Innsbruck – viihtyisä urheilukaupunki ympäri vuoden

Itävallan Innsbruckissa on mukava olla suomalainen. Harvassa kaupungissa Suomen rajojen ulkopuolella tunnetaan meikäläiset yhtä hyvin kuin täällä. Syynä on tietysti talviurheilu. Matti Nykänen on legenda. Jani Ahonen tulee hyvänä kakkosena.

Vanhempi sukupolvi muistaa Mister Seefeldin, Eero Mäntyrannan. Vuoden 1964 Innsbruckin talviolympialaisten sankarit on ikuistettu Bergisel-hyppyrimäen pronssitauluun. Eeron ohella taulussa on Veikko Kankkosen nimi.

Innsbruck sijaitsee hyvässä paikassa: teiden risteyskohdassa. Tirolin pääkaupunkiin pääsee vaivattomasti Saksan puolelta Münchenistä tai Itävallan pääkaupungista Wienistä. Italian rajalle, Brennerin solaan on vain muutama kilometri eikä Sveitsikään ole kaukana. Innsbruck onkin ollut jo Rooman vallan ajoista lähtien tärkeä kauppapaikka Tonavan sivujoen Innin varrella.

Aloita hyppyrimäeltä

Tirolin pääkaupunki hurmaa kaikkina vuodenaikoina. Kaupunkilomaan voi yhdistää kesällä patikointia ja talvella laskettelua upeissa alppimaisemissa.

Useimmat matkailijat viettävät Innsbruckissa päivän tai kaksi, elleivät ole laskettelumatkalla. Kaupungin ympärillä on tasokkaita talviurheilukeskuksia, jotka ovat auki pitkään kevääseen. Stubai-alppien lumipeitteiset huiput yltävät yli kolmen kilometrin korkeuteen.

Innsbruckin nähtävyydet ovat yhtenä ryppäänä, joten niihin tutustutaan kävellen. Innsbruck-päivä kannattaa kuitenkin aloittaa Bergisel-mäeltä, legendaariselta paikalta hitusen ydinkeskustan ulkopuolelta. Urheilun ystäville paikka on tullut tutuksi kuuluisasta hyppyrimäestään. Paikallisille mäki muistuttaa sankarillisesta taistelusta, jossa itävaltalaiset löivät ranskalaiset vuonna 1809 kansallissankari Andreas Hoferin johdolla. Bergisel-mäelle johtavan tien varrella on itsenäisyystaistelijan mahtipontinen muistomerkki, joka on valettu valloitetuista ranskalaisista tykeistä.

Auto jätetään maksulliselle parkkipaikalle ja lähellä sijaitsevan hyppyrimäen juurelle siirrytään patikoiden. Bergiselin olympiamäki peruskorjattiin täydellisesti muutama vuosi sitten. Nyt se onkin eräs nykyaikaisimmista ja tyylikkäimmistä mäkihyppykeskuksista. Mäkimonttu on auki kesät talvet, ja hissillä voi nousta ensin ylös alastulorinnettä ja edelleen vauhdinottotornin huipulle, oikeiden mäkimiesten tavoin.

Tornin huipulta avautuvat upeat ja varsin tutut näkymät, sillä Innsbruckin maisemia ihaillaan useaan kertaan television urheilulähetysten aikana. Ylhäältä näkee, miten Innsbruck sijaitsee alhaalla jokilaaksossa ja ympärillä kohoavat komeat alppimaisemat. Ainoa ongelma saattaa olla suhruinen sää, sillä varsin usein tummat pilvet roikkuvat kaupungin yllä.

Laskeudu alas vanhaankaupunkiin

Innsbruckin keskiaikainen vanhakaupunki kapeine kujineen on pieni. 1200-luvulla rakennetut muurit on purettu ja vallihaudat täytetty jo aikoja sitten. Kaupungin loiston aika alkoi 1300-luvulla, kun Innsbruck liitettiin Habsburgien hallintaan. 1400-luvulla keisari Maksimilian I teki siitä hallitsijan residenssikaupungin. Innsbruckin musiikki- ja teatterielämä tunnettiin silloin kaikkialla Euroopassa.

Vaikka keisarivallan aika päättyi, Innsbruck jatkoi kehittymistään. Asutus levisi kaupunginmuurien ulkopuolelle. 1600-luvulta lähtien kaupunkiin nousi komeita barokki- ja rokokoo-rakennuksia. Itävallan keisarinna Maria Teresiakin viihtyi Innsbruckissa mainiosti, tosin hänen puolisonsa Frans I kuoli täällä traagisesti poikansa Leopold II:n häissä vuonna 1765. Tapahtumasta on muistona riemukaari, jonka eteläpuoli symboloi iloa ja elämää, pohjoispuoli kuolemaa ja surua.

Innsbruckin ydinkeskustaan voi aloittaa tutustua Maria Teresian kadulta, Annanpylvään (Annasäule) luota. Neitsyt Maria tasapainoilee pylvään nokassa ja ihailee kaupungin kauneinta katunäkymää. Keisarinnan mukaan nimetty katu on Innsbruckin tärkein ostoskatu. Maria Teresian katu johtaa suoraan kohti vanhaakaupunkia.

Kultainen katos vetää puoleensa

Herzog-Friedrich-kadun päässä kimmeltää Innsbruckin symboli Kultainen katos (Goldenes Dachl). Nimi tulee 2657 kattopäreestä, jotka ovat kullattua kuparia. Keisari Maksimilian I rakennutti omaleimaisen goottilaisen katoksen 1400-luvun lopulla avioliittonsa kunniaksi. Parvekkeelta keisari ja parempi väki saattoivat seurata miten rahvas juhli uutta vuotta. Parvekkeen reliefissä esitellään keisaria ja hänen elämäänsä. Sisätiloista löytyy Maksimilianista kertova näyttely.

Vanhankaupungin ytimessä on myös 500 vuotta vanha ja 56 metriä korkea kaupungintorni (Stadtturm). Vaivalloinen nousu ylös huipulle (33 m) palkitaan komealla näköalalla kattojen ja kirkontornien yläpuolelle.

Melkein Stadtturmia vastapäätä sijaitsee eräs vanhankaupungin katseenvangitsija, koristeellinen rokokoo-tyylinen Helblinghaus. Aukion ulkoilmakahviloissa voi leputtaa jalkojaan. Paikallisessa Mäkkärissä voi poiketa katsomaan seinille ripustettuja valokuvia Innsbruckin talviurheilutapahtumista. Mietaan Jussikin on tuuheine partoineen ikuistettu hampurilaisravintolan seinälle.

Matkamuistoesineiden ostaminen on tehty helpoksi. Tiroli-aiheisia huopahattuja, kansallispukuun puettuja nukkeja, vaellussauvoja, lehmänkelloja ynnä muita kaupataan pikkukujien matkamuistomyymälöissä.

Kaupungin kirkoista suosituimmat tutustumiskohteet ovat Innsbruckin tuomiokirkko (Dom) ja Hofkirche. Ensiksi mainittu kaksitorninen barokkikirkko tunnetaan myös nimellä Pyhä Johanneksen kirkko. Kun astuu sisälle kirkkoon, edessä oleva näkymä mykistää. Kattofreskot ovat taivaalliset.

Keisarinpalatsin Hofburgin vieressä sijaitsevaan Hofkircheen on pääsymaksu, mutta se kannattaa maksaa. Sisätiloissa on ainutlaatuinen keisari Maksimilianin renessanssityylinen hauta-arkku, vaikka tiettävästi hallitsijan maalliset jäännökset ovat muualla. Arkun erikoisuus onkin 28 ihmisfiguuria, jotka kuvaavat keisarin esi-isiä ja sukulaisia. Kirkon ja keisarinpalatsin välissä on Hopeakappeli (Silberne Kapelle).

Innsbruckin nähtävyyksiä

Maximilianum-Goldenes Dachl

Museo on omistettu keisari Maksimilian I:lle ja hänen saavutuksilleen

Osoite: erzog-Friedrich-Starsse 15.

Kaiserliche Hofburg

Keisarillinen palatsi. Hienoja rokokoosaleja.

Osoite: Rennweg 1.

www.hofburg-innsbruck.at

Hofkirche

Keisari Maksimilian I:n hautamonumentti.

Osoite: Universitättsstrasse 2.

Statturm

Tornin näköalatasanteelta avautuu näkymä yli kaupungin.

Osoite: Herzog-Friedrich-Starsse 21.

Bergisel

Kuuluisa mäkihyppykeskus ja olympiamäki.

Osoite: Bergisel.

www.bergisel.info

Alpenzoo Innsbruck-Tirol

Alppilajistoon erikoistunut eläintarha.

Osoite: Weiherburggasse 37.

www.alpenzoo.at

Innsbruck netissä

www.innsbruck.at

Innsbruckin läheisyydessä

Seefeld

Seefeldin kylä tuli ensimmäisen kerran tutuksi suomalaisille vuoden 1964 talviolympialaisten aikaan. Eero Mäntyrannan kaksi kultamitalia ovat jääneet kisojen historiaan. Nykyisin Seefeld on hienostunut tirolilaiskylä, siisti ja puhdas sekä täynnä matkailijoita.

Garmisch-Partenkirchen

Jos talviolympialaiset kiinnostavat enemmänkin, voi poiketa Garmisch-Partenkircheniin Saksan puolelle. Sinne ajaa Innsbruckista vajaassa tunnissa. Kylässä oli talviolympialaiset vuonna 1936. Paikka tunnetaan myös yhtenä Saksan-Itävallan mäkiviikon kisapaikkana.

Eurooppa-silta (Europabrücke)

Muutaman kilometrin päässä Innsbruckista kohti Italian rajaa on eräs Euroopan komeimmista maantiesilloista. Vuonna 1961 valmistunut Europabrücke ylittää lähes kilometrin pituisena Wippin laakson. Maksullisen sillan toisessa päässä on tasokas taukopaikka kahviloineen ja hampurilaisravintoloineen. Parkkipaikan näköalapaikalta tai ravintolan ikkunasta avautuvat komeat näkymät alppimaisemiin.

Bergisel.
Bergisel.
Eurooppa-silta.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU