POHJOIS-KARJALA / ILOMANTSI – Ilomantsin alueelta löytyy lukuisia muistoja sodanajan tapahtumista, jotka on nyt valjastettu matkailukäyttöön. Paljon sotavuosien rakennelmaa on toki kadonnut maisemista, mutta paljon on myös ennallistettu nykysukupolville kertomaan historiallisista tapahtumista.
Entisen Neuvostoliiton raja sijaitsee lähellä. Ilomantsi on ainoa paikkakunta Suomessa, jossa on käyty laajoja taisteluita talvi- ja jatkosodan aikana. Sotahistoriasta kiinnostuneille on tehty opastettu 150 kilometrin pituinen rengasreitti Ilomantsin Sotatie, jonka varrella on kymmeniä opastustauluja, muistomerkkejä, rakennuksia ja entisöityjä taisteluasemia. Sotatien varrella on noin 30 kohdetta.
Hätäisimmät kiertävät reitin päivässä, mutta innokkaimmat varaavat enemmän aikaa. Kohteisiin tutustuminen kannattaakin jakaa useampaan päivään tai keskittyä vain tiettyihin kohteisiin. Kartat ja ohjeet saa Ilomantsin matkailuneuvonnasta Parppeinvaaralta.
Ilomantsin Sotatie on merkitty maastoon punavalkoisin tieviitoin. Osin ajetaan asfalttiteitä, osin hiekkateitä pitkin. Lukuisat varoituskyltit muistuttavat nykyisestä rajavyöhykkeestä. Rengasreitti kulkee Euroopan Unionin itäisimmällä maa-alueella Venäjän rajan tuntumassa. Rajavyöhykkeen takaraja on merkitty maastoon keltaisilla rajavyöhyketauluilla, puihin ja pylväisiin kiinnitetyillä keltaisilla renkailla. Tätä rajaa ei saa luvatta ylittää. Reitillä ja kohteilla saa valokuvata ja videoida, mutta ei ilmakuvata.
Sotatien varrella on useita jäännöksiä talvi- ja jatkosodan linnoittamisesta ja taisteluista, sotatoimia nähnyttä kalustoa, vanhoja vallituksia sekä korsuja. Öykkösenvaara on yksi Ilomantsin merkittävimmistä sotahistoriallisista kohteista. Tämä taistelu oli osa Suomen viimeistä suurvoittoa, joka pysäytti vihollisen lopullisesti.
Sotatien toteuttaminen matkailukäyttöön on tehty vaivoja säästämättä. Niinpä lopputuloskin on hyvin monipuolinen. Jo pelkästään Ilomantsin Sotatie -sivusto on poikkeuksellisen laadukas. Siihen kannattaa ehdottomasti tutustua jo etukäteen. Sieltä löytyy karttojen lisäksi muun muassa tarkat kohdekuvaukset tekstein ja valokuvin.Tarjolla jopa virtuaalikierroksia tärkeimmissä kohteissa.
Sotatien kartta ja kohdeopastukset löytyvät myös Nomadi-sovelluksesta. Sen voi ladata matkapuhelimeen ennen matkalle lähtöä. Kartassa on ääniopastus. Sovellus toimii kaikilla mobiililaitteilla, kunhan internetyhteys on olemassa.
Ennen kuin lähtee tien päälle tutustumaan Ilomantsin Sotatien kohteisiin, kannattaa vierailla Parppeinvaaran runokylässä. Sinne on sijoitettu kenraali Erkki Raappanan maja. Hirsinen komentopaikka siirrettiin Rukajärveltä ensin Lieksaan ja 1980-luvulla nykyiselle paikalleen.
Toinen tärkeä tutustumispaikka ennen varsinaiselle Ilomantsin Sotatielle lähtöä on Hattuvarassa sijaitseva Taistelijan talo. Se sijaitsee runsaan puolen tunnin automatkan päässä Ilomatsista. Museorakennuksen esineet, kuvat ja elokuvat kertovat vierailijalle sotavuosien tunnelmista.
ILOMANTSIN SOTATIE
LUE MYÖS: Suomen Itäpiste – tätä idemmäksi ei ole asiaa
LUE MYÖS: Möhkön ruuki sijaitsee aivan Venäjän rajan tuntumassa
LUE MYÖS: Parppeinvaaran runokylä esittelee monipuolisesti Pohjois-Karjalan erityispiirteitä
LUE MYÖS: Rajakenraalin maja toimi sotasankari Raappanan asuin- ja komentokämppänä
LUE MYÖS: Sadan enkelin kirkko on täysin poikkeuksellinen luterilainen pyhättö
LUE MYÖS: Taistelijan talo on rakennettu kunnianosoituksena sotiemme veteraaneille