ETELÄ-KARJALA / JOUTSENO – Mikä ihmeen revinnäinen? Joutsenossa tiedetään. Se on tärkeä osa paikkakunnan kuuluisaa kansallispukua. Kyseessä ei ole mikä tahansa, vaan revinnäinen on palkittu Pietarin kansainvälisessä näyttelyssä kultamitalilla ja keisarinnan kunniakirjalla. Tosin tästä on vierähtänyt aikaa jo yli 100 vuotta.
Joutsenon revinnäinen on vanha kirjontatekniikka, joka on perinteisesti esiintynyt naisen kansallispuvun esiliinassa. Joutsenolaiset tytöt ovat kirjailleet esiliinassa aina itse. Morsiamen käsityötaitojen näyte oli oma esiliina.
Joutsenolainen kansallispuku on yksikertainen, mutta tyylikäs. Oleellinen osa kokonaisuutta on taidokkaasti taiteltu vaimon huntu – taito, jota vain harva enää nykyisin osaa. Pukuun voi kuulua myös hurstu, pystyraitainen suojavaate.
Joutsenossa sijaitseva pienen museorakennuksen, Pitäjäntuvan, erikoisuus on paikallinen kuuluisuus, Joutsenon kansallispuku. Esillä on sekä naisen että miehen puku.
Pitäjäntuvan historia ulottuu 1800-luvulle. Ennen museotoimintaa rakennus on palvellut kuntalaisia monissa eri tarpeissa. Se on toiminut kiertokouluna, kirjastona, kansakouluna, säästöpankkina, asuntona ja tietysti kuntakokousten pitopaikkana. Pitäjäntuvassa on pidetty lukemattomia joutsenolaisten yhdistysten kokouksia. Onpa tupaan 1900-luvun alkuvuosikymmeninä siirretty Joutsenon Kullervon painimattokin.
Vuonna 1975 vietettiin museon avajaisia. Kuntalaisilta lahjoituksina saadut vanhat esineet saatiin esille asianmukaisiin tiloihin. Esillä on tyypillisiä puukuppeja ja -kiuluja, huhmareita, pyydyksiä ja maalaistalojen välttämättömiä työvälineitä. Suuri leivinuuni-liesiyhdistelmä on yhä paikoillaan. Sen lämmössä joutsenolaiset emännät ovat useina vuosina paistaneet Joutsenon rieskaa.
Näin siis aikaisemmin, mutta ei enää. Museotoiminta on lakkautettu.
PITÄJÄNTUPA
Osoite: Soljantie 2, Joutseno (Lappeenranta).