UUSIMAA / HYVINKÄÄ – Hyvinkään keskustassa sijaitseva museokeskus Taika koostuu Hyvinkään taidemuseosta ja kaupunginmuseon näyttelyistä. Jälkimmäinen kertoo Hyvinkään ja hyvinkääläisten historiasta.
Tiesitkö, että Hyvinkää on myös taidekaupunki? Esimerkiksi Helene Schjerfbeck, Tyko Sallinen ja Yrjö Saarinen maalasivat teoksiaan Hyvinkäällä. Heidän jälkeensä on Hyvinkäälle muuttanut moni muukin ammattitaiteilija. Ei siis ihme, että kaupunki ylläpitää tasokasta taidemuseota.
Taidemaalari Yrjö Saarinen on Hyvinkään taidemuseon merkittävin taiteilija. Voimakkaista värisävyistä ja rehevistä naiskuvistaan tunnetun maalarin teokset muodostavat taidemuseon perustan. Tästä on kiittäminen professori Carl-Eric Sonckin lahjoituksen. Hän keräsi eläessään kattavan kokoelman Saarisen töitä.
Sonck lahjoitti 1978 Hyvinkään kaupungille 60 Saarisen maalausta ja lukuisan määrän piirustuksia. Professorin tekemä lahjoitus oli aluksi esillä väliaikaisissa tiloissa, kunnes 1982 taidemuseo sai asianmukaiset tilat Jussintorin liikekeskuksen tiloista.
Saarinen syntyi Jyväskylässä vuonna 1899. Haave opiskella Helsingin Ateneumissa ei koskaan toteutunut. Sen sijaan hän valmistui kilpimaalariksi Jyväskylän Käsityöläiskoulusta. Taide kiinnosti Saarista kuitenkin enemmän, vaikka hän ei aluksi saanut menestystä.
Monista muista sen ajan taiteilijoista poiketen Saarinen ei koskaan käynyt ulkomailla hakemassa vaikutteita. Hän oli enemmänkin oman tien kulkija. Vähitellen Saarisen värikkäät työt, aistilliset naiskuvat ja kukka-asetelmat saivat tunnustusta. Hän asui elämänsä viimeiset kolmekymmentä vuotta Hyvinkäällä puolisonsa kotimaisemissa. Saarinen kuoli 1958.
Helene Schjerfbeck muutti Hyvinkäälle äitinsä kanssa 1900-luvun alussa. Äidin kuoltua Helene muutti Tammisaareen 1923. Hyvinkään taidemuseossa on yksi osasto omistettu Schjerfbeckille. Esillä on muun muassa kaksi hänen teostaan. Osa Hyvinkään taidemuseon tiloista on varattu vaihtuville näyttelyille.
HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO
Osoite: Hämeenkatu 3 D, Hyvinkää.
LUE MYÖS: Suomen Rautatiemuseon todellinen helmi on keisarillinen salonkivaunu
LUE MYÖS: Valvillan tehdasmuseo kertoo hyvinkääläisestä perinteestä