Herrojen huvista koko kansan harrastukseksi – ASS:n purjehduspaviljonki on ajalta, kun Pikisaari oli saari

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Ensikertalainen voi olla eksyksissä, kun yrittää löytää perille. Airisto Segelsällskap i Åbo, ASS, sijaitsee syrjässä Valaanpyytäjäkadun päässä Hirvensalon Pikisaaressa. Lopuksi vain hyvin pieni tienvarsiviitta opastaa perille rantaan.

Vuonna 1865 perustettu Airisto Segelsällskap i Åbo on Turun vanhin ja Suomen kolmanneksi vanhin urheiluseura. Vanhin on Segelföreningen i Björneborg (BSF) eli sekin on purjehdusseura. Toiseksi vanhin on NJK eli Nyländska Jaktklubben. Se oli aikaa, kun vain harvoilla oli mahdollisuus harrastaa purjehdusta.

Eikä yhdistyksen perustaminen siihen aikaan ollut muutenkaan itsestäänselvyys. Elettiin Venäjän vallan aikaa ja venäläiset vallanpitäjät suhtautuivat nuivasti kaikenlaisiin yhdistäytymishankkeisiin. Niiden pelättiin synnyttävän itsenäistymispyrkimyksiä. Saadakseen luvan urheiluseuran perustamiselle piti ensin hyväksyttää seuran säännöt Pietarissa. Venäjän saari antoi lopullisen suostumuksen.

Kun ASS oli ensimmäinen, niin vuonna 1896 perustettu Turun Työväen Pursiseura, TTPS, on Turun toiseksi vanhin purjehdusseura. Kaupungin toinen ruotsinkielinen purjehdusseura oli vuonna 1897 perustettu Arbetets Vänners i Åbo Segelklubb (myöh. ÅSK). Turun Pursiseura, TPS, (alun perin Pursiseura Maininki) perustettiin vuonna 1906.

Arbetets Vänners i Åbo eli Työn ystävät oli 1800-luvun lopulla Turussa kansansivistystyötä tehnyt yhdistys, jonka toimintaan osallistui kaupungin ruotsinkielinen työväestö. Jäsenten kesken syntyi ajatus perustaa yhdistykselle oma purjehdusseura. Haluttiin kansanomaisempi vaihtoehto Turun ensimmäiselle pursiseuralle ASS:lle, jonka jäsenet olivat sen ajan isoilla veneillä purjehtivia varakkaita porvareita. Herrojen huvista oltiin siirtymässä koko kansan harrastukseen.

Perustetun Arbetets Vänners i Åbo Segelklubbin toiminta lähti ripeästi käyntiin, mutta yhdistyksen sisällä käytiin poliittista kädenvääntöä. Se johti suomenkielisten työläistaustaisten jäsenten eroon ja lopulta seuran nimen vaihtoon. Uudeksi nimeksi vahvistettiin vuonna 1916 Åbo Segelklubb, ÅSK.

Seura vuokrasi 1900-luvun alkuvuosina Maarian seurakunnalta Hirvensalon Pikisaaresta rantatontin. Nimensä mukaisesti Pikisaari oli vielä silloin pieni saari. Hirvensalokin kuului siihen aikaan Maarian kuntaan. Turusta ei ollut yli 100 vuotta sitten tieyhteyttä Pikisaareen. Perille pääsi kaupungista höyrylaivoilla. Sitä varten piti rakentaa seuran rantaan iso laituri. Tosin merivesi ulottui korkeammalle ja pidemmälle rantaan kuin nykyisin.

Pikisaaren rantatontille ryhdyttiin rakentamaan omaa purjehduspaviljonkia. Suunnitelmista vastasi klubin oma jäsen, rakennusmestari Allan Rosendahl. Näin syntyi vuonna 1904 pieni ja koristeellinen pitsipaviljonki, josta suurin osa oli pylväiden ympäröimää avoverantaa.

Pian kuitenkin paviljonki kävi pieneksi ja tuli aika laajentaa seuramajaa. Sisätiloja suurennettiin verannanpylväisiin asti ja samalla paviljonki alkoi saada nykyisen ulkonäkönsä. Rakennusta on toki myöhemmin useampaan kertaan uusittu sisältä ja ulkoa.

Maankohoamisen myötä Pikisaari yhdistyi Hirvensaloon ja samalla tuli mahdollisuus rakentaa tieyhteys purjehdusseuran paviljongille. Nykyään Pikisaarta ei enää tunnista omaksi saareksi. Maankohoaminen mahdollisti myös leveän pengerretyn rannan rakentamisen.

Tieyhteys ja ranta-alueen laajentaminen helpotti seuran toimintaa ja jäsenmääräkin kasvoi entisestään. ÅSK alkoi olla jo suositumpi kuin tuttu kilpakumppaninsa ASS. Jälkimmäisen seurapaviljonki sijaitsi Ruissalon Pikku-Pukin saarella, mutta sinne pääsy edellytti venematkaa.

Ja niinhän siinä lopulta kävi, että kaksi Turun ruotsinkielistä purjehdusseuraa yhdistyivät. ASS siirtyi Pikku-Pukista Hirvensalon puolelle ÅSK:n tiloihin vuonna 1974. Yhdistyksen myötä otettiin käyttöön Airisto Segelsällskapin nimi.

ASS:n paviljonki toimi vuoteen 1989 asti seuran omana klubiravintolana. Eli ulkopuolisilla ei ollut sinne asiaa. Nyt on toisin, vaikka moni vielä luulee virheellisesti, että vain purjehdusseuran jäsenet ovat tervetulleita. Kuka tahansa pääsee ihailemaan kalliolle rakennetuille terasseille purjehdusnäkymiä. Tunnelmallisinta se on illalla auringonlaskun aikaan. Rantapaviljonki palvelee nälkäisiä ja janoisia vain kesäkaudella.

AIRISTO SEGELSÄLLSKAPIN PURJEHDUSPAVILJONKI

Osoite: Valaanpyytäjäkatu 10, Turku.

KARTTA

Lue lisää

Pikku-Pukin Airisto Segelsällskap -pursiseuran ravintola vuodelta 1889.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.