UUSIMAA / HELSINKI – Minä vuonna avattiin Suomen ensimmäinen Alko? Missä ja milloin avattiin ensimmäinen itsepalveluperiaatteella toimiva Alkon myymälä? Näihin kysymyksiin ja paljon muuhunkin juoma- sekä ruokakulttuuriin liittyvään saa vastauksen Helsingin Ruoholahden Kaapelitehtaassa sijaitsevassa Hotelli- ja ravintolamuseossa.
Ensimmäiset Alkon myymälät avattiin kieltolain kumoamisen jälkeen vuonna 1932. Myymälöitä perustettiin kaupunkeihin, ei maaseudulle. Liikkeiden virastomaiset sisätilat olivat tyystin erilaiset kuin nykyisin. Pullot asteltiin hyllyihin niin, että vain pohjat näkyivät. Näin haluttiin ehkäistä heräteostoksia. Myyjät eivät saaneet esitellä Alkon tuotteita asiakkaille.
1950-luvulla suuntaus oli miedompiin juomiin. Viinipullot asteltiin hyllyihin pystyasentoon etiketit näkyville. Itsepalvelumyymälät alkoivat yleistyä 1970-luvulla. Leppävaaran Maxi-Marketin yhteydessä avattu myymälä oli ensimmäinen täyden alkoholivalikoiman itsepalvelumyymälä Suomessa.
Oispa kaljaa, Palveluksessanne, Taikinan taju, Rakkauden tiloja – Nautinnon nälkä, Rinta rinnan – Työvuorossa naiset…tässä vain osa museon vaihtumista erikoisnäyttelyistä vuosien takaa. Nyt on menossa Moniaistinen Makuasioita -näyttely. Se tarjoaa erilaisia näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin, mitä se on, mistä ja miten se rakentuu ja muokkautuu ja ketkä siihen vaikuttavat.
Yhteistä kaikille edellisille näyttelyille on se, että ne ovat tarjonneet nostalgisen aikamatkan varttuneemmalle museovierailijalle. Nykyinenkään näyttely ei tee poikkeusta. Moni museossa esillä oleva yksityiskohta saa hymyn huulille ja muistelemaan menneitä.
Hotelli- ja ravintolamuseossa pääsee kurkistamaan kulissien taakse, esimerkiksi keittiömestarin valtakuntaan. Jokaisella työntekijällä oli omat vastuualueensa. Paistinkokin vastuulla oli grillatut ruuat. Yksi keitti liemet ja keitot. Apuna oli keittäjiä, kylmäkköjä ja keittiöpiikoja.
valmistui vuoden 1952 olympialaisiin. Vaakuna oli avautuessaan Suomen suurin hienostohotelli. Museoon on tallennettu yksi hotellin sviiteistä. Se oli aikaa, kun pikkolot auttoivat laukkujen kantamisessa ja toimittivat poliisiasemalle asiakastiedot, jotta voitiin tarkistaa, onko sakkoja jäänyt maksamatta tai tullut peräti pidätysmääräys.
Museon lahtelainen 1970-luvun Big Ben -baari on Suomen ensimmäisiä englantilaisen pubin tyyliin sisustettu baari. Big Benissä piipahdettiin töiden jälkeen oluella tai istuttiin pidempään iltaa. Brittiläiseen tyyliin ruokalistalta löytyi fish and chipsejä ja ranskalaisia perunoita.
Ravintoloissa esitettiin aikoinaan elävää musiikkia ja kabareeta. Tanssikiellon aikana 1930-1940 –luvuilla ravintolaohjelman merkitys oli suuri. Myöhemmin asiakas on päässyt itsekin esiintymään. Karaoke rantautui Suomeen 1990-luvun alussa.
Museon uudistumisen myötä on ehditty jo ottamaan huomioon ravintolatoimintaa vaikeuttanut koronapandemia. Keväällä 2021 kiellettiin ravintoloissa tanssiminen ja laulaminen. Viimeksi näin on tapahtunut sotavuosina.
Hotelli- ja ravintolamuseon omistaa Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö. Se on vastannut museon toiminnasta vuodesta 1994 alkaen
HOTELLI- JA RAVINTOLAMUSEO
Osoite: Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki (Kaapelitehdas).