Intohimona Suomifutis, EOM

Tero Karintia ja Kimmo Muttilaista ei päätä huimaa. Suomalainen jalkapallo ja printtimedia ei kuulosta nykyaikana kovin trendikkäältä yhdistelmältä. Ei ainakaan taloudellisesti kannattavalta. Tero ja Kimmo, kotimaiseen futikseen hurahtaneet kaksi visionääriä, ovat asiasta tyystin eri mieltä, kuten moni muukin EOM-lehden tilaaja.

EOM on kotimaisesta jalkapallosta kertova erikoislehti, joka tavoittaa lukijansa perinteisin tavoin, paperille printattuna.

Päätös jalkapalloaiheisen lehden perustamisesta konkretisoitui noin vuosi sitten. Erikoiselle idealle riitti epäilijöitä, mutta kuinkas kävikään. Jo useampi numero on ilmestynyt ja jatkoakin on luvassa. Eteenpäin on menty, kuten EOM-lehden nimikin todistaa. Lehden lyhenne on lainattu Suomen maajoukkuevalmentaja Antti Muuriselta, joka rökäletappion jälkeenkin usein hoki, miten eteenpäin on menty.

Ihan tyhjästä Karintin ja Muttilaisen idea ei syntynyt. Molemmilla on vahva futistausta. Lajiaktiiveina he ovat perehtyneet kotimaiseen jalkapalloon samalla myös huomaten, miten vähän suomalainen jalkapallo saa mediassa julkisuutta. Ja se vähäinenkin on usein negatiivista. Toista vain kotimaiseen jalkapalloon keskittyvää printtilehteä ei Suomessa ole lainkaan. EOM-lehti täyttää mukavasti tämän aukon.

Monelle paperinen laadukas erikoislehti on yhä se mukavin tapa perehtyä rakastamaansa urheilulajiin, jalkapalloon, ilman uutisia lätkästä tai raveista. EOM ei kerro vain Veikkausliigasta, vaan pureutuu asiantuntevasti myös alasarjoihin juniori- ja naisjalkapalloilua unohtamatta. Lehden formaatti poikkeaakin valtavirrasta.

Koska EOM ei ilmesty viikoittain, aiheiden pitää olla aikaa kestäviä.

– Tavoitteena on tuottaa tekstiä, jota luetaan ajatuksella, vaikka useamman kerran. Jalkapallon piirissä on Suomessa puolisen miljoonaa ihmistä, joten tarinoita riittää kerrottavaksi. Meidän ei tarvitse mennä skandaaliostikoiden perässä, kertoo Muttilainen.

Kahdestaan Tero ja Kimmo eivät lehden tarinoita kirjoita, vaan mukaan on lupautunut myös tunnettuja kotimaisia jalkapallon väriläiskiä, todellisia asiantuntijoita, kuten Atik Ismail.

Media-ala on urheilualallakin murroksessa. Perinteisiäkin isojen mediatalojen julkaisuja on kadonnut. EOM:n taustalla ei ole suurta konsernia, vaan toiminta on perustunut Teron ja Kimmon intohimoon kotimaiseen jalkapalloon. Toiminta lähti liikkeelle tilaajille suunnatulla joukkorahoituksella.

– Joukkorahoitus onnistui yli odotusten ja antoi hyvän lähtökohdan projektille. Tiesimme etukäteen, että tällaista erikoislehteä kaivataan. Joukkorahoitus vahvisti käsityksemme. Nyt lehdentilaajia on ympäri Suomea aina Keski-Eurooppaa myöten. Onpa mukana maajoukkuetason pelaajiakin, kertoo Karinti.

Ihan mukavasta vapaa-ajan täyttävästä harrastustoiminasta ei pelkästään ole kysymys, sillä EOM-lehdellä on myös kunnianhimoiset tulevaisuuden suunnitelmat.

– Ei Roomaakaan rakennettu päivässä. EOM:n alku on ollut lupaava, olemme saaneet paljon positiivista palautetta sekä rakentavia ehdotuksia. Olemme lisänneet lehden julkaisukertoja ja sivumääriä. Vaikka printti on jatkossakin EOM:n kivijalka, tuotamme materiaalia myös sähköiselle puolelle, kuten podcast- ja internetTV-lähetyksiä, kertoo Muttilainen.

Suomessa kotimainen jalkapallo on usein aliarvostettu. Kotisohville välittyy kuvaa kansainvälisistä otteluista suurine yleisömäärine. Kentällä kirmaa megaluokan futismiljonäärejä. Vertailu paljon pienimillä resursseilla operoivaan suomalaiseen jalkapalloon koetaan epäreiluna.

– Mestareiden liigaa kuvataan useilla kameroilla eri kuvakulmista, yleisöä on kymmeniä tuhansia. Kotimainen jalkapallo pitää laittaa omiin raameihinsa. Siitä kannattaa nauttia paikan päällä ja ihastella pienemmistä asioista. Esimerkiksi Peimari Unitedin tarina, neljä kautta neljä nousua, on Suomessa uniikki. Meidän pitää olla ylpeä omasta kotimaisesta jalkapallokulttuurista, toteavat nämä Suomifutiksen sanansaattajat.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!