VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Iso-Heikkilän kerrostalojen takana sijaitsee, ei pelkästään kotimaisen tähtitieteen, vaan kansainvälisestikin eräs maailman tärkeimmistä tähtitorneista. Pohjantähdenkadun päässä sijaitseva Iso-Heikkilän tähtitorni oli ennen toista maailmansotaa ja vielä sotavuosinakin eräs maailman tunnetuimmista tähtitaivaan havaintopaikoista.
Tästä on kiittäminen maailmankuulua Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen professorina toiminutta Yrjö Väisälää. Hän oli Suomen tähtitieteen ja -harrastuksen uranuurtaja.
Jo ennen toista maailmansotaa Väisälän johdolla löydettiin kaukoputkella yhteensä 807 pikkuplaneettaa ja seitsemän komeettaa. Vuosina 1941-1942 Turussa löydettiin enemmän pikkuplaneettoja kuin koko maailman kaikissa muissa tähtitorneissa yhteensä. Niinpä aurinkokunnassamme kiertää useita tutulta kuulostavia Väisälän nimeämiä asteroideja, kuten 1496 Turku, 1656 Suomi, 1947 Iso-Heikkilä ja 1495 Helsinki.
Ennen nykyistä Iso-Heikkilän Väisälän aikaista tähtitornia samalla alueella, Iso-Heikkilän pellolla, nykyisen ison liikenneympyrän paikalla, sijaitsi yliopiston ensimmäinen vuonna 1925 valmistunut tähtitorni. Se kuitenkin tuhoutui tulipalossa. Yliopisto rakennutti pienen mäen päälle uuden, vuonna 1937 valmistuneen tähtitornin. Rakennusta laajennettiin rakentamalla toinen kupu vuonna 1941.
Oy Vuoksenniska Ab rakensi rautatehtaan Iso-Heikkilään 1940-luvun alkuvuosina. 1950-luvulla valmistui Turun ensimmäinen lähiö arkkitehtien Aarne Ehojoen ja Veijo Kahran suunnittelema, Iso-Heikkilän Patterinhaka.
Ennen uuden lähiön rakentamista Iso-Heikkilässä sijaitsi Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarhakin, mutta se siirrettiin kaupungin laajentuessa nykyiseen paikkaansa Ruissaloon. Saman kohtalon koki myös tähtitorni. Itse torni jäi, mutta yliopiston toiminta siirtyi uuteen paikkaan Piikkiön Tuorlaan.
Iso-Heikkilän korkeat kerrostalot estivät havaintojen tekemisen matalalla olevista kohteista. Lisäksi kerrostalojen valot ja rautatehdas haittasivat havaintojen tekemistä. Turun yliopiston toiminta loppui Iso-Heikkilän tähtitornissa kokonaan vuonna 1972, jonka jälkeen historiallinen torni jäi kokonaan tähtitieteellisen yhdistyksen Turun Ursan käyttöön. Rakennuksen ja tontin omistaa Turun kaupunki.
Vuonna 1928 perustettu Turun Ursa on eräs Suomen vanhimmista tähtiharrastusyhdistyksiä. Se kuului alun perin Helsingin Ursaan, mutta ensimmäisen puheenjohtaja Väisälän toimesta se erkani omaksi yhdistyksekseen.
Väisälän ei ollut pelkästään pätevä tiedemies, vaan hän oli myös taitava käsistään. Optiikan alalla Väisälä sai mainetta taitavana linssien hiojana. Hän rakensi myös useita laadukkaita kaukoputkia. Vanhimmat valmistuivat 1900-luvun alussa, joten niillä on ikää jo reilusti toistasataa vuotta.
Tähtinäytöksiä on pidetty Turussa jo sadan vuoden ajana. Yrjö Väisälä piti ensimmäiset tähtinäytökset vuonna 1924 silloisella yliopiston päärakennuksen Phoenixin talon pihalla Yliopistonkadulla.
Iso-Heikkilän tähtitornissa järjestetään tähtinäytöksiä yleisölle selkeänä perjantai-iltana. Tähtinäytöksissä katsotaan kaukoputkella yötaivaan kohteita ja opetellaan tunnistamaan tähtikuvioita harrastajien avustuksella. Kannattaa huomioida, että Kuu on kauneimmillaan sirppinä. Täysikuu on liian kirkas ja varjot puuttuvat. Näin yksityiskohdat eivät tule esille.
Turun Ursa hallinnoi myös Paimiossa sijaistevaa Kevolan tähtitornia. Siellä valaistusolosuhteet ovat tähtitieteellisten havaintojen kannalta paljon paremmat kuin Turussa. Kevolan tähtitornissa on käytössä Schmidt-Väisälä-kaukoputki. Se sijaitsi aiemmin Iso-Heikkilän tähtitornissa, ja juuri sen avulla löydettiin satoja pikkuplaneettoja.
Ursan toiminnasta ja tähtinäytöksien tarkemmat tiedot löytyvät täältä. Kannattaa seurata myös yhdistyksen Facebook-sivuja. Sieltä löytyy ajankohtaisin tieto.
Iso-Heikkilän tähtitorni sijaitsee hieman piilossa korkeiden kerrostalojen takana. Iso liikenneympyrä, Otavanaukio, on hyvä maamerkki. Autopaikkoja on alueella rajallisesti. Bussillakin pääsee ihan lähelle.
ISO-HEIKKILÄN TÄHTITORNI
Osoite: Pohjantähdentie 7, Turku.