Hyhkon kotimuseon ainutlaatuisuus perustuu alkuperäisyyteen

VARSINAIS-SUOMI / KOSKI TL – Uunolla oli tilaa asua. Yli-Huhkon päärakennus oli aikoinaan Iso-Sorvaston suurimpia. Naimattoman ja lapsettoman Uunon ei tarvinnut kuitenkaan asua yksin, sillä iso maalaistalo tarvitsi myös henkilökuntaa.

Isännän apuna uurastivat vuosien ajan emännöitsijä, karjanhoitaja ja kaksi renkiä. Jokaisella oli päärakennuksessa oma huone. Toinen rengeistä tuli taloon jo kaksikymppisenä ja viihtyi Yli-Huhkolla koko elämänsä. Renki on haudattu jopa Huhkon sukuhautaan Kosken hautausmaalle.

Talon viimeinen isäntä Uuno Huhko kuoli vuonna 1968. Häntä ennen moni sukupolvi oli ehtinyt hoitaa perintötilaa. Seinälle ripustettu Huhkon sukutaulu kertoo, miten Yli-Huhko on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1589. Uunon kuoltua hänen kaksi siskoaan, Saima ja Kaisa, päättivät muuttaa Yli-Huhkon kotimuseoksi.

Päärakennus on valmistunut vuonna 1903. Maatila on ollut tavallista vauraampi. Sisätiloissa katto on korkealla ja huoneita on useita. Uuno peri aikoinaan vanhemmiltaan talon, muut lapset saivat mahdollisuuden käydä koulua. Saiman ja Kaisan kuoltua kotimuseon hoitaminen on kuulunut perikunnalle. Isomman vastuun ovat kantaneet Hannelle ja Martti Mäkitalo.

Huhkon kotimuseon ainutlaatuisuus perustuu alkuperäisyyteen. Kaikki esineet ovat talon omia. Esillä on iso kokoelma vanhoja maataloustyökaluja, kuten napakairoja, höyliä, lapioita ja hevostyövälineitä. Nähtävänä on myös käytössä olleita puulautasia. Niihin on kaiverrettu omistajansa puumerkit. Jokaisella oli oma lautanen.

Eräällä pöydällä on kaksi rengin ja piian ero- eli päästötodistusta. Työtodistuksessa arvioitiin enemmän elämäntapoja kuin taitoja: kotonapysyväisyys, ahkeruus, rehellisyys, varovaisuus kalujen kanssa. Piika Anna oli saanut siveydestä vain kahdeksan!

Hyhkön kotimuseo on avoinna pyydettäessä. Sisään pääsee myös kun vietetään Kosken Kohaus -kesätapahtumaan.

HYHKÖN KOTIMUSEO

Osoite: Urmaankulmantie 4. Koski TL.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Huovintie oli keskiajalla Hämeen Härkätien ohella Suomen tärkeimpiä maanteitä

LUE MYÖS: Ojalan kotimuseo on täynnä entisaikojen aarteita

LUE MYÖS: Kuvanveistäjä Yrjö Liipolan muisto elää vahvasti Turun läänin Koskella

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.