Jännitys tiivistyy – Kaarinan Ura vai Kristika Turku?

Koripallon elävä tietosanakirja, koriskenttien konkari Kimmo Vyyryläinen, tietää lajista kaiken. Kun kokemusta on kertynyt vuosikymmenien aikana pääsarjatasolta, maajoukkueesta, valmennuksesta ja urheiluakatemian vetämisestä, tuntee Vyyryläinen pelaajat ja seuraorganisaatiot perin pohjin.

Otteluvoitot ovat nyt tasan 1-1. Välieräsarjan ensimmäisessä ottelussa kaarinalaiset jäivät turkulaisten jalkoihin. Toinen ottelu Littoisten monitoimitalolla oli jännittävä loppuun asti. Peli kääntyi lopulta Uralle, mutta marginaalit olivat kiihkeässä perjantain koripalloillassa pienet.

Seuravan kerran joukkueet kohtaavat jo huomenna sunnuntaina Nunnavuoren palloiluhallissa. Ottelu alkaa klo 19.00. Välierät ja finaalit pelataan paras viidestä -systeemillä. Ura Basketin ja Kristikan neljäs matsi pelataan jo tiistaina Littoisten monitoimitalolla.

Turha spekuloida, kumpi voittaa lopulta koripallon B-divisioonan välieräsarjan, Ura Basket vai Kristika Turku. Annetaan asiantuntijan Kimmo Vyyryläisen kommentoida. Tätä haastattelua tehtäessä Uralla ja Kristikalla on takanaan kaksi välieräottelua.

Mitkä ovat Ura Basketin vahvuudet ja heikkoudet?

Uran vahvuus on hyökkäyksen sisälle pelaaminen eli korin alle. Jermaine Watson on pelaaja, joka pystyy voittamaan pallon ja laittamaan sen alta koriin. Sean Harris ja Eero Aaltonen pystyvät myös nostamaan koreja. Urassa on kokeneita pelaajia, mutta näin on myös muissa joukkueissa.

Joukkue on pelannut epätasaisesti. Puolustus ei ole aina toiminut. Isoin heikkous on Eero Aaltosen pelikunto. Hänen pelaamisensa on Uran pelin kulmakivi. Kun pelataan näin tiiviisti, joutuu Watsonkin koville. Mielenkiintoista nähdä, pystyykö hän pelaamaan kaikki pelit.

Mitkä ovat Kristika Turun vahvuudet ja heikkoudet?

Kristikassa on monta pelaajaa, jotka pystyvät heittämään ja ratkaisemaan pelejä. Hyvät heittäjät tekevät tilaa, kukaan ei voi jäädä alas makaamaan.

Heikkoutena on ailahtelevaisuus. Kolmosten on pakko upota. Tuolla materiaalilla ei voi pelata paljon sisälle. Joukkue on haavoittuvainen, jos heitto ei kulje.

Millaiset mahdollisuudet välierän voittajalla on PuHu Junioreita vastaan finaalissa?

Mahdollisuudet ovat, mutta voittoprosentit ovat PuHu:lle 70/30. Joukkue pääsee aloittamaan kotona. Koripallossa kotietu on iso etu. Joukkueessa on kokeneita parhaassa iässä olevia pelimiehiä, monet ovat pelanneet Korisliigassakin. Aloitusviisikko on kova, mutta materiaali on kuitenkin melko pieni.

Finaalin hävinnyt osapuoli saa vielä toisen tilaisuuden ottelemalla divisioona A:n viimeistä joukkuetta vastaan. Kuinka suuri on ero divisioona A:n peräpään ja divisioona B:n kärkipään joukkueella?

Vastustajaa ei vielä tiedetä, on neljä mahdollisuutta. Jos saan valita, niin ehkä FoKoPon materiaali on kapein. Osa joukkueista, kuten Pyrintö, on panostanut loppukauteen. Heillä on muun muassa kaksi hyvää jenkkiä. Kotietu on tässäkin sarjassa tärkeä. Otaksun että, voittoprosentti on ylempi sarjalaiselle 60/40.

Riittäkö Ura Basketin tai Kristikan taustaorganisaatio pelaamaan valtakunnan toiseksi korkeimmalla tasolla?

Divisioona A:ssa pelimatkat kasvavat. Lähes kaikilla joukkueilla on kolme jenkkivahvistusta eli budjetti kasvaa. Toisaalta, jos pelaa A:ssa, niin se on vain välitavoite, lopullinen tavoite pitää olla Korisliiga. Se hyppy on jo iso.

Missä Eero Innanmaan kannattaa pelata ensi kaudella?

Liigassa ei missään nimessä, mutta vähintään A:ssa. Liigan avauskokoonpanossa on aina neljä jenkkiä, joten vapaaksi jää vain yksi paikka. Koko liigassa on kotimaiselle avausviisikon pelaajalle kymmenen paikkaa. Kilpailu on tosi kova.

Kumpi etenee finaaliin, Ura vai Kristika?

Tällä hetkellä etu on selvästi kotiedun ansiosta Kristikalla. Tosin paineet ovat nyt turkulaisilla, koska kotona on pakko voittaa. Uralla on kolmannessa ottelussa vain voitettavaa. Jos Harris nostaa tasoaan, Uran mahdollisuudet kasvavat.

Toimituksen oma havainto

Uran ja Kristikan pelaajat ja valmentajat tuntevat hyvin toisensa. Koripallossa paikalliset piirit ovat pienet. Osa pelaajista on pelannut aikaisemmin samassa joukkueessa. Vaikka kyseessä on tiukat välieräkarsinnat ja panokset ovat suuret, ei kentällä tapahdu ylilyöntejä.

Molemmat joukkueet himoitsevat nousua sarjaporrasta ylemmäksi. Kentällä taistellaan ja laitetaan kaikki peliin. Silti kiihkeänkin ottelun jälkeen kätellään herrasmiesmäisesti. Valmentajatkaan eivät nokittele toinen toisiaan. Vaikka ollaan paikallisvastustajia, matsin jälkeen kentän ulkopuolella ollaan taas kavereita.

Tämä ei ole urheilussa ihan jokapäiväistä, etenkin kun kyseessä paikallisottelut paikasta auringossa.

– Tämä kuuluu lajikulttuuriin. Mukana ei ole “mulkvisteja”, toteaa Kimmo Vyyryläinen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!