Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein? Kuka huijaa eniten?

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

Eri lajeissa ja seuroissa laskentatavat vaihtelevat. Osa laskee mukaan virallisiin lukemiin kaikki kausikorttilaiset, ilmaisliput, yhteistyökumppanit, pallopojat, lehdistön edustajat, jopa seurojen jäsenetkin, olivat he paikalla tai eivät. Osa tyytyy ilmoittamaan vain todelliset paikalle tulleet katsojat. Lajien ja seurojen välinen vertailu ei ole oikeudenmukaista.

Joka tapauksessa lukujen avulla vertaillaan mielellään eri lajien suosiota.

Turkuhallin Liigan jääkiekko-otteluissa on aina iso määrä haamukatsojia. Ilmoitettu yleisömäärä ja tyhjäksi jääneet punaiset penkit poikkeavat paikalle tulleiden määrästä.

Seuran ilmoittama luku voi perustua lipunmyynnin lukuihin, joskus vain ovimiehen laskutaitoon. Media suhtautuu usein seuran itsensä ilmoittamiin yleisömääriin kritiikittömästi. ”Ennätysyleisö” muuttuu virallisiksi tilastolliseksi lukemaksi, joka kirjautuu pysyvästi historiankirjoihin.

Ilmoitetut korkeat yleisömäärät ovat seuroille edullisia. Ne ovat tärkeä osa lajin imagoa ja niiden avulla on helppo korostaa verovaroin tehtyjen uusien hallien rakentamisen tärkeyttä.

Yläkanttiin lasketut yleisömäärät lisäävät seuran uskottavuutta myös sponsorineuvotteluissa. On houkuttelevaa käyttää ilmaisua ”häkki täynnä”, vaikka katsomoon todellisuudessa mahtuisi vain satakunta katsojaa.

Seurojen ohella myös lajiliitoille yleisömäärät ovat tärkeitä. Ilmavat yläkanttiin arvioidut yleisömäärät ovat tärkeä osa oman lajin markkinointia. Kun sopivasti pyöristää ylöspäin, saadaan kausi näyttämään paremmalta. Riittää, kun kauden yleisökeskiarvo saadaan nousemaan edes hieman, niin voidaan kertoa tyytyväisenä, miten lajin suosio on kasvussa.

Urheiluseurojen ohella muutkin tahot käyttävät yleisömääriään imagomarkkinointiin. Esimerkiksi isoissa monipäiväisissä yleisötapahtumissa, kuten Ruisrockin kävijämääräksi ilmoitetaan yli 100 000 vierailijaa. Suureen purjehdustapahtuman Tall Ships Racen kävijäennätys on yli puoli miljoonaa. Todellisuudessa molemmissa tapauksissa monipäiväisten tapahtumien sama henkilö lasketaan useampaan kertaan.

Mahdollisesti eri lajien yleisömäärien vertailu onkin oikeudenmukaista, koska jokainen huijannee lukemia ylöspäin, toiset enemmän, toiset vähemmän. Ehkä kiusallisesta ongelmasta kuitenkin päästäisiin, jos yleisömäärien ilmoittaminen lopetettaisiin kokonaan.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!