– Onko toi äijä seonnut? Omituinen höpöttäjä!
Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.
Näky oli erikoinen. Se oli aikaa, jolloin ensimmäisiä paikallisradioita oli vasta perustettu Suomeen. Jalo haki avautunutta selostajanpaikkaa Auran Aalloilta. Markku Heikkilä kuunteli kasetille ikuistetun selostusnäytteen ja näytti vihreää valoa.
– Jo pikkupoikana olin kotona vähän niin kuin Anssi Kukkonen. Kun tuli tilaisuus, lähdin Kupittaalle kasettimankan kanssa. Totesin itselleni, että on pakko laittaa itsensä likoon, jos tätä hommaa aikoo tehdä tulevaisuudessa. Olin itsevarma, että kyllä tästä tulee jotain. Lopputulos oli kuitenkin ihan kamala, mutta Heikkilä hyväksyi sen, muistelee Jalo.
Ensimmäinen virallinen peli oli jo heti parin päivän päästä, Uefacupin ottelu TPS – Moskovan Spartak. Eli aloitus ei ollut ihan helpoin mahdollinen. Tuskin edes Jalo aavisti silloin, että selostajanurasta tulikin vuosikymmenien pituinen, ja miten hänestä tuli ajan myötä monen nuoremman selostajasukupolven esikuva.
Jalkapallon selostaminen oli Jalolle luontevaa, olihan hänellä itselläänkin oma orastava jalkapalloura. Koko Jalon veljessarjan tie eteni Turun Nappulaliigasta ja TPS:n juniorisarjojen kautta aina Palloseuran edustusjoukkueeseen. Pääsarjatasolla Juha-Pekalla on harvinainen tilastomerkintä: ei yhtään tappiota.
– Tosin ehdin pelata vain yhden ottelun, jonka voitimme 1-0. Sen jälkeen selkäni oli sen verran huonossa kunnossa, että jalkapallourani päättyi siihen.
Elettiin syksyä, joten TPS:n jääkiekko-otteluiden selostuksista tuli luonteva jatko Jalon selostajauralle. Aluksi siviilityö ja selostushommat kulkivat rinnan. Vähitellen tahti kiihtyi siinä määrin, että opettajaura sai jäädä.
– Opiskelin yhtä aikaa Tomin ja Timon kanssa opettajakorkeakoulussa. Olin valmistumiseni jälkeen muutaman vuoden erityisopettajana, muun muassa Lausteen poikakodissa. Koulusta jäi hienot muistot. Minulla oli mukavat kollegat, mutta opettajatyöt jäivät, kun selostushommat lisääntyivät.
Urheiluselostuksia oli aikaisemmin totuttu kuulemaan vain Ylen kanavilta. Paikallisradioiden myötä selostus tuli värikkäämmäksi, kun Jalo saattoi olla lähetyksissä perin ”mustavalkoinen”. Oli uutta, kun selostaja oli surutta toisen joukkueen puolella. Niinpä jo alusta alkaen Auran Aallot profiloitui TPS-kanavaksi.
– Aloin selostaa omalla tavallani ilman mitään selostajakoulutusta. Oikeastaan TPS:n menestyksen myötä homma vain lähti tiettyyn suuntaan. Kun radioasema huomasi, miten otteluita kuunneltiin paljon, niin sieltä tuli vain kannustusta jatkaa samalla tavalla. Muun muassa termi ”hehkutus” syntyi näinä vuosina.
Mikä oli Jalon selostaessa, kun ajankohtaan osui 1980-luvun lopulta alkaneet TPS:n ja valmentaja Hannu Jortikan kultaiset vuodet. Sen ajan joukkueessa pelasi myös kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistus Mal Davis.
Jalon selostusuran alkutaipaleella oli suuri apu siitä, kun hän tunsi hyvin pelaajat ja valmentajat.
– Helpotti, kun en siirtynyt mihinkään vieraaseen maailmaan. Hyppäsin ikään kuin pois pukukopista katsomaan peliä ikkunan takaa. Oli iso apu, kun tiesin, mitä pelaajat ja valmentajat emotionaalisesti tunsivat. Olin ensimmäiset vuodet niin lähellä joukkuetta, että tiesin enemmän kuin olisin ehkä saanut tietää. Se antoi minulle mahdollisuuden ymmärtää asioita, mutta en saanut kertoa julkisesti salaisuuksia. Selostajakin voi menettää luottamuksen vain kerran.
Jalon aloittaessa ei ollut käytössä nykyajan tiedonhakumenetelmiä.
– Luin paljon lehtiä ja leikkasin juttuja talteen. Oma kotini on ollut täynnä lehtileikepinoja. Vanhan liiton miehenä kirjoitan yhä kynällä paljon etukäteen enkä vain tulosta valmiina. Itse tekemällä oppii paremmin.
Hyvä valmistautuminen on selostajan työssä ensiarvoisen tärkeää.
– Kirjoitan aina valmiiksi ottelun ensimmäisen minuutin, ihan vain varmistaakseni, etten ala sohlata ottelun alussa. Selostusta ei kannata aloittaa niin löysästi, että kuuntelija vaihtaa saman tien kanavaa. Jos olet huonosti valmistautunut, minuutit tuntuvat pitkiltä.
Jalo ehti muutaman vuoden selostaa TPS:n otteluita Auran Aalloilla, kunnes yksi kohtaaminen muutti kaiken. Hjallis Harkimo pyysi selostamaan Jokereiden otteluita.
– Halusin ottaa selostajaurallani askeleen eteenpäin. Päätökseni siirtyä Helsinkiin meni monilla turkulaisilla tunteisiin. TPS:n menestysvuosien selostukset henkilöityivät vahvasti minuun. Vastaavasti olin helsinkiläisille aivan väärä ihminen selostamaan Jokereiden otteluita. Muutaman viikon sain kuittia molemmista suunnista. Onneksi aika nopeasti tulin Helsingissä hyväksytyksi.
Jalon uraan mahtuu useita eri kaupallisia radio- ja TV-kanavia. Useat niistä on jo kuopattu. Media-alan murros konkursseineen on koskettanut läheltä myös Jaloa.
– Kaksi konkurssia on vaikuttanut uraani niin, että paljon jäi palkkarahoja saamatta. Internetin tulon myötä urheilutarjonta lisääntyi eksponentiaalisesti. Kun selostettavaa tuli paljon ja tuotantokustannukset vedettiin minimiin, selostuspalkkiot putosivat puoleen. Alalle tuli paljon nuoria, jotka tekivät puoli-ilmaiseksi. Usein ei edes välitetty, mitä itse kukin selostaja höpötti.
Kun selostajauraa on takana jo yli kolme vuosikymmentä, on Jalolla ollut useita työnantajia. Mahtuupa uraan parin vuoden pituinen paikallislehden päätoimittajuuskin. Moni muistaa vielä Jalon vetämän Gladiaattorit -tv-ohjelman.
– Canal Plussan edeltäjä Super Sport aloitti lähetykset Tukholmasta. Se oli ensimmäinen suomalainen urheilun TV:n maksukanava. Siitä alkoi reissaaminen Tukholmaan. Myöhemmin tein töitä Urho TV:lle. Kanava oli uranuurtaja, koska sen aloitteesta aloitettiin kierrosten kaikkien pelien näyttäminen. Ja useampi vuosi meni muun muassa Nelosen ja Eurosportin selostajana. Nyt olen selostanut neljä vuotta HIFK:n jääkiekko-otteluita.
Jalon uran erikoisuus on ollut Eurosportin selostajana Pyeongchangin olympialaisissa.
– Kun Suomi pelasi Ruotsia vastaan, selostin toisessa hallissa ottelua Etelä-Korea- Kanada. Olettavasti minulla ei ollut silloin Eurosportilla ainuttakaan suomalaista katsojaa.
Kun selostajauraa on takana riittävästi, on hyvä antaa neuvoja nuoremmille sukupolville. Vaikka Jalo on monelle esikuva, hän kehottaa jokaista kehittämään oman tyylinsä, ei kannata matkia muita.
– Jos olisin aloittaessa matkinut esimerkiksi ”Höyry” Häyristä tai Anssi Kukkosta, se olisi ollut ammatillinen itsemurha. Kannattaa selostaa omalla muista erottuvalla tyylillä. Selostustyön lähtökohta on kuitenkin aina pelaajien, erotuomareiden ja valmentajien työn kunnioittaminen.
Kuuntelijan kannalta Jalon selostusuran huippuhetkiä ovat olleet TPS:n jääkiekon mestaruusvuodet, Leijonien ensimmäinen MM-kulta sekä ikimuistoinen jalkapallo-ottelu, kun turkulaiset amatöörit voittivat Milanon miljonäärit San Siron stadionilla. Eräs Jalon saama kuuntelijapalaute on kuitenkin ylitse muiden.
– Sain kerran kiitoskirjeen selostuksistani. Näen ”silmissäni” kaiken, mitä siellä jäällä tapahtuu, kertoi kirjeen lähettänyt näkövammainen. Siitä oivalsin, mitä radioselostaminen oikeasti on. Jokainen radiokuuntelijahan on oikeasti ”näkövammainen”.
(Kesällä 2021 JP Jalo ilmoitti, että selostusura on ohi, ainakin valtakunnan tasolla)