Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.
Turkulaisessa menestystarinassa edesmenneellä Turun kauppakorkeakoulun kunniatohtorilla, Turun NMKY:n puheenjohtajalla ja Belgian kunniakonsulilla Jukka Wihannolla oli iso rooli.
Vuosi 1972 oli aikaa, kun kultamitalivoittaja Lasse Viren kaatuili takasuoralla Münchenin olympialaisissa. Kupittaalla pelattiin lätkää yhä avojäällä ja jalkapallossa TPS voitti peräkkäin kaksi Suomen mestaruutta.
Pitkän liikemiesuransa ansiosta Wihanto oli verkostoitunut laajalle. Ilman vaikutusvaltaista tukiryhmää turkulainen menestysprojekti ei olisi ollut mahdollista. 1970-luvun alun TuNMKY:n Urheilijoiden johtokuntaan kuului meritoituneita jäseniä. Puheenjohtajan nuijaa heilutti edustusjoukkueen ”kummisetä” Wihanto. Varapuheenjohtajana oli Pentti Larkela ja johtokunnan yhtenä jäsenenä oli tohtori Keijo Ketonen.
Duunariosastoa edustivat sihteeri Iiro Saari, edustusjoukkueen valmentaja Pentti Hilke, joukkueenjohtaja Pekka Lindberg ja Harry Fagerström sekä Kalevi Pihlamäki. Toiminnanjohtaja Pentti ”Penna” Lausti piti langat tiukasti käsissään.
– Lausti oli menestystarinan sielu, korvaamaton taustatyöntekijä. Hän hoiti esimerkillisesti käytännön asiat. Pentti oli kaikki kaikessa, muistelee Wihanto.
Menestysprojekti tarvitsi ulkopuolisia pelaajavahvistuksia. Jorma Pilkevaaran siirtymisellä Ruotsin pääsarjasta Turkuun oli ratkaiseva merkitys.
– Pilkevaara oli kuin imupaperi. Hänen tulonsa jälkeen oli helppo saada muitakin huippupelaajia. Kaikki halusivat pelata samassa joukkueessa Pilkevaaran kanssa.
Kun TuNMKY:n aloitusviisikko oli jo kasassa, puuttui joukkueesta vielä kirsikka kermakakun päältä. Siitä siirtouutisesta tulikin sitten vuoden, ei pelkästään turkulainen, vaan valtakunnallinen urheilupommi. ”USA:n maajoukkuemies Donald Crenshaw pelaa Turun NMKY:ssä!” Mustan miehen Turkuun tulossa oli Wihannolla iso merkitys.
”Jummi” oli ystävänsä Keijo Ketosen kanssa seuraamassa jääkiekon MM-kisoja Prahassa. Samassa hotellissa asui USA:n koripallojoukkueen pelaajia. Eräs heistä oli Crenshaw. Suomalaismiehet esittelivät itsensä ja kertoivat koripallosuunnitelmistaan. Crenshaw kiinnostui tarjouksesta ja tuli käymään Turkuun.
– Varasin vastavalmistuneesta Ruissalon kylpylästä komean sviitin. Maksoi, mitä maksoi! Ja niin tehtiin Crenshawin kanssa sopimus.
24-vuotias Crensaw oli TuNMKY:lle melkoinen kultakimpale ja hyvä esikuva turkulaisille nuorille koripalloilijoille. Don oli esimerkillinen urheilija ja koripallossa todellinen tekniikkataituri. Pelimiehen elämäntavat olivat säntilliset. Mustan pomppuihmeen saapuminen marraskuussa 1972 sai Turun aivan sekaisin.
Vaikka Wihanto oli kiistatta se henkilö, jonka ympärille rakentui koko menestystarina, hän mielellään korosti myös muiden mukana olleiden merkitystä. Joukkueenjohtajana oli rakennusliikkeen toimitusjohtaja Pekka Lindberg, Wihannon kurssikaveri kauppakorkeakoulusta.
– Pekka omistautui täydellisesti joukkueelle. Pekka oli sivistynyt, hyväntahtoinen ja empaattinen. Joukkueen isähahmo. Hän piti huolen, että pelaajat viihtyivät ja asiat hoituivat.
Vuonna 1932 syntynyt Wihanto ehti elää lähes 86-vuotiaaksi. Kiinnostus koripalloon ei ollut sattumaa, sillä Jummi pelasi itsekin koripalloa pääsarjatasolla 1950-luvulta alkaen Turun NMKY:ssä. Yllä olevan tarinan haastattelu tehtiin pari vuotta sitten.