PÄIJÄT-HÄME / LAHTI – Juuri ennen Lahtea maasto alkaa kumpuilemaan. Salpausselän harju tuo vaihtelua hämäläiseen maalaismaisemaan. Seuraavaksi näkyy Lahden ylle kohoava vesitorni. Lopulta erottuu kaupungin tunnetuin maamerkki: Salpausselän hiihtostadionin kolme hyppyrimäkeä.
Vaikka ei olisi koskaan aikaisemmin vieraillut Lahdessa, useimmat tunnistavat, jopa ulkomaalaiset matkailijat, televisiosta tutun näyn. Lahden hiihtostadion on tullut tutuksi monista arvokisoista ja joka vuotisista Salpausselän kisoista. Osalle on kuitenkin yllätys se, kuinka lähellä hiihtokeskus sijaitsee Lahden keskustaa. Stadionalueelle voi tulla kävellenkin.
Lahden rooli hiihtourheilun keskuksena ei ole sattumaa. Paikka valikoitui aikoinaan jo pelkästään Lahden oivallisen sijainnin perusteella. Kaupunkiin on hyvät liikenneyhteydet ja pääkaupunkiseutukin on lähellä. Lauri ”Tahko” Pihkalan Salpausselän kisoja on pidetty lähes keskeytyksettä aina vuodesta 1923, mutta stadionalueen nykyinen ulkonäkö on alkanut kehittyä vasta 1970-luvulla.
Hyppyrimäen juurella on moderni hiihtomuseorakennus. Sen suojissa on monipuolinen Suomen talviurheilun tieto- ja palvelukeskus. Vaikka museon anti on talviurheiluun liittyvää, käy matkailijoita eniten kesällä. Stadionalue kiinnostaa ja samalla moni poikkeaa myös museoon. Nimestään huolimatta museo esittelee kaikki talviset hiihtolajit. Informaation anti on runsas – etenkin, kun esillä olevat tekstit ovat kolmella eri kielellä.
Jo vuonna 1959 Lahden Hiihtoseuran Veteraaniosasto teki aloitteen museon perustamisesta. Lopulta 1970-luvulla Lahden kaupunki ryhtyi ajamaan asiaa. Hiihtomuseo perustettiin vuonna 1974.
Museon kokoelmat karttuivat nopeasti. Aktiivisen toiminnan tuloksena on kerätty jo tuhansia esineitä. Ensimmäiset tilat otettiin käyttöön vuonna 1989, Lylyn päivänä, ensimmäinen marraskuuta. Lasista ja puusta tehty julkisivu valmistui vuonna 2000. Nykyiset museon tilat valmistuivat ison remontin jälkeen. Eli Hiihtomuseo on täysin uudistunut.
Ensimmäiset kansainväliset arvokilpailut eli Kongressihiihdot pidettiin Salpausselällä vuonna 1926. Hiihdon MM-kisoja on pidetty Lahdessa kuudesti: 1938, 1958, 1978, 1989, 2001 ja 2017.
Vuoden 2001 katastrofikisojen jälkeen tuli pitkä tauko ennen kuin MM-kisat jälleen järjestettiin Lahdessa. Kaupunkilaisia tilanne tietysti harmitti, sillä eihän Lahden kaupunki ollut mitenkään syyllinen tapahtumiin. Seuraukset eivät kohdistuneet vain suomalaiseen hiihtourheiluun, vaan myös Lahden kaupungin matkailutuloihin. Arvokisoilla on merkittävä työllistävä vaikutus ja kisaturistien tuoma raha lasketaan miljoonissa euroissa. Onneksi talvella 2017 Lahti oli jälleen MM-kisojen isäntänä.
Uudistunut Hiihtomuseo sai remontin jälkeen lisätilaa, muun muassa alakerran varastotila muutettiin näyttelytilaksi. Siellä sijaitsee esimerkiksi hiihtourheilumme Kunniagalleria, mihin ovat päässeet vain harvat ja valitut. Keskikerroksessa on museon perusnäyttely ja yläkerta toimii vaihtuvien näyttelyiden tilana.
Hiihtomuseossa on myös toimintaosasto, jossa voi kokeilla muun muassa mäkihyppysimulaattoria. Sen avulla voi hypätä Lahden suurmäestä. Ampumahiihtoa voi kokeilla infrapuna-aseella.
HIIHTOMUSEO
Osoite: Salpausselänkatu 8, hyppyrimäkien vieressä, Lahti.