ETELÄ-POHJANMAA / JALASJÄRVI –Täydellinen tutustumiskohde! Eli tarkoittaa sitä, että Jalasjärven museoalueelle kannattaa saapua kauempaakin. Tarjonta on laadukasta ja poikkeuksellisen monipuolista. Kun tarjolla on vielä kaksi erilaista museota vierekkäin, ei täältä tohdi lähteä pois kovin nopeasti. Varaa siis todellakin aikaa vierailulle.
Kyseessä on valtatie 3:n varrella sijaitseva Jalasjärven kotiseutumuseo ja samalla museoalueella sijaitseva Sotaveteraanien perinnetalo. Kaikesta näkee, että paikallisella kotiseutuyhdistyksellä, Jalasjärvi-Seuralla, on ollut pitkäjänteistä ja aktiivista toimintaa.
Kotiseututoiminta Jalasjärvellä käynnistyi jo ennen sotia. Vuoden 1936 maatalousnäyttely oli alkusysäys keräystoiminnalle. Esineistöä alkoi kerääntyä kunnan alueelta niin runsaasti, että niitä piti varastoida eri paikkoihin. Oma museo oli vasta haave, sillä sopivaa rakennustakaan ei ollut vielä tarjolla.
Tilanne muuttui, kun 1950-luvulla lainajyvästön toiminta kävi tarpeettomaksi. Seura sai siitä ensimmäisen museomakasiinin ja oman pienen museoalueen. Kotiseutumuseo avattiin vuonna 1954. Seuraavien vuosikymmenien aikana Jalasjärvi-Seura osti maita omistamansa alueen ympäriltä ja näin museoalueen koko kasvoi huomattavasti. Ajan myötä alueelle siirrettiin uusia rakennuksia. Nyt niitä on peräti kolmisenkymmentä, eniten koko Suomessa. Jalasjärven museo onkin Suomen laajin paikallismuseo.
Kaksifooninkinen talonpoikaistalo Raholammi on museoalueen päärakennus 1700-luvun lopulta. Museon maamerkki on Rinta-Mäntykosken talon harakkamylly. Sekin on vain yksi Jalasjärvi-Seuran omistamista tuulimyllyistä. Loput kolme sijaitsevat muualla.
Museoalueella voi tutustua maalaismaisemaan liittyviin rakennuksiin. Talonpoikaistalo, kyläkauppa, torppa, mäkitupa, savusauna, luhti, lato, riihi, erilaisia aittoja, korsu, koulumuseo, kirkkomuseo, tekstiilikokoelma, parturi-kampaamo…lista on pitkä. Esineitä on tuhansia. Löytyypä yksi autoharvinaisuuskin: katettu paloauto Studebaker vuodelta 1936. Ja tuskin yhdessäkään kotiseutumuseossa ole yhtä laajaa vanhojen kirjojen kokoelmaa.
Museon eräs harvinaisuus on osasto, joka on omistettu poliisivoimille. Esillä on poliisien käyttämiä tutkimusvälineitä sekä virkapukuja. Museossa kerrotaan tarinaa, miten eräs varuskunnasta paennut ja konepistoolin varastanut varusmies ampui häntä pidättämään tulleen miehen. Aseen hän oli saanut lyödessään Hennalan päävartiossa olleen vartijan halolla tajuttomaksi.
Museoalueen eräs erikoisuus on Jalasjärvi-Seuran ja Jalasjärven Soittokunnan vuonna 1973 rakennuttama Suomen ensimmäinen virallinen pelimannitupa. Rakennusta vuokrataan juhlien ja kokousten pitopaikaksi. Tupa on nykyisin Jalasjärvi-Seuran omistuksessa.
Museoalueen Sotaveteraanien perinnetalon tarjonta on niin laaja, että pelkästään siihen tutustumiseen menee aikaa.
Alla olevat valokuvat kertovat jo paljon, millaisesta monipuolisesta kohteesta onkaan kysymys. Kannattaa tutustua myös Jalasjärven museon informatiivisiin internet-sivuihin.
JALASJÄRVEN MUSEO
Osoite: Vanhankirkontie 2/ Museonmäentie 2, Jalasjärvi.
LUE MYÖS: Sotaveteraanien perinnetalossa pääosassa ovat jalasjärveläiset jalkaväkirykmentti 58:n sotilaat