Imatran Veteraanimuseon anti on hätkähdyttävä – kyseessä on kuitenkin yhden perheen koti

ETELÄ-KARJALA / IMATRA – Mikä helmi! Imatralla sijaitseva Veteraanimuseo on eräs Etelä-Karjalan mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä. Imatran Valtiohotellia vastapäätä sijaitseva museo ei todellisuudessa ole varsinainen museo, vaan yhden perheen, Ikävalkojen, todella värikäs koti.

Rakennuksen tunnistaa kahdesta pihalla olevasta Laatokan puolustajien IT-tykistä sekä vuonna 1915 valmistuneesta kenttätykistä.

Uusklassismia edustavan rakennuksen rakennutti lääkäri Heikki Piponius vuonna 1925 omaksi kodikseen ja vastaanottotiloikseen. Tohtori ei ehtinyt nauttia uudesta kodistaan kuin pari vuotta. Hänen jälkeensä talo oli vielä vuosikymmenien ajan lääkärinvastaanottotilana, kunnes rakennus siirtyi sotaveteraani, urheilumiehen ja varatuomari Reino Ikävalkon ja hänen vaimonsa lääkintälotta Eilan omistukseen.

Pariskunta keräsi kotiinsa kauniita esineitä, antiikkihuonekaluja, taidetta, posliinia arvokkaita mattoja jne. Koti pursuaa niin runsaasti yksityiskohtia, että yksi vierailu ei riitä alkuunkaan kaiken kokemiseen.

Museo käsittää runsaasti Suomen autonomian ajan ja itsenäisyytemme alkutaipaleen, kansalaissodan sekä talvi- ja jatkosodan historiaa ja sotamuistoja. Nähtävän on karttoja, aseita ja univormuja niin Suomen ja Saksan kuin Neuvostoliitonkin armeijoista. Museon seinillä on kuvia, kunniakirjoja, kunniamerkkejä ja maalauksia.

Nimi, Veteraanimuseo, on osuva, mutta todellisuudessa kyse on paljon muustakin.

Yhden huoneen seinää koristaa komea fresko 1920-luvulta. Kun tarkkaan katsoo, huomaan maalauksessa ison reiän. Sen teki puna-armeijan kranaatinsirpale. Talvi- ja jatkosota onkin vahvasti kodissa esillä. Reino ja Eila Ikävalko ovat keränneet mittavan kokoelman sodanaikaisia esineitä, aseita, univormuja, valokuvia, ammuksia. Tämä kaikki on vapaasti vierailijoiden ihmeteltävänä.

Kuollessaan vuonna 2004 Reino Ikävalko oli 86-vuotias. Hän asui lähes koko elämänsä ajan Imatralla. Lakimiestehtävien ohella hän ehti toimia Imatran kaupungin vt. pormestarina 1970-luvulla. Eila kuoli paljon myöhemmin saavuttaen myös korkean iän. Hän sai asua erikoisessa kodissaan loppuun asti.

Nuoruudessa Reino Ikävalko oli innokas aktiiviurheilija. Myöhemmin aikuisiällä hän toimi urheiluvaikuttajana valtakunnan tasolla. Paini oli urheilulajeista hänelle tärkein. Ikävalko toimi Suomen Painiliiton eri tehtävissä useita vuosia. Hän oli Suomen painijoukkueen johtaja Meksikon olympialaisissa 1968. Näistä ajoista on kodin seinälle ripustettu muistoja olympiakisoista.

Museota isännöi Reinon ja Eilan poika Jarmo Ikävalko. Hänellä riittää tarinoita museon jokaisesta esineestä. Valitettavasti kotimuseon tulevaisuus on ratkaisematta.

Varaa kolikoita mukaan. Museoon on pieni sisäänpääsymaksu ja pankkikortti ei käy.

(Kohde on ollut myynnissä. Varmista aukioloaika ennen vierailua)

VETERAANIMUSEO

Osoite: Torkkelinkuja 3, Imatra.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys

LUE MYÖS: Kesä 2022 on Rajamuseon näyttelyn viimeinen nykyisissä tiloissa

LUE MYÖS: Teollisuustyöväestön asuntomuseo on tärkeä osa Imatran alueen historiaa

LUE MYÖS: Imatran Valtionhotelli on yksi kaupungin symboleista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.