Hyvin säilynyt Goslar

Saksan sydämessä sijaitseva Goslar on malliesimerkki siitä, miten vanhaa kannattaa entisöidä. Pikkukaupunkiin saapuu tuhansia matkailijoita joka päivä ympäri vuoden.

Majatalo Verhoevenin ikkunasta avautuu komea näköala Keisarinpalatsille. Se kuvastaa yli 50 metriä pitkänä rakennuksena Goslarin merkitystä tärkeänä kaupunkina. Tosin Pyhän saksalaisroomalaisen valtakunnan loiston aika kaupungissa oli yli 1000 vuotta sitten. Romaaniseen tyyliin rakennettu palatsikin on jo useampaan kertaan kunnostettu. Rakennuksen edustan Fredrik Barbarossaa ja Vilhelm I:tä esittävät ratsastajapatsaat muistuttavat keisareiden ajasta.

Goslaria on kutsuttu myös ”Pohjoisen Roomaksi”, sillä aikoinaan kaupunkia koristivat lähes 50 kirkon ja kappelin tornit. Matkailijaa hemmotellaan, sillä paljon vanhaa on säilytetty.

Keskellä Saksaa

Goslarin 50 000 asukkaan kaupunki sijaitsee Harz-vuoriston etumaastossa Saksan sydämessä. Saksan jaon aikana se sijaitsi aivan itärajan tuntumassa. Naapurikaupunki Wernigerode kuului jo Itä-Saksalle.

Verhoevenin omistaja Manfred Verhoeven on majatalon omistaja toisessa polvessa. Hollantilaisesta nimestään huolimatta Manfred on umpisaksalainen, mutta puhuu hyvää suomea! Nähdessään passini Manfred yllätyksekseni toteaa:

– Ahaa, soumalainen. Tervetuloa!

Manfred tuli nuorena Suomeen, rakastui ja meni naimisiin. Myöhemmin hän muutti takaisin Saksaan jatkamaan vanhempiensa majatalon pitämistä. Gästehaus Verhoeven sijaitsee mukavasti aivan Goslarin vanhankaupungin kyljessä. Sen edestä löytyy sopivasti muutama parkkipaikka majatalon asiakkaille.

Goslar elää matkailusta, mutta suomalainen asiakas on harvinaisuus verrattuna muihin pohjoismaalaisiin, saksalaisista nyt puhumattakaan.

– Tanskalaisia ja ruotsalaisia majoittuu meillä usein, mutta suomalainen matkailija ehkä vain kerran vuodessa.

Rautaesiripun kupeessa

Nyt on viikonloppu ja Manfredin Gästehaus on täyttynyt. Majatalon yhteydessä oleva kahvilakin on viimeistä pöytää myöten täynnä, lähinnä saksalaisia eläkeläisiä. Goslariin saapuu päivittäin kymmenittäin turistibusseja. Ennen monet matkailijat tulivat ihmettelemään salamyhkäistä itää. Saksan yhdentymisen myötä Harzin alueesta on tullut yhä tärkeämpi matkailualue, sillä Goslarista on helppo tehdä päiväretkiä lähiseuduille.

Kun rajat avautuivat, DDR:n puolelta virtasi runsaasti turisteja. Nyt kilpailu on kiristynyt, sillä Goslar ei ole enää yksin houkuttelemassa matkailijoita. Lähellä Goslaria entisen Itä-Saksan puolella on useita viehättäviä pikkukaupunkeja, jotka panostavat matkailuun.

– Goslar sai Länsi-Saksan aikana rajakaupunkina verohelpotuksia. Nyt niitä saavat vieressä sijaitsevat entiset DDR:n kaupungit.

Keskiaikainen ilmapiiri on säilynyt

Goslar on malliesimerkki hyvin säilyneestä saksalaisesta pikkukaupungista. Säilymistä on helpottanut se, että kaupunki ei tuhoutunut sodissa. Ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana Goslarissa toimi Punaisen Ristin keskus.

Vanhakaupunki (Altstad) on kuin suoraan satukirjasta. Kaikesta näkee, että Goslar ei ole mikä tahansa kaupunki. Vanhaa arkkitehtuuria on kunnostettu suurella sydämellä. Ei siis ihme, että Goslar on valittu Unescon maailmanperintölistalle.

Tutkimusmatkalle kaupungin kapeille ja mukulakivipäällysteisille kujille pitää mennä kävellen. Torilta eli Marktplaztilta voi aloittaa esimerkiksi hakemalla tietoa Goslarista kaupungin turistitoimistosta.

Toriaukiolla kannattaa käydä kello 9, 12, 15 tai 18. Torin laidan Kamreerien talon (Kämmereigebäude) päätykolmiossa on kellopeli. Kellojen kilkattaessa esiin marssii mekaanisia hahmoja, jotka esittävät keisaria, ritareita ja kaivosmiehiä.

Rahaa pyllystä

Marktplatzin eteläreunalla Kaiserworth-hotellin kulmassa on kaupungin suosituin patsas Dukaten-Männchen. Humoristinen pikkumies pyllistää ja kakkii kolikoita! Satuhahmo liittyy paikallisiin tarinoihin. Sen sijaan matkamuistona myytävät veikeän näköiset noidat liittyvät todelliseen tapahtumiin: Goslar tuli aikoinaan kuuluisaksi noitien polttajana.

Torilta haarautuu eri suuntiin kapeita kujia, joiden varsilla on useita vuosisatoja vanhoja puuristikkotaloja (Fachwerkhäuser). Niitä sanotaan olevan yli 1500. Muutamassa on mielenkiintoinen museo, kuten Mönckehaus, modernin taiteen museo. Siemenshaus, eräs kaupungin hienoimmista puutaloista, on kuuluisan tehdassuvun kotitalo 1600- luvulta.

Lapsia kiinnostaa eniten Nukkemuseo, jonka yhteydessä on myös muita leluja sekä komea kokoelma vanhoja soittimia. Goslarin museoiden erikoisuus on Tinasotilasmuseo, jossa on esillä miniatyyrikoossa kohtauksia historian tapahtumista, sekä entisajan kylä- ja kaupunkinäkymiä.

Myös vanha Pyhä Ristin sairaala (Grosses Heilige Kreuz) on entisöity. Sitä mainostetaan yhdeksi Euroopan vanhimmista hoivakodeista. Nyt sen suojissa toimii taidekäsityökeskus.

Museo maan alla

Goslarin vauraus perustui alun perin keisareiden vaikutusvaltaan. Pitkälle tähän päivään asti toimeentulon on turvannut Goslarin taustalla oleva 600 metriä korkea Rammelsberg-kukkula. Sen uumenista kaivettiin vuosisatojen ajan kultaa, hopeaa, kuparia, lyijyä ja sinkkiä. Näistä ajoista ovat enää jäljellä muistot sekä Unescon suojeluksessa oleva Rammelsbergin kaivosmuseo.

www.rammelsberg.de

Goslarin suosituimmat nähtävyydet

Keisarinpalatsi (Kaiserpfalz)

Nukke- ja soitinmuseo (Puppen- und Musikinstrumentenmuseum)

Tinasotilasmuseo (Zinnfigurenmuseum)

Modernin taiteen museo (Mönckehaus)

Gästehause Verhoeven

Osoite: Hoher Weg 12 (Keisarinpalatsia vastapäätä)

www.gaestehaus-verhoeven.de

Lisätietoja

www.goslar.de

Matkaa Harzin maisemiin

Harz-vuoristo ei pärjää komeudessaan Baijerin Alpeille, mutta pohjoisen alavilta alueilta tuleville matkailijoille se on elämys. Harz on pohjoisesta tultaessa ensimmäinen vuoristo Saksassa. Sen korkein huippu Brocken kohoaa ”vain” 1141 metrin korkeuteen.

Jaetun Saksan raja kulki alueen läpi. Sen läntisellä puolella on liikkunut aina paljon matkailijoita. Itäinen osa kuului DDR:lle ja raja-alueena se oli monin paikoin kiellettyä aluetta. Natsi-Saksan aikana Harz-vuoriston Dora-Mittelbaun leirillä, maan uumenissa ja sen vanhoissa kaivoksissa tuotettiin salaisen V-ohjusraketin osia.

Harz on metsäistä luonnonsuojelualuetta, joka tarjoaa hyvät mahdollisuudet patikointiin. Ilma on ylhäällä viileämpää, kuin alavilla alueilla. Taivas on usein pilvessä, ja talvella lumisade saattaa vaikeuttaa ajamista.

Elanto tuli aikoinaan kaivoksista, mutta ne on jo suljettu. Tilalle on tullut kylpylöitä, joihin vesi tulee kuumista lähteistä. Talvella voi lumitilanteen salliessa lasketella, suvella voi kokeilla kesäkelkkamäkeä.

Suosituin kohde on Brockenin huippu, joka DDR:n aikana oli suljettu ulkopuolisilta. Nyt ylös voi toki patikoida, mutta vaivattomasti nousu onnistuu kapearaiteisella junalla. Vaunuun voi nousta Wernigerodessa tai lähempänä huippua Drei Annen Hohnen asemalla. Junat kulkevat kautta vuoden ja matka huipulle kestää vajaan tunnin. Huipulla on kahviloita ja museo, joka kertoo vuoren historiasta ja ekologiasta.

Harzin pysähdyspaikkoja

Goslarin kova kilpailija Wernogerode elää Saksan yhdistymisen myötä uutta nousuaan. Vanhakaupunki raatihuoneineen ja ristikkotaloineen on säilynyt hyvin. Kaupunki on suosittu lähtöpaikka Harzin koluamiselle.

Bad Harzburg on Harzin alueen tärkeä lomakeskus, jossa on useita kylpylöitä. Torfhaus on hyvä näköalapaikka, josta näkee sään salliessa Brockenin huipulle. Kylässä on Harzin kansallispuiston infokeskus, jossa voi tehdä multivideoesityksen avulla matkan Brockenille.

Braunlage on vilkas lomakeskus, jossa on hyvät palvelut. Köysiradan avulla pääsee Wurmbergin (972 m) huipulle ihastelemaan näkymiä.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU