Juustomeijerimuseo on harvinaisuus Suomessa

SATAKUNTA / NAKKILA – Nakkilan kirkkoa vastapäätä sijaitseva Ruotsin vallan aikainen lainamakasiini on saanut uuden elämän. Punatiilinen 1800-luvun rakennus oli nälkävuosina tärkeä viljavarasto. Nyt sen suojissa on Nakkila-seuran ylläpitämä Juustomeijerimuseo, joka oli Suomen ensimmäinen alansa erikoismuseo, mahdollisesti nykyään myös ainoa.

Museo on omistettu Nakkilan Osuusmeijerin juustolan toiminnalle. Juustomeijerimuseon kokoelma perustuu 1970-luvulla Osuusmeijeriltä saatuun kalustoon. Juuston valmistukseen tarvittavat koneet on asennettu paikoilleen siten, että on mahdollista havainnollistaa emmental-tahkojuuston valmistaminen alusta loppuun.

Museon seinälle ripustettu kyltti tiivistää kaiken: Juusto on jumalten ruoka, hunaja on herrain herkkua. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on nähtävänä muun muassa maidon vastaanottovaaka, separaattoreita, 1000 litran kuparipinnoitettu juustokattila, juustomassan hämmentäjä, suolausallas ja höyrykone, josta meijeri sai käyttövoimansa.

Museon toiseen kerrokseen on sijoitettu lisää erilaisia juustonvalmistuksessa tarvittavia välineitä aina laboratorioesineitä myöten. Esillä on monenlaisia separaattoreita, maitotonkkia, lukuisia kunniakirjoja, voin kotitekoisia valmistusvälineitä ja meijeriajan konttorihuonekaluja ja -välineitä, kuten leimasimia ja kirjoituskoneita. Löytyypä kirjoituspöydältä perin nostalginen puhelinkin.

Museon esineistöä on saatu Nakkilan Osuusmeijerin lisäksi myös muista meijereistä ja Valiolta.

Juustomuseon vieressä sijaitseva Nakkilan kirkko oli Suomen ensimmäinen funktionaalista tyylisuuntaa edustanut kirkko. Vuonna 1937 valmistuneen kirkon on suunnitellut Erkki Huttunen. Pelkistetyn tyylisuunnan mukaisesti kirkon sisätilat ovat karut, muun muassa alttarin paikalla on vain yksinkertainen tammiristi. Seinien koristeetkin puuttuvat kokonaan.

JUUSTOMEIJERIMUSEO

Osoite: Kirkkokatu 5, Nakkila (kirkkoa vastapäätä).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Nakkilan kotiseutumuseon tunnus, portin kupeessa seisova mamsellimylly, näkyy kauas

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.