Isonkyrön Maatalouskonemuseon Sirpistä Puimuriin -tapahtuma on kesän kohokohta

ETELÄ-POHJANMAA / ISOKYRÖ – Intohimo. Intohimo. Ja vielä kerran intohimo. Tämä tulee nopeasti selväksi, kun kuuntelee Isonkyrön Maatalouskonemuseon puuhamiesten juttuja. Heille viikon kohokohta on tiistai-ilta. Silloin parinkymmenen miehen kökkäporukka kokoontuu paikallisen meijerin tiloihin entisöimään talkoilla vanhoja maatalouskoneita.

Entisaikojen koneet kiinnostavat, mutta kaikille mukanaolijoille tärkeää on myös tiistai-illan sosiaalinen seurustelu. Kunnostustöiden ohessa maltetaan pitää tunnin kahvitauko rupattelua varten. Tässä auttaa talkooporukan emäntien tekemät maittavat voileivät ja valmiiksi keitetty virkistävä kahvi.

Isossakyrössä Maatalouskonemuseon taustalla on 250 jäsenen muodostama osuuskunta. Eli kyse ei ole yhden tai kahden miehen harrastuksesta, vaan yhteinen tekeminen on houkutellut mukaan useammankin kylän miehen. Keski-ikä on tietysti korkea, sillä työelämässä vielä mukana olevat perheelliset paikkakunnan miehet ovat liian kiireisiä. Vanhojen koneiden kunnostaminen vaatii pitkäjännitteisyyttä ja aikaa.

Isonkyrön miehet ovat kunnostaneet Kyrönmaan Osuusmeijerin entisen sikalakiinteistön jäsentensä sekä museonsa käyttöön. Entisöinnillä halutaan edistää perinteisen kyrönmaalaisen maatalouskulttuurin säilymistä.

Piha-alueelle on noussut myös uutuuttaan hohtava punainen hallirakennus. Sekin rakennettiin talkoovoimin. Ikä ei ollut ilmeisesti rakennusprojektin esteenä, sillä talkooporukan keski-ikä oli 74 vuotta. Uuden hallin myötä osuuskunta sai lisätilaa koneilleen. Toinen kerros on vielä puolityhjä.

Tavoite on, että osuuskunta ei itse osta omistukseensa koneita, vaan museossa esillä olevat koneet ovat suurimmaksi osaksi osuuskunnan jäsenten omistamia.

Yksi merkittävä hankinta tuli ainakin tehtyä. Se on vuoden 1952-mallinen White-salaojakone. Näitä koneita on valmistettu Suomessa vain 54 kappaletta. Isonkyrön museon koneessa on tallella alkuperäinen moottori ja vaihdelaatikko. Salaojakone oli metsästä löydettäessä huonossa kunnossa, mutta museon pari puuhamiestä kunnostivat sen. Nyt se on täysin toimintakuntoinen.

White-salaojakoneen syntyhistoria on erikoinen. Suomen puolustusvoimat osti vajaa viisisataa telakuorma-autoa Yhdysvaltain armeijalta. Salaojakoneet valmistettiin autojen alustoille valtion konepajalla Helsingin Santahaminassa.

Osuuskunnan kesällä järjestettävästä Sirpistä Puimuriin –tapahtumasta on tullut Isossakyrössä suosittu. Silloin esitellään menneiden aikojen maatalouskoneita ja työtapoja. Tapahtumassa on esillä muun muassa vanhoja pienkoneita, maamoottoreita, puimureita ja traktoreita. Päivän aikana ei vain ihastella vanhoja koneita, vaan myös näytetään käytännössä, miten työt ennen vanhaan tehtiin.

Nälissään ei tarvitse tapahtumassa olla, sillä emäntien valmistama tuhti lihasoppa on ollut museokävijöiden mieleen.

Maatalouskonemuseota vastapäätä sijaitsee Kyrön tislaamo (Kyrö Distillery Company) vierailukeskuksineen.

MAATALOUSKONEMUSEO

Osoite: Pohjankyröntie 40, Isokyrö.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Asemiesmuseossa on esineitä ja tarinoita kaikista Suomessa käydyistä sodista

LUE MYÖS: Leväluhdan uhrilähteellä on karmaiseva historia

LUE MYÖS: Napuen taistelun muistomerkki – Matti Visanti tunnettiin mahtipontisista monumenteistaan

LUE MYÖS: Perttilän riippusilta on Suomen vanhin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.