Jokerit synnyttää vahvoja mielikuvia – mutta niin on tarkoituskin

Harvan salibandyseuran perustaminen on ylittänyt uutiskynnystä, ei ainakaan isoissa medioissa. Näin kuitenkin tapahtui kymmenisen vuotta sitten, kun salibandyseura Jokerit SB perustettiin. Hätäisimmät pohtivat, että perinteinen jääkiekkoseura Helsingin Jokerit oli ottamassa lajivalikoimaansa salibandyn.

Todellisuudessa näin ei aivan ollut, sillä salibandyseuralle oli perustettu oma yhdistys, vaikka kytkös kuuluisaan jääkiekkoseuraan ja heidän kannattajayhdistykseen oli ja on yhä edelleen vahva – kiitos salibandyseuran perustajien, Joni Toivolan ja Mikael Toivosen.

Jo 1990-luvun puolessavälissä Turun Palloseura otti siipiensä suojaan myös salibandyn, mutta muuten vastaavanlainen toiminta on ollut harvinaista Suomessa. Jokereiden perustamisen jälkeen on salibandykartalle syntynyt muun muassa Pelicans ja SaiPa samantyylisesti jääkiekkoseuran yhteyteen, joten Jokerit SB on ollut myös suunnan näyttäjä tällä saralla.

Jokereiden sarja-avaus kakkosdivarissa syksyllä 2013 sai lisämielenkiintoa, kun joukkue kohtasi paikalliskilpailijan HIFK:n. Jokerit-nimet, kuten Salutskij, Bollström, Lehikoinen ja Pitkänen, takasivat, että ottelua seurattiin innolla.

Miten syntyi ajatus Jokerit-nimisen salibandyseuran perustamisesta?

– Lähdin rakentamaan ajatusta alkutalvesta 2012. Olin ollut töissä muun muassa PSS:ssa ja SB Vantaassa, joten oman seuran perustaminen oli luonnollinen steppi omalla salibandyurallani. Olen Jokereiden kasvatti ja minulla on ollut aina Jokereiden arvot lähellä sydäntä, joten oli selvää, että Jokerit-henki tulee näkyä myös salibandykentille tulevaisuudessa. Siitä se ajatus oikeastaan lähti.

Saitko apuja muista narripaita-henkisistä kavereistasi?

– Aika nopeasti sain mukaan muutamia henkilöitä, joiden kanssa uutta seuraa lähdettiin perustamaan. Seuran toisen perustajan Mikael Toivosen kanssa ollaan alusta alkaen viety asioita eteenpäin yhdessä. Alussa oli tärkeää keskustelut niin Jokereiden juniorijääkiekon kuin edustusjoukkueenkin kanssa. Faniyhdistys Eteläpääty oli todella tärkeä tuki alkutaipaleella.

Kun aloitetaan nollasta, miten toiminta saatiin käyntiin?

– Käytännössä ei jouduttu aloittamaan nollista, sillä alussa mukana olleet henkilöt olivat kokeneita seuratoimijoita eli asiat eivät olleet meille uusia. Ensimmäiselle kaudelle saimme jalkeille lähes kymmenen joukkuetta, joten huomasimme heti, että uudelle kilpasalibandyyn suunnatulle seuralle oli kysyntää.

Kohta tulee kymmenen vuotta täyteen, ovatko alkuperäiset suunnitelmat toteutuneet?

– Kyllä ovat suurilta osin. Alussa meillä oli selkeä strategia kehittää toimintaa tiettyyn pisteeseen ja päivittää suuntaa seuraaville kausille. Olen tyytyväinen mitä olemme saavuttaneet pelikentillä, mutta tärkeämpää on ollut yhteiset kokemukset pelaajien, valmentajien, taustahenkilöiden ja fanien kanssa. Luonnollisesti kilpasalibandyseuran profiiliin kuuluu pelata pääsarjatasolla ja se saavutettiin pitkäjänteisen työn tuloksena viime kauden päätteeksi, kun nousimme naisten F-liigaan.

Miten ”emoseura” suhtautui ja suhtautuu nykyisin salibandyseuran perustamiseen?

– Olemme tehneet yhteisiä juttuja jääkiekon ja jalkapallon kanssa kuluneiden vuosien aikana. Faniyhdistys Eteläpäädyn tuki ja apu on ollut myös todella arvokasta. Yksi konkreettinen asia on ollut se, että olemme päässeet pari kertaa kaudessa seuraamaan liigakiekkoa Pasilaan koko salibandyseuran voimin.

Logonne muistuttaa tarkoituksellisesti jääkiekko-Jokereiden logoa ja peliasua. Miten samankaltaisuuteen on suhtauduttu kiekkoseuran puolesta?

– Luonnollisesti Jokerit-henki, arvot ja perinteet on haluttu mukaan myös salibandyn puolelle. Uskon, että toiminnalle, jossa arvot ja toiminnan laatu ovat kohdillaan on aina paikka suomalaisella urheilukentällä.

Jokerit-nimi synnyttää vahvoja mielikuvia. Onko se ollut etu vai haitta?

– Pääasiassa se on ollut etu, mutta on pakko tunnustaa, että niistä on ollut myös haittaa. Negatiivisia juttuja on tullut lähinnä katsomoissa ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, mutta ei mitään sen suurempia haittoja. On selvää, että muun muassa yhteistyökumppanineuvotteluissa tai uusien pelaajien hankkimisissa on ollut etua Jokerit -nimestä.

Jokerien naiset nousivat ensimmäisenä liigatasolle (NLB).

Onko naisten toiminta mennyt muutenkin miesten toiminnan edelle?

– Ei missään nimessä. Meille on ollut aina tärkeää tasa-arvo ja se, että seuran arvoissa sukupuolella tai sarjatasoilla ei ole merkitystä. Seuran silmissä kaikki joukkueet ovat yhtä arvokkaita ja jokainen jäsenemme on samalla viivalla.

– Minulle on ollut henkilökohtaisesti aina tärkeää, että voin vastata samalla tavalla ja seistä sanojeni takana. Hyvänä esimerkkinä voin kertoa, että esimerkiksi naisten edustus on treenannut parhaalla treenivuorolla joukkueen perustamisesta lähtien eli vaikka silloin joukkue pelasi nelosdivarissa, niin miesten kakkosdivarissa pelannut edustusjoukkue oli samalla viivalla. Yhteenvetona siis, että niin naiset, miehet, kuin tytöt ja pojatkin menevät samalla viivalla eikä minkään joukkueen toiminta ole muita edellä.

Oliko alun perin oletus, että miehet olisivat pelanneet korkeammalla kuin nyt, Kakkosessa?

– Emme ole missään vaiheessa jarrutelleet kilpailullisia tavoitteita, mitä joukkueet ovat itselleen asettaneet. Konkreettisesti meillä ei ole ollut miehissä vielä sellaista ryhmää jalkeilla, joka olisi voinut nousuun tähdätä. Suomisarja ei ole ollut meille vaihtoehto eli sinne emme ole tietoisesti edes nousua havitelleet. Kun miesten edustuksella on taustat, talouspuoli ja pelaajisto tietyllä tasolla, niin silloin tavoitteena voisi olla nousu Divariin kahdessa vuodessa, mutta sen aika ei ollut vielä.

Mitä salibandyseura Jokereille kuuluu, kun vietetään seuran 20-vuotisjuhlia?

– Toivottavasti seura voi myös silloin yhtä hyvin kuin nyt tulevalla 10-vuotisjuhlakaudella. Uskon, että salibandyllä menee kymmenen vuoden päästä edelleen hyvin, mikä vaikuttaa myös seurojen elinvoiman kasvuun. Olisi hienoa, jos tulevina vuosina päästäisiin kokemaan yhtä hienoja hetkiä urheilun parissa kuin menneinä vuosina eli se on ehkä se suurin toiveeni tulevaisuuteen.

Jokereiden naisten joukkue nousi divaritasolta NLB:hen. Joukkueen tavoite on yltää ensi kaudeksi uudistettuun naisten F-liigaan. Joni Toivola, toinen mies vasemmalta. Mikael Toivonen, mies oikealla. Atte Lehtinen, yksi perustajista, toinen oikealta. (Kuvat: Juhani Järvenpää)

ETUSIVU