Jokioisten kartanolla on hieno tarina kerrottavanaan

KANTA-HÄME / JOKIOINEN – Harmaa rouva, paikallinen kummitus, on vain mukava lisä Jokioisten kartanon värikkäässä historiassa. Kartanon historia ei ole vain Jokioisten kunnan historiaa, vaan täällä tapahtuneet muutokset heijastavat koko suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuneita muutoksia. Jokioisten kartanon omistus siirtyi kuuluisilta aatelissuvuilta aatelittomille. Lopulta se tuli valtion omistukseen. Nyt uutta omistajaa etsitään…

Vaikka toimistokäytössä oleva päärakennus ei ole avoinna vierailijoille, kannattaa tutustua kartanopuistoon. Ympäristö rakennuksineen on historiallisesti erittäin kiinnostava.

Kartanon historia ulottuu 1500-luvulle, jolloin se oli Ruotsin kuninkaan Klaus Kristerinpoika Hornille antama läänitys. Omistajat vaihtuvat useaan kertaan. Nimet Fleming, Kruus, Reuterholm ja Mannerheim ovat monille historianharrastajille tuttuja.

Merkittävin kartanonherra oli Erns Gustaf von Willebrand, jonka aikakaudella valmistui kartanon nykyinen päärakennus 1790-luvun lopulla. Kymmeniä huoneita käsittävä kokonaisuus oli Suomen ensimmäisiä uusklassisen kartanotyylin edustajia. Se oli valmistuessaan maamme toiseksi suurin rakennus.

Jokioisten kartanon viimeinen yksityinen omistaja oli Suomen rikkain mies, Alfred Kordelin. Venäläismieliset murhasivat hänet 1917. Tämän jälkeen kartanon omistus siirtyi valtiolle. Nykyisin alueella toimii Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. Päärakennus on ollut laitoksen hallintorakennus. Jokioisten kartanon myynti tuli ajankohtaiseksi, kun alueella toimiva Luonnonvarakeskus eli Luke luopui kolme vuotta sitten päärakennuksen ja useimpien talousrakennusten käytöstä.

Kartanon tyylikäs puutarha luotiin jo 1600-luvulla. Kauneimmillaan se lienee ollut 1800-luvulla Willebrandin aikakaudella. Vanhimmat tammet ovat jo yli 200-vuotiaita. Puistosta johtaa polku maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkiertoon sekä Willebrandin haudalle. Kannattaa tutustua myös barokkitorniseen viljamakasiiniin. Tarinan mukaan se on siirretty Suomen sodan aikana salaa Humppilasta.

Jokioiseten kirkko sijaitsee lyhyen matkan päässä kartanolta. Kirkko on alun perin 1600-luvulta, joten se on eräs Suomen vanhimmista puukirkoista. Rakennuksen ulkonäköä on muutettu myöhemmin 1800-luvulla.

JOKIOISTEN KARTANO

Osoite: Humppilantie, Jokioinen.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Elonkierto on suunnattu lapsiperheille

LUE MYÖS: Jokioisten museorautatie huokuu entisaikojen nostalgiaa

LUE MYÖS: Miina Sillanpään muistomerkki löytyy Jokioisilta

LUE MYÖS: Jokioisten Pappilamuseossa elämänmeno on saatu hyvin aidoksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.