”Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta”.
Haastattelun keskeyttää itävaltalainen lumikissan puskulevyn kiinnityskelkka. Turun Slalomseuran kiireinen puheenjohtaja Jari Lehtinen käy vastaanottamassa kaivatun ulkomailta tulleen lähetyksen.
Erikoiselta kuulostava tekninen osa kertoo, miten laskettelukeskuksen ylläpitäminen ei ole pelkästään talkoovoimin ylläpidettävää toimintaa. Jo pelkästään turvallisuustekijät edellyttävät ammattilaisten käyttöä.
– Työllistämme laskettelukauden aikana noin parikymmentä nuorta. Monissa tehtävissä, kuten hissinhoitajan tehtävässä, tarvitaan koulutettua lakisääteistä väkeä. Pelkästään talkooväellä ei rinteitä voida pitää avoinna, kertoo Lehtinen.
Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Lunta on tupruttanut taivaalta ja pakkaspäiviä on riittänyt. Voisi olettaa, että Hirvensalossa riemuitaan, kun lunta on tullut runsaasti. Asia ei ole kuitenkaan näin yksiselitteinen. Ilman tykkejä ei Suomessa pärjää enää yksikään laskettelukeskus.
– Nykyään luonnonlumella on vähäinen merkitys rinteiden kunnossapidon kannalta. Jos saamme puoli metriä luonnonlunta, niin se tiivistyy tampattaessa viiteen senttimetriin. Tarvitsemme rinteeseen puolesta metristä 70 senttiin tiukkaan tampattua tykkilunta. Luonnonlumi on meille markkinoinnin kannalta tärkeä. Kun kaupunki on luminen, ihmiset lähtevät helpommin laskettelemaan.
Rinteiden avaamisen kannalta pakkaset ovat tärkeitä. Jos ne saapuivat ajoissa, rinteetkin saadaan auki varhain. Tänä vuonna maamme ainoa saarella sijaitseva laskettelukeskus avattiin jo viime vuoden puolella joulukuun lopussa. Pahimpina vuosina rinteet on saatu kuntoon vasta helmikuussa. Turussa alppilajeja harrastetaankin Suomen haasteellisimmissa olosuhteissa.
– Pakkanen on meidän kaveri ja pahin vihollinen. Toivomme pakkaskelejä, mutta meidän on tultava sen kanssa toimeen, jotta ei tulisi vahinkoja, kuten putkien jäätymistä. Mitä aikaisemmin pakkaset tulevat, sitä aikaisemmin saamme rinteet auki. Sen myötä tulee myös parempi taloudellinen tulos.
Edelliset vähälumiset talvet johtivat Hirvensalon laskettelukeskuksen ahdinkoon. Uhkana oli koko toiminnan alasajo. Onneksi Turun kaupungin päättäjät ymmärsivät lähiliikuntapaikkansa merkityksen. Lähirinne tarjoaa mahdollisuuden viettää perheen liikunnallista talvipäivää luonnossa ilman pitkiä automatkoja. Lastenrinne ja lastenhissi on kaikille ilmainen.
Turun Slalomseura ja kaupunki tekivät yhteistyösopimuksen, jolla toimintaa voitiin jatkaa. Turun kaupunki muun muassa takasi seuralle 70 00 euron lainan. Tavoite ei ollut pelkästään turvata seuraava kausi, vaan suunnitelmat ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen. Toiminta halutaan kestävälle pohjalle.
– Koko ajan suunnittelemme myös tulevaisuutta. Kaupungilla on aloitettu alueinfratutkimus, miten aluetta tulisi kehittää jatkossa. Tämä alue alkaisi muistuttaa yhä enemmän liikuntapuistoalueelta. Oma haaveeni on, että tästä tulisi talviliikuntakeskus, missä olisi esimerkiksi luistinkenttä läheisen koulun oppilaiden käytössä.
Aika koululaisten hiihtolomaviikon molemmin puolin on laskettelukeskuksille erityisen merkityksellinen.
– Hiihtolomaviikko on meille tärkein, mutta samalla myös sääherkin. Jos on huono sää, ihmiset menevät kylpylöihin. Jos paistaa aurinko ja on pakkasta, ihmiset tulevat tänne laskettelemaan.
Kunnon pakkastalvena lunta riittäisi Hirvensalon rinteillä pitkälle kevääseen. Ihmisten tottumukset kevätauringossa vaikuttavat hiihtokeskuksen aukioloaikoihin. Vaikka olisi vielä lunta, laskettelijatkin suuntaavat mielenkiintonsa muihin harrastuksiin. Hirvensalon rinteet suljetaan maaliskuussa.
Hirvensalon laskettelukeidas sijaitsee vain 15 minuutin bussimatkan päässä torilta. Bussilla ehtii Hirvensalon hiihtokeskukseen koulupäivän päätteeksi. Fölin busseissa laskettelu- ja hiihtovälineiden kuljetus on ilmainen.