Veeti, Venni, Tobias, Elmer, Aati, Joakim, Julius…Laittakaa nimet muistiin. Ikää näillä alle kouluikäisillä raisiolaispojilla ei ole vielä montaakaan vuotta, mutta into pelata salibandyä on kova. Tästä on kiittäminen Maiju Heinosta ja hänen aviomiestään Matti Iltasta.
Aviopari nimittäin perusti yhdessä Raisioon uuden salibandyseuran, Raision Salibandy, RaSa.
– Ihmettelimme, kun Raisiossa ei ollut entuudestaan salibandyseuraa. Niinpä päätimme keväällä 2023 perustaa sellaisen. Halusimme seuralle nimen, josta selviää heti, mikä laji on kyseessä ja mistä seura tulee. Tärkeää on myös seuran lyhenne, jota on esimerkiksi helppo joukkuehuudattaa, kertoo Maiju Heinonen.
Seuran perustajista Matilla on lajitaustaa, sillä hän on pelannut salibandyä parisenkymmentä vuotta. Niinpä hänen vastuullaan on valmennusasiat. Maiju vastaa Raision Salibandyn hallinnollisista tehtävistä.
– Itselläni ei ole salibandytaustaa, mutta olen ollut seuratoiminnassa mukana eri lajeissa, kuten joukkuevoimistelussa hallituksen jäsenenä, rahastonhoitajana ja joukkueenjohtajana. Olen ollut myös perustamassa TUTO Cheerleaders -seuraa.
Salibandy tuli perheelle tutuksi naapurikaupunki Naantalissa.
– Poikamme pelasi Naantalissa salibandyä. Mieheni Matti toimi joukkueen valmentajana ja itse olin joukkueenjohtajana. Eli käytännössä teimme paljon töitä salibandyn eteen jo Naantalissa. Rakensimme talon Raisioon ja muutimme tänne. Ajattelimme, miksi emme tekisi tätä samaan työtä omalle kotikaupungille Raisiolle.
Kyse ei ole pelkästään salibandyn pelaamisesta.
– Haluamme myös edistää Raision kaupungin vetovoimaa lapsiperheille. Siihen vaikuttaa paljon paikkakunnan harrastusmahdollisuudet. Halusimme monipuolistaa niitä ja saada yhä enemmän lapsia harrastamaan liikuntaa.
Raision Salibandyn jäsenmäärä on jo nyt, alle vuodessa, lähes 100 jäsentä. Joukkueita on seitsemän ja ensi kaudelle tulee kaksi lisää. Kahdeksan valmentajaa on mukana toiminnassa.
– Haluamme perustaa uuden joukkueen yleensä aina ensin nuorimpiin ryhmiin eli emme etsi pelaajia muista seuroista. Tavoite ei ole, että seurassa olisi saman tien esimerkiksi B-juniorijoukkue.
Toistaiseksi tyttöjä ei ole mukana.
– Emme halua tehdä erillistä tyttöjen joukkuetta, koska näiden joukkueiden kasaaminen on hyvin hankalaa. Tytöt pääsevät kuitenkin mukaan, vaikka osallistummekin vain poikien sarjaan.
Syy miksi Raisiossa ei ole aikaisemmin ollut salibandyseuraa, on puutteelliset halliolosuhteet.
– Kaupungissa ei ole ollut kunnon paikkaa salibandyn pelaamiselle, eli sellaista, mihin mahtuisi virallinen kaukalo. Raision lukion salissa, kun seuran vanhimmat 11-vuotiaat pelaavat, kaukalo on seinästä seinään ja vaihtopenkit ovat kentän päädyissä.
Olosuhteisiin on tulossa kuitenkin iso muutos, sillä Raisioon on tulossa vuonna 2025 valmistuva Tiedonpuiston koulu, joka toimii yhtenäiskouluna 5-9 -luokkalaisille. Sen yhteyteen tulee iso liikuntasali muovimattoineen, joka mahdollistaa pelaamisen täysimittaisessa kaukalossa.
Kotimaisen salibandyn tulevaisuuden kannalta Maijun ja Matin kaltaiset laji-ihmiset ovat kaikkein tärkeimmät. Ruohojuuritason työ isojen medioiden katveessa on arvokkaampaa kuin yksikään F-liigan ottelu. Koulun liikuntasaleissa puolapuiden keskellä tehty työ ratkaisee, tarvitaanko maassamme ylipäätään Suomen Salibandyliittoa, pelataanko maaotteluita tai haaveillaanko tulevaisuudessa salibandyn ammattilaisuudesta.
Iso hatunnosto raisiolaiselle avioparille!
Raision Salibandy järjesti turnauksen, jossa seuran 2018-syntyneet pojat pelasivat ensimmäisen virallisen ottelunsa. Lasten pelaamisen iso riemu on aistittavissa. Ei ihme, että seuran perustajat Maiju ja Matti ovat saaneet toiminnastaan paljon kiitosta raisiolaisilta vanhemmilta. RaSan ensimmäinen vastustaja oli FBC Turku. Huomaa kunnon alkuverryttelyt ja komeat maalituuletukset!