeen ohitse tullaa keskiaikaiseen ritarilinnaan. Sir Artturi ja uskolliset kissaritarit istuvat ritarisalin pyöreän pöydän ääressä.
Tutulta vaikuttaa myös Koiramäen lapset kaupungissa -kirjaan liittyvä kaupunkiympäristö apteekkeineen ja suutarinverstaineen. Koiramäen kaupungin tunnelmaan voi eläytyä pukeutumalla rooliasuihin. Joku voi näytellä kelloseppää, toinen voi toimia myyjänä vanhassa kauppapuodissa.
Kellarikerroksessa siirrytään tyystin toiseen maailmaan kauas avaruuteen, ajallisesti Koiramäen 1850-luvulta vuoteen 3001. Kunnaksen Avaruus-kirjasta tuttuihin maisemiin voi eläytyä pukemalla ylle avaruuspuvun ja kokeilla kävelyä painottoman planeetan kamaralla. Aurinkobussin kyydissä voi matkata seitsemässä minuutissa Plutoon.
Talon suosituin hahmo lienee itse Herra Hakkarainen, jolle vuonna 2012 valmistuneen remontin jälkeen valmistui oma koti. Hyväntahtoinen unissakävelijä ilmestyi ensimmäisen kerran Yökirjassa nakkikioskin jonoon. Sen jälkeen sympaattinen pukki on nähty useampaan kertaan. Unissakävelijän etsiskely kuvien taustalta on monien lapsiperheiden hauskaa huvia.
Kunnaksen kirjoissa esiintyvä kaunis harmaakivikirkko on sekin oikeasti olemassa. Tyrvään Pyhä Olavin kirkko sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Sastamalasta Rautaveden rannalla.
Vuoden 1997 syyskuun tapahtumat järkyttivät paikkakuntalaisia: tuhopolttaja tuhosi ainutlaatuisen keskiaikaisen kivikirkon. Kunnas osallistui isolla panoksella talkoilla tehtyyn ”Koiramäen joulukirkon” kunnostustöihin. Pika-aikataululla hän julkaisi kirjasta kertovan jouluaiheisen kuvakirjan. Kirjan tuotto, 117 000 euroa, lahjoitettiin kirkon kunnostamiseen.
Puolen tunnin ajomatkan päässä Vammalasta Punkalaitumella sijaitsee Yli-Kirran talonpoikaismuseo. Satakuntalainen 1800-luvun umpipihainen maalaistalo oli Kunnaksen esikuvana hänen tehdessään Koiramäki-kirjoja. Vierailu siellä kertoo lapsille entisaikojen maalaiselämästä. Monet yksityiskohdat ovat juuri niin kuin Kunnas on ne piirtänyt kirjaansa.
HERRA HAKKARAISEN TALO
Osoite: Marttilankatu 10, Vammala (Sastamala).
LUE MYÖS: Kotajärven Auto- ja Traktorimuseo siirtyi uusiin tiloihin – museon anti muutetaan teemalliseksi
LUE MYÖS: Pyhän Olavin kirkko rakennettiin uudestaan tuhopolton jälkeen