Jymy Cup: Suomen suvi, parhaat kaverit ja jalkapallo ovat ikimuistoisia lomapäiviä

”Kippistä meille, futismestareille. Tämä toistuu aina, se mieleesi paina. Hei! Hei! Pohjola voiton vei.”

Kesä, kaverit, futista ja jäätelöä! Kuulostaa täydelliseltä yhdistelmältä. Tätä kaikkea tarjoaa jo perinteeksi muodostunut Auran Palokunnan Urheilijoiden (APU) järjestämä naperoikäisille tarkoitettu jalkapalloturnaus.

– Haluaisin nähdä Jymy Cupin hyvän mielen tapahtumana. Tärkeää on, että järjestämme joka kesä hyvin organisoidun turnauksen, missä aikataulut pitävät paikkansa, kertoo APU:n toiminnanjohtaja Ralf Nordström.

Kun tapahtumaan osallistuu yli 100 joukkuetta ja yli 1 000 nuorta pelaajaa, on kyseessä suuri ponnistus pienelle seuralle. Jymy Cup on eräs isoimmista junnuturnauksista Varsinais-Suomessa. Nuorimmat osallistujat ovat 7-vuotiaita ja vanhimmat 12-vuotiaita.

– Idea lähti paikallisen jäätelötehtaan aloitteesta. He lähtivät pienestä toiminnasta liikkeelle. Päätimme, että lähdemme yhdessä rakentamaan kahta isoa tarinaa. Turnaus sai nimensä auralaisen yrityksen Jymy-jäätelöstä ja tietysti turnausväki palkitaan jäätelöllä, valaisee seuran hallituksen jäsen Ville Antikainen turnauksen taustoista.

Jymy-turnaus järjestetään nykyään kahtena viikonloppuna. Tytöt pelaavat ensin. Seuraavana viikonloppuna on poikien vuoro. Nyt oli toinen vuosi, kun tytöillä oli oma viikonloppu. Näin saadaan tyttöjalkapalloa nostettu esille.

Ilman lukuisia talkootyöläisiä turnaus olisi mahdotonta järjestää. Nordström antaakin suuret kiitokset vapaaehtoisille.

– Meillä on kahdeksan hengen ydinryhmä, jossa jokaisella on omat vastuualueensa. Talkooväkeä, lähinnä pelaajien vanhempia, on toista sataa. Järjestysmiehiä on useita. Heitä tarvitaan etupäässä liikenteenohjaukseen.

Harvoin näkee Auran keskustassa niin vilkasta liikennettä kuin Jymy Cupin aikana. Liikenteenohjaus tuleekin tarpeeseen. Ylimääräistä pysäköintitilaa on saatu perustamalla väliaikaisia parkkipaikkoja peltoalueille. Turnaus on laajentunut Auran keskustan tekonurmikentälle sekä seuran kunnostamille ja ylläpitämille urheilupuiston luonnonnurmikentille.

– Nyt olemme kenttien suhteen ihan rajoilla. Urheilupuiston aluetta ei olisi ilman Jymy Cupia. Turnauksen tuotolla rahoitetaan kenttien ylläpitoa. Seuran kannalta bingotoiminta ja Jymy Cup ovat kaksi tärkeintä varainhankintakeinoa, muistuttaa Nordström.

Osa turnaukseen osallistuneista joukkueista tulee kaukaa, aina pääkaupunkiseudulta asti. Pelaajien kesän kohokohta on, kun ollaan joukkueena yhdessä koko viikonloppu. Osa joukkueista yöpyy Turun hotelleissa, mutta osa käyttää turnausjärjestäjän edullisia palveluita hyödyksi.

– Joukkueita yöpyy täällä Aurassa. Heillä on koulumajoitus. Koko pakettiin kuuluu yöpymisen ohella ruokailut, aamupala ja iltapala. Joukkueiden käytössä on myös Kyrön maauimala.

Eräs turnaukseen osallistuva joukkue tulee Lemusta.

– Lemun Visa on paikallinen kyläseura, vaikka nykyään kuulumme Maskun kuntaan. Vanhemmat pelaajat siirtyvät isompiin seuroihin ja Palloliiton sarjoihin, mutta nämä nuorimmat pelaajat muodostavat 4-5 lemulaista jalkapallojoukkuetta. Osallistumme paikallisiin sarjoihin. Jymy Cupiin on kiva osallistua, kun saamme uusia ja erilaisia vastustajia, kertoo seuran puuhamies Esa Kiviniemi.

Jymy Cup halutaan pitää hyvän mielen tapahtumana. Siinä on myös onnistuttu.
Jymy Cup on pienen seuran suuri ponnistus. Talkooväkeä tarvitaan runsaasti. Yli 1000 pelaajaa ja tukijoukot tarvitsevat ruokaa ja juomaa.
Osa turnaukseen osallistuneista joukkueista tulee kaukaa, aina pääkaupunkiseudulta asti.
Vanhempien rooli on tärkeä
Yhteishenki kasvaa, kun ollaan yhdessä.
Joku näistä naperoikäisistä voi edetä pitkällekin jalkapallourallaan.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!